Δένδιας: Απορρίπτονται από όλους οι τουρκικές προκλήσεις κατά της Ελλάδας  

Τι δήλωσε από τη Φινλανδία για την κρίση στην Ουκρανία και τη Ρωσία   

Το ζήτημα της έξαρσης των προκλητικών τουρκικών ισχυρισμών αλλά και ότι απορρίφθηκαν όχι μόνο από την Ελλάδα, αλλά και από ΗΠΑ, ΕΕ, Μεγάλη Βρετανία, έθεσε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας από τη Φινλανδία, μετά τη συνάντηση με τον ομόλογό του Peka  Haavisto.    

Ράπισμα ΗΠΑ στην Τουρκία: Δεν αμφισβητείται η ελληνική κυριαρχία στα νησιά 

«Οι πρόσφατες δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων που θέτουν υπό αμφισβήτηση την ελληνική κυριαρχία στα νησιά του Αιγαίου είναι εντελώς απαράδεκτες. Δεν είναι απλώς απαράδεκτες για εμάς. Έχουν απορριφθεί από την ΕΕ, από το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, από το βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών μεταξύ άλλων» τόνισε από το Ελσίνκι ο κ. Δένδιας. 

Η Αθήνα απαντά στον Τσαβούσογλου: Ξεφεύγουν της λογικής όσα λέει

Μάλιστα ο Έλληνας ΥΠΕΞ χαρακτήρισε «παράδοξο» το γεγονός ότι η Τουρκία προβαίνει σε σειρά προκλήσεων σε μια στιγμή που το ΝΑΤΟ πρέπει να επιδεικνύει τη μέγιστη αλληλεγγύη μεταξύ των μελών του, λόγω της κρίσης στην Ουκρανία.  «Πρέπει να πω ότι αυτή τη στιγμή, σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή για την αλληλεγγύη και τη συνοχή της Δυτικής Συμμαχίας, σε μια περίοδο που αυτή η αλληλεγγύη πρέπει να επιδειχθεί με κάθε μορφή, είναι μάλλον παράδοξο»  ότι η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ και σύμμαχος, αποφάσισε να ξεκινήσει μια σειρά από προκλητικές και παράνομες ενέργειες εναντίον ενός άλλου κράτους-μέλους, της Ελλάδας.
  

Όσον αφορά την κρίση στην Ανατολική Ευρώπη, ο κ. Δένδιας δήλωσε ότι υπογράμμισε πως η ελληνική κυβέρνηση θα σταθεί δίπλα στους εταίρους της ΕΕ, τηρώντας πλήρως τις αρχές της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. «Υποστηρίζουμε τη θεμελιώδη αρχή της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας όλων των χωρών. Και φυσικά, καταδικάζουμε τη χρήση βίας ή την απειλή χρήσης βίας εναντίον οποιασδήποτε χώρας» τόνισε. 

Ανακοίνωση ΥΠΕΞ για τους Έλληνες που βρίσκονται ή ταξιδεύουν στην Ουκρανία

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ εξέφρασε την ανησυχία του  για οποιαδήποτε πιθανή κλιμάκωση στην Ουκρανία και υπενθύμισε το έντονο ελληνικό ενδιαφέρον λόγω και της ελληνικής μειονότητας στη χώρα, όπως και το χθεσινό επεισόδιο με τα τραγικά αποτελέσματα.  

«Έχουμε 150.000 μειονότητες ελληνικής καταγωγής που ζουν εκεί, ειδικά στη συγκεκριμένη περιοχή γύρω από τη Μαριούπολη. Και επίσης Ελληνική Κοινότητα που ζει και στις δύο πλευρές της γραμμής επαφής.  Έχουν υποφέρει πάρα πολύ από αυτή την κρίση. Μόλις χθες, υπήρξαν νεκροί ανάμεσά τους, σε άσχετο περιστατικό που αφορούσε Ουκρανούς στρατιώτες. Καλέσαμε και θα συνεχίσουμε να καλούμε όλες τις πλευρές να συμβάλλουν στην αποκλιμάκωση. Για να αποφευχθούν τυχόν βήματα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε γεγονότα εκτός ελέγχου» δήλωσε ο κ. Δένδιας.  

Το Star στην Ουκρανία: Κάτοικοι διώχνουν τις οικογένειές τους

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ επανέλαβε και την πάγια θέση της Ελλάδας ότι «θεωρούμε  τη Ρωσία ως μέρος της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφάλειας» με αφορμή το ταξίδι στη Μόσχα σε  δύο μέρες, μετά από πρόσκληση του Σεργκέι Λαβρόφ. 

Καθώς μιλάμε για προκλήσεις στο Διεθνές Δίκαιο και μια διεθνή τάξη βασισμένη σε 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top