Η Αθήνα απαντά στον Τσαβούσογλου: Ξεφεύγουν της λογικής όσα λέει

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ αμφισβητεί και την κυριαρχία των νησιών του Αιγαίου

Άμεση ήταν η απάντηση του υπουργείου Εξωτερικών στις νέες προκλητικές δηλώσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου σχετικά με την αποστρατιωτικοποίηση, αλλά και την κυριαρχία των νησιών του Αιγαίου.

Η Αθήνα τονίζει ότι οι δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών «ξεφεύγουν της απλής λογικής» και επισημαίνουν πως οι ελληνικές θέσεις έχουν εκφραστεί ξεκάθαρα και δημόσια.

Στις 22 Φεβρουαρίου ο νέος γύρος διερευνητικών επαφών με Τουρκία

Παράλληλα, απορρίπτει και τα περί οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας στην ανατολική Μεσόγειο, σημειώνοντας πως αγνοούν το διεθνές δίκαιο και στηρίζοντας στο παράνομο και άκυρο τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Ολόκληρη η δήλωση του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρου Παπαϊωάννου

«Αναφορικά με τις πλέον πρόσφατες αιτιάσεις Τούρκων αξιωματούχων για το καθεστώς των νησιών του Αιγαίου τις απορρίπτουμε εν τω συνόλω τους.
 
Οι εν λόγω αιτιάσεις όχι μόνο δεν συνάδουν με βασικές αρχές του Διεθνούς Δικαίου, αλλά ξεφεύγουν και της απλής λογικής.
 
Η Ελληνική θέση αναφορικά με το ζήτημα αυτό έχει εκφρασθεί επανειλημμένα και δημόσια.
 
Σχετική επιστολή έχει αποσταλεί από την Μόνιμη Αντιπρόσωπο της Ελλάδας στον ΟΗΕ προς τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού αυτού.
 
Ομοίως, η Ελλάδα απορρίπτει τις τουρκικές μονομερείς αιτιάσεις για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας στην Ανατολική Μεσόγειο, αιτιάσεις, οι οποίες αγνοούν, για μια ακόμα φορά, τους θεμελιώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, και ιδιαίτερα του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας.
 
Οι αιτιάσεις αυτές, συν τοις άλλοις, στηρίζονται σε ένα ανυπόστατο, άκυρο και παράνομο "μνημόνιο".
 
Η Ελλάδα παραμένει προσηλωμένη στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και είναι πρόθυμη να διεξάγει εποικοδομητικό διάλογο με την Τουρκία, στη βάση των αρχών αυτών». 

Ευθεία απειλή από Τσαβούσογλου: Θα αμφισβητήσουμε την κυριαρχία στα στρατικοποιημένα νησιά

Θέμα αποστρατικοποίησης, αλλά και κυριαρχίας των νησιών του Αιγαίου έθεσε νωρίτερα ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε νέες προκλητικές δηλώσεις κατά της Ελλάδας.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, σε τηλεοπτική συνέντευξή του στο κρατικό κανάλι TRT, προειδοποίησε τη χώρα μας πως εάν δεν παραιτηθεί από τη στρατιωτικοποίηση των νησιών, τότε η Τουρκία θα αμφισβητήσει την κυριαρχία τους.

Μάλιστα, υπενθύμισε ότι η Τουρκία έχει στείλει επιστολή στα Ηνωμένα Έθνη θέτοντας θέμα κυριαρχίας των νησιών.

«Στον ΟΗΕ στείλαμε δυο επιστολές, επειδή η Ελλάδα παραβιάζει το καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης των νησιών. Τα νησιά αυτά παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα με τις Συνθήκες της Λωζάνης του 1923 και των Παρισίων του 1947 με τον όρο της αποστρατιωτικοποίησης τους. Όμως η Ελλάδα άρχισε να παραβιάζει αυτό το καθεστώς από τη δεκαετία του 60», είπε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Συνεχίζοντας σε προκλητικούς τόνους είπε: «Η Ελλάδα δεν αμφισβητεί πως τα στρατιωτικοποιεί. Όμως ισχυρίζεται πως υπάρχει απειλή από την Τουρκία. Υπάρχει αυτό στις Συνθήκες; Όχι. Τι δηλαδή θα καταφέρεις να σταματήσεις αυτή την απειλή με λίγα όπλα και με μερικούς στρατιώτες που τοποθετείς στα νησιά; Ούτε αυτό είναι ρεαλιστικό. Όπως κάνουν σε κάθε θέμα, δε λένε την αλήθεια».

Αναφερόμενος, τέλος στο θέμα της υφαλοκρηπίδας είπε ότι τα δυτικά σύνορα της Τουρκίας έχουν καθοριστεί και δεν θα υποχωρήσουν.

Δείτε το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top