Τι θα συζητήσουν Μητσοτάκης και Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη 

Με «χαμηλά την μπάλα» ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Τουρκία 

Στη «σκιά» των εξελίξεων στην Ουκρανία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πηγαίνει στην Κωνσταντινούπολη για να συναντηθεί με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. 

Μητσοτάκης CNBC: Ο Πούτιν ξύπνησε την ΕΕ από τον γεωπολιτικό της λήθαργο

Λίγο μετά τη 13:00 ώρα Ελλάδος του Σαββάτου, ο κ. Μητσοτάκης θα φτάσει στο Μέγαρο Βαχντετίν, στην ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης, όπου τον περιμένει ο κ. Ερντογάν, προκειμένου να γευματίσουν μαζί για 2 ώρες. Θα είναι η τέταρτη συνάντησή τους και η πρώτη που γίνεται σε ένα κάπως πιο οικείο περιβάλλον, όπως η κατοικία του Τούρκου Προέδρου. 

Αναλυτικά το πρόγραμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις 11:00 ώρα Ελλάδας θα συμμετάσχει στην Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου, στο Φανάρι, στις 13:00 (ώρα Ελλάδος) θα παρακαθήσει σε γεύμα που θα παραθέσει προς τιμήν του ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην προεδρική κατοικία και στις 16:15 (ώρα Ελλάδος) θα συναντηθεί με την ΑΘΠ τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο στο Σισμανόγλειο Μέγαρο.

Τι θα συζητήσουν Μητσοτάκης και Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη 

Για τη συνάντηση έχει υπάρξει προσεκτική προετοιμασία μεταξύ των δύο επιτελείων. Υπάρχει ατζέντα, δεν είναι απλά μια ελεύθερη κουβέντα που θα μπορούσε να ξεφύγει εύκολα. 

Σε αυτήν περιλαμβάνονται οι περιφερειακές εξελίξεις μετά τη ρωσική εισβολή, αλλά και η αρχιτεκτονική ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο. 

Μητσοτάκης στη Σύνοδο EE: Απαιτείται αντίδραση για Ουκρανία-τιμές-ενέργεια

Το μήνυμα του κ. Μητσοτάκη είναι ότι δεν μπορεί η περιοχή μας να είναι μια δεύτερη πηγή γεωπολιτικής αστάθειας, άρα θα πρέπει να πέσουν οι τόνοι. 

Βεβαίως σε μια τέτοια συζήτηση, είναι προφανές ότι θα συζητηθούν και τα διμερή μας ζητήματα, με τον πρωθυπουργό να είναι έτοιμος, εφόσον ο κ. Ερντογάν προτάξει την αναθεωρητική του ατζέντα. 

Με «χαμηλά την μπάλα» ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Τουρκία 

Στην Αθήνα δεν υπάρχουν υπερβολικές προσδοκίες από τη συνάντηση, πηγαίνουμε και με «χαμηλά την μπάλα». Από το Μέγαρο Μαξίμου, όμως, λένε ότι πρέπει να υπάρχει δίαυλος επικοινωνίας και παρά τις διαφωνίες, Ελλάδα και Τουρκία να μιλάνε, ιδίως σε αυτό το εντελώς νέο γεωπολιτικό περιβάλλον. 

Επιβεβαιώνει η Τουρκία τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στις 13 Μαρτίου

Με τα ως τώρα δεδομένα, στο τραπέζι οι δύο άνδρες είναι πολύ πιθανό να μην είναι μόνοι τους, αλλά να έχουν και τους δύο διπλωματικούς τους συμβούλους Ελένη Σουρανή και Ιμπραήμ Καλίν. 

Δείτε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων Σαββατοκύριακου του Star 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top