Φυσικό αέριο: Τι θα κάνει η Ελλάδα αν διακόψει η Ρωσία τη τροφοδοσία

Τι αποφασίστηκε στην έκτακτη σύσκεψη για την ενέργεια

Σε συναγερμό έχει βάλει την Ελλάδα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες η πρόθεση της Ρωσίας να πληρώνεται με ρούβλια για το φυσικό αέριο, αν και δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο στις συμβάσεις που έχουν συναφθεί.

Αν και η Ρωσία έκανε ένα βήμα πίσω χθες, τονίζοντας πως δε θα ζητήσει, άμεσα τουλάχιστον, από τις άλλες χώρες να καταβάλλουν τις οφειλές τους σε ρούβλια για το φυσικό αέριο, η κυβέρνηση εκπόνησε ένα έκτακτο σχέδιο για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας, ακόμη και για το σενάριο της ολικής διακοπής των ροών.

Έκτακτη σύσκεψη για το φυσικό αέριο - Ένα βήμα πίσω η Ρωσία για τα ρούβλια

Στη σύσκεψη του υπουργείου Ενέργειας εξετάστηκαν όλα τα πιθανά σενάρια για την επάρκεια ενεργειακού ανεφοδιασμού μεσοπρόθεσμα, καθώς η ηλεκτροπαραγωγή της χώρας μας που εξαρτάται σε ποσοστό 60% από το φυσικό αέριο.

Τα σενάρια καλύπτουν όλη την περίοδο μέχρι το Μάρτιο του 2023, με την Επιτροπή Διαχείρισης Κρίσεων να προτείνει μέτρα μακροπρόθεσμης αντικατάστασης του φυσικού αερίου με LNG και λιγνίτες, ζητώντας από ΔΕΣΦΑ, ΔΕΠΑ Εμπορίας και ΔΕΗ να προετοιμάσουν ένα μακροπρόθεσμο σχεδιασμό.

Τι αποφασίστηκε στην έκτακτη σύσκεψη για την ενέργεια

Η Επιτροπή αποφάσισε να προστεθεί μια ακόμη πλωτή δεξαμενή LNG στον τερματικό σταθμό της Ρεβυθούσας, ενώ λαμβάνεται μέριμνα για τη διατήρηση στρατηγικών αποθεμάτων φυσικού αερίου σε υπόγειες αποθήκες στην Ιταλία.

Επάρκεια τροφίμων: Γιατί μπήκε πλαφόν στο ηλιέλαιο

Παράλληλα, λαμβάνεται μέριμνα για τη διατήρηση στρατηγικών αποθεμάτων φυσικού αερίου σε υπόγειες αποθήκες στην Ιταλία, με τον ΔΕΣΦΑ να βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με την ιταλική SNAM.

Επίσης, αναζητούνται νέοι προμηθευτές και νέα φορτία LNG που θα χρειαστούν σε περίπτωση ολικής διακοπής των ροών φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

Από την πλευρά της, η ΔΕΗ θα φροντίσει ώστε οι λιγνιτικοί σταθμοί να εξακολουθήσουν να λειτουργούν και να συνεχιστούν απρόσκοπτα οι εξορύξεις λιγνίτη.

Τέλος, οι 5 μονάδες φυσικού αερίου θα λειτουργήσουν με diesel, αντί αερίου, αν κριθεί απαραίτητο.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top