Τσίπρας: Τρομακτικές οι αυξήσεις - Τραγική η εικόνα στην αγορά 

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση στη συνάντηση  με την ΕΣΕΕ

«Ο συνδυασμός των τρομακτικών αυξήσεων και της συρρίκνωσης του εισοδήματος δημιουργεί προϋποθέσεις κοινωνικής κρίσης», δήλωσε  πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συνάντησή του με την Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), κάνοντας λόγο για «τραγική εικόνα» στην αγορά και τα καταστήματα, με αφορμή τις συναντήσεις και τις συζητήσεις που έχει πραγματοποιήσει το τελευταίο διάστημα στις περιοδείες του σε γειτονιές και εμπορικούς δρόμους τόσο της Αθήνας όσο και της περιφέρειας.

Ο Αλέξης Τσίπρας στη συνάντηση με την ΕΣΕΕ

O Αλέξης Τσίπρας στη συνάντηση με την ΕΣΕΕ (φωτογραφία Ευρωκίνηση) 

«Η εικόνα του κόσμου του εμπορίου είναι αυτή που βλέπω όταν πηγαίνω στις γειτονιές, ανθρώπους που ζουν με αγωνία αν θα επιβιώσει η επιχείρησή τους» είπε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας πως πλέον τίθεται «σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης» καθώς μετά τα δύσκολα χρόνια της κρίσης και την πανδημία, πλέον βρίσκονται αντιμέτωποι και με την ακρίβεια. Χαρακτήρισε «ειλικρινές» το επιχείρημα που ακούει στις περιοδείες του πως «η κατάσταση σήμερα είναι δυσκολότερη και από τα πρώτα χρόνια των μνημονίων, που ήταν και τα πιο δύσκολα για την ελληνική οικονομία».

Σε κλοιό αυξήσεων σε βασικά είδη διατροφής οι καταναλωτές  

Θέμα επιλογής η στήριξη της κοινωνίας

Ως εκ τούτου, υποστήριξε ότι  «είναι θέμα επιλογής» η στήριξη της κοινωνίας και της οικονομίας, παραθέτοντας εκ νέου τη δέσμη προτάσεων που έχει καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για την αντιμετώπιση της ακρίβειας:

1. Μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα,

2. μείωση του ΦΠΑ στα βασικά τρόφιμα και καταναλωτικά προϊόντα,

3. αύξηση του κατώτατου μισθού «καθώς και το τελευταίο ευρώ που θα πάρει ο μισθωτός θα πάει στην αγορά και τις επιχειρήσεις»

4. Ρύθμιση και διαγραφή μέρους, όχι όλου, του πανδημικού χρέους «με έναν σχεδιασμό που θα είναι επωφελής και δημοσιονομικά, διότι ξέρετε ότι ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος»,

5. Μετατροπή της επιστρεπτέας προκαταβολής σε μη επιστρεπτέα ενίσχυση «όπως είχαμε από την αρχή διατυπώσει στην πρότασή μας», θέτοντας όμως θέμα διαφορετικών κριτηρίων από αυτά που έθεσε η κυβέρνηση, καθώς όπως είπε «θέλω να είμαι ειλικρινής, έχουμε δει και περιπτώσεις με επιχειρηματίες που έχουν ευνοηθεί και κάποιοι άλλοι που κλείνουν τα μαγαζιά τους».

Hλεκτροσόκ στους αγρότες από τα τιμολόγια ρεύματος

«Δημοσιονομική εκτροπή αλά καρτ»

Ο κ. Τσίπρας αφού χαρακτήρισε «μονόδρομο» τις επιλογές αυτές για όσο διαρκέσει η κρίση», τόνισε πως «το επιχείρημα ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος, είναι ένα επιχείρημα το οποίο θα ευσταθούσε αν υπήρχε μία συνετή πρακτική σε μία σειρά από άλλα ζητήματα».

«Βλέπουμε σε μία σειρά από τομείς να υπάρχουν άλλα κριτήρια και όταν είναι να δώσεις ένα ευρώ για να στηρίξεις την κοινωνία, τους εμπόρους, τους μικροεπιχειρηματίες, τους εργαζόμενους, εκεί πάντοτε εγείρονται αντιστάσεις» εξήγησε και υπενθύμισε τα 7 δισ. σε εξοπλιστικά, τα 7 δισ. σε απευθείας αναθέσεις και κλειστούς διαγωνισμούς σε 22 μήνες και το 1,5 δισ. ευρώ χρέος στο κρατικό ταμείο για την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης.

Τόνισε στο πλαίσιο αυτό ότι «δεν γίνεται να θυμόμαστε τη δημοσιονομική εκτροπή μόνο όταν είναι να κρατήσουμε την κοινωνία όρθια». «Επειδή έχω διατελέσει πρωθυπουργός σε πολύ δύσκολες στιγμές, ξέρω τι σημαίνει δημοσιονομική εκτροπή και συμμάζεμα της οικονομίας» ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top