Παρέμβαση για το ρεύμα: Τα τέσσερα βασικά μέτρα της κυβέρνησης

Αναστολή ρήτρας αναπροσαρμογής - Ποιοι θα λάβουν την επιστροφή έως 600 ευρώ

Εθνικό Πρόγραμμα Στήριξης σε τέσσερα πεδία, που θα απορροφήσει το 70% έως 80% της αύξησης της τιμής της κιλοβατώρας για νοικοκυριά, επιχειρήσεις και αγρότες, με διπλή κρατική παρέμβαση στη χονδρική και λιανική αγορά ενέργειας και αναστολή ουσιαστικά της ρήτρας αναπροσαρμογής, ανακοίνωσε με μήνυμά του, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και ο πόλεμος που συνεχίζεται εκεί χτυπά ολόκληρο τον κόσμο, την Ευρώπη αλλά και τη χώρα μας. Και διεξάγεται όχι μόνο με πυραύλους και βόμβες, αλλά και με όπλο την ενέργεια και την τιμή του φυσικού αερίου, που έχει σκαρφαλώσει σε πρωτοφανή ύψη», ανέφερε. Τόνισε την ανάγκη ευρωπαϊκής απάντησης η οποία όμως αργεί όπως είπε και γι αυτό δρομολογείται ένα νέο Εθνικό Πρόγραμμα Στήριξης με σταθερό προσανατολισμό τους πιο αδύναμους. 

Οι μειώσεις που ανακοίνωσε o Μητσοτάκης για το ρεύμα 

«Αυτήν τη φορά, όμως, και με μέτρα σημαντικής ανακούφισης για τη μεσαία τάξη», είπε επισημαίνοντας πως η νέα δέσμη παρεμβάσεων θα απορροφήσει ένα μεγάλο μέρος της αύξησης στην τιμή της κιλοβατώρας για τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις και τους αγρότες μας. Με ορίζοντα τους επόμενους 12 μήνες και με παρεμβάσεις σε όλα τα μέτωπα.

Τα τέσσερα πεδία στα οποία παρεμβαίνει το Εθνικό Πρόγραμμα Στήριξης για το ρεύμα

Ο πρωθυπουργός είπε αναλυτικά ότι το νέο Πρόγραμμα παρεμβαίνει σε τέσσερα πεδία: 

  • επιστροφή του 60% όλων των πρόσθετων επιβαρύνσεων που έχουν υποστεί τα νοικοκυριά, 
  • αναδρομικά από τον Δεκέμβριο έως και τον Μάιο, 
  • καταβολή μερίσματος αλληλεγγύης από τις επιχειρήσεις παραγωγής ρεύματος
  • αποσύνδεση των διεθνών αυξήσεων του φυσικού αερίου από τους λογαριασμούς ρεύματος στη χώρα μας και αναστολή ουσιαστικά της ρήτρας αναπροσαρμογής. 

Συμπλήρωσε τις επόμενες εβδομάδες ξεκινά το πρόγραμμα ««Ανακυκλώνω - αλλάζω συσκευή», που πριμοδοτεί γενναία την απόσυρση των παλιών, ενεργοβόρων κλιματιστικών και ψυγείων. Ενώ το φθινόπωρο, παράλληλα με το πρόγραμμα «Εξοικονομώ» των κατοικιών, δρομολογείται και το «Εξοικονομώ για Επιχειρήσεις». Ένα σχέδιο που θα επιτρέπει, μεταξύ άλλων, την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών μονάδων στις στέγες των κτηρίων τους».

Αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής - Ποιοι θα λάβουν την αναδρομική επιστροφή έως και 600 ευρώ

Επιπλέον, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής. Τα μέτρα αναμένεται να «απορροφήσουν» μέχρι και το 80% των αυξήσεων. Παράλληλα, προβλέπεται και αναδρομική επιστροφή μέχρι και 600 ευρώ.

Αναδρομική επιστροφή επιβαρύνσεων ρεύματος: Πώς θα την πάρετε    

Την αναδρομική επιστροφή χρημάτων δικαιούνται: ιδιοκτήτες ή ιδιοκτήτες ή ενοικιαστές πρώτης κατοικίας, οι οποίοι έχουν υποστεί το 60% όλων των πρόσθετων επιβαρύνσεων, από τον Δεκέμβριο έως τον Μάιο, και που δηλώνουν ετήσιο εισόδημα έως και 45.000 ευρώ.

Τα χρήματα που δικαιούνται υπολογίζονται αναλογικά και θα καταβληθούν στην πλειονότητα των νοικοκυριών μέσα στον επόμενο μήνα. 

Υπενθυμίζεται πως για τον Μάιο και τον Ιούνιο θα υπάρξει κάλυψη του 50% της κατανάλωσης και άνω των 300 KWh. H νέα αυτή έκπτωση θα περιλαμβάνει και τις μη κύριες κατοικίες για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top