Οικονόμου: Έργα 75 εκατ. ευρώ στο Τατόι μέχρι το 2025

Το σχέδιο αποκατάστασης και αξιοποίησης του κτήματος

τατοι

Στη Σκωτία μεταβαίνει σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατόπιν προσκλήσεως του πρίγκιπα Καρόλου.

Πώς θα γίνει Dumfries House το Τατόι - Η συνάντηση Μητσοτάκη με τον Κάρολο

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου, o πρωθυπουργός θα ξεναγηθεί και θα φιλοξενηθεί στο ιστορικό κτήμα και τα κτίρια του 18ου αιώνα του Dumfries House, το οποίο διαχειρίζεται το Ίδρυμα του πρίγκιπα με τη μορφή κοινωνικής προσφοράς.

Κατά τη συνάντηση με τον Διάδοχο του Βρετανικού Θρόνου θα συζητηθεί, μεταξύ άλλων και η δυνατότητα άντλησης ιδεών από τον τρόπο ανάπτυξης του Dumfries House για την μελλοντική αξιοποίηση του κτήματος Τατοΐου.

 

Τατόι: 75 εκατ. ευρώ για την αποκατάσταση του κτήματος 

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στην αξιοποίηση του κτήματος στο Τατόΐ, και τις ενέργειες για την αποκατάσταση του.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο προϋπολογισμός των έργων που εκτελεί το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού στο π. Βασιλικό Κτήμα Τατοΐου ανέρχεται σε 75 εκατ. ευρώ και προέρχεται από διάφορους πόρους από το ΕΣΠΑ, από το Ταμείο Ανάκαμψης και από χορηγίες ιδιωτών.

Τα έργα είναι σε εξέλιξη και ο χρονικός ορίζοντας για την υλοποίησή τους είναι η 31η  Δεκεμβρίου του 2025. Για τις μουσειολογικές μελέτες έχουν υπογραφεί μνημόνια συνεργασίας με τους πλέον εξειδικευμένους φορείς και με επιστήμονες.

Το θέμα των χρήσεων των κτιρίων που αποτελούσε πεδίο αντιπαραθέσεων για πολλά χρόνια μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων λύθηκε με απόλυτη συναίνεση.

 

Ο καθορισμός των χρήσεων έγινε με βάση τις επιθυμητές από το Δημόσιο χρήσεις συγκεκριμένων κτιρίων και με βάση τη μελέτη βιωσιμότητας που εγκρίθηκε τον Ιανουάριο του 2021. Το Δημόσιο αποκαθιστά και διαχειρίζεται 32 κτίρια, ενώ προς αξιοποίηση σε ιδιώτες-επενδυτές θα δοθούν 22 κτίρια.

Μεταμοφώνεται το Τατόι - Χτίζεται ξενοδοχείο, μουσείο και εστιατόρια

Τα κτίρια που παραχωρούνται σε ιδιώτες επενδυτές για συγκεκριμένες χρήσεις θα πρέπει να έχουν το ίδιο περίπου ανταποδοτικό ισοδύναμο. Την ίδια ώρα ετοιμάζεται η σύσταση Εταιρείας Ειδικού Σκοπού για να βγάλει τις προκηρύξεις για τους ιδιώτες.

Ο προγραμματισμός θέλει την εταιρεία, μετά την ολοκλήρωση των παρεμβάσεων και των έργων, που υλοποιεί το Δημόσιο εντός του κτήματος, να μετεξελιχθεί σε Φορέα Διαχείρισης του Τατοΐου υπό μορφή ΝΠΙΔ με τη συμμετοχή στην Διοίκησή του εκπροσώπων του Δημοσίου, της Κοινωνίας των Πολιτών, αλλά και ιδιωτών, κατέληξε ο κος Οικονόμου.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top