Και 4η ημέρα άδεια σε γονείς παιδιών με Covid στον ιδιωτικό τομέα  

Οι τρεις αλλαγές για την άδεια ειδικού σκοπού στην τροπολογία     

Υπουργείο Εργασίας Πάνελ

Και 4η ημέρα προβλέπεται για την άδεια ειδικού σκοπού στους εργαζόμενους γονείς στον ιδιωτικό τομέα, των οποίων τα παιδιά νοσούν με κορωνοϊό. Συγκεκριμένα, με νομοτεχνική βελτίωση προβλέπεται ότι θα δίνονται  οι 3 μέρες με κάλυψη κατά 50% από τον εργοδότη και η 4η από τον κρατικό προϋπολογισμό,  με κάλυψη 100%.

Βορίδης: 3 μέρες πρόσθετη άδεια για δημοσίους υπαλλήλους με παιδιά με COVID

Προηγουμένως, με τροπολογία του Υπουργού Εσωτερικών Μάκη Βορίδη, έγιναν αλλαγές και στην άδεια ειδικού σκοπού σε εργαζόμενους γονείς, των οποίων τα παιδιά νοσούν επίσης με κορωνοϊό, στον δημόσιο τομέα.  

Οικονόμου: Τι απαντά για τις άδειες ειδικού σκοπού και την ακρίβεια

Οι τρεις αλλαγές που έγιναν στην τροπολογία του Υπουργείου Εργασίας, στα άρθρα για τις άδειες νόσησης λόγω κορωνοϊού είναι συγκεκριμένα: 

1. Διευκρινίζεται ότι οι γονείς εργαζόμενοι κατά τη διάρκεια της άδειας της νόσησης των τέκνων τους από κορωνοϊό λαμβάνουν για τις τρεις  πρώτες ημέρες το 50% των αποδοχών τους, το οποίο καταβάλλεται από τον εργοδότη, και για την τέταρτη  ημέρα λαμβάνουν το 100%) των αποδοχών τους από τον κρατικό προϋπολογισμό».

2. Δεν προβλέπεται πλέον υποχρέωση του εργοδότη να δηλώνει στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ τους εργαζομένους που κάνουν χρήση της άδειας λόγω νόσησης από κορωνοϊό 

3. Καθορίζεται ότι μετά από την έναρξη ισχύος της ρύθμισης για τις άδειες των εργαζομένων που νοσούν από κορωνοϊό, το άρθρο 15 του ν. 4722 εξακολουθεί να εφαρμόζεται μόνο για όσους εργαζόμενους τίθενται υποχρεωτικά σε απομόνωση λόγω επαφής με επιβεβαιωμένο κρούσμα, σύμφωνα με τα εκάστοτε ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα και για τον αριθμό των ημερών που ορίζουν  αυτά. Για την εφαρμογή της διάταξης του άρθρου 15 του ν. 4722/2022, ο εργαζόμενος υποβάλλει υπεύθυνη δήλωση, στην οποία τεκμηριώνει ότι  ήρθε σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα και η αναπλήρωση του χρόνου εργασίας αφορά στο σύνολο των ωρών που αντιστοιχούν στις εργάσιμες ημέρες της παραμονής σε απομόνωση.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top