Πώς σχολιάζει η αντιπολίτευση τη συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη

Κατώτατο μισθό στα 800 ευρώ υπόσχεται ο ΣΥΡΙΖΑ

Βουλή

Να μην υποτιμά, όπως τονίζει, τη νοημοσύνη των εργαζομένων, που βιώνουν με δραματικό τρόπο τις συνέπειες των κυβερνητικών πολιτικών, καλεί ο ΣΥΡΙΖΑ τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Σχολιάζοντας την εξαγγελία του πρωθυπουργού για αύξηση του κατώτατου μισθού στη συνέντευξή του στον ΑΝΤ1, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάνει λόγο για πρόχειρες και βιαστικές εξαγγελλίες σε μια προσπάθεια να περιορίσει τη ραγδαία φθορά του.

Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ραγκούσης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η κοινωνία πληρώνει πολύ ακριβά την κυβέρνηση Μητσοτάκη, «με την αντεργατική πολιτική» της και τη μη λήψη ουσιαστικών μέτρων τόσο στο μέτωπο της ακρίβειας όσο και σε αυτό της πανδημίας.

Νέα αύξηση του κατώτατου μισθού από 1η Μαΐου ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης

«Σήμερα είναι αναγκαία η άμεση αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, η στήριξη συνολικά των μισθών των εργαζομένων και η κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη και όλων των αντεργατικών ρυθμίσεων της κυβέρνησης της ΝΔ. Αυτή είναι η δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ», αναφέρει.

ΣΥΡΙΖΑ: Πρωθυπουργός μιας άλλης χώρας - Ένα-ένα τα ψέματα 

«Απέδειξε για ακόμη μία φορά ότι το ψέμα είναι η δεύτερη φύση του», σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του.

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

«Στη χθεσινή του συνέντευξη ο κ. Μητσοτάκης κατάφερε να σοκάρει ακόμη και τους πιο πιστούς οπαδούς καθώς δεν δίστασε να προσβάλει την μνήμη χιλιάδων νεκρών συμπολιτών μας και τις οικογένειες τους που θρηνούν θέλοντας να υπηρετήσει το αφήγημά του περί “επιτυχίας” που μόνος αυτός βλέπει. Πέρα από την κυνικότητα του απέδειξε για ακόμη μία φορά ότι το ψέμα είναι η δεύτερή του φύση και η διαστρέβλωση της πραγματικότητας το τελευταίο καταφύγιο ενός αποτυχημένου και αναξιόπιστου πρωθυπουργού.

Ένα – ένα όλα τα ψέματα Μητσοτάκη:

1.“Γίνονται δωρεάν μοριακά τεστ στην Ελλάδα”

Προφανώς γίνονται και δωρεάν μοριακά τεστ στην Ελλάδα, αλλά μόνο σε δημόσιες δομές και είναι μόλις το 1/4 των τεστ που εκτελούνται καθημερινά. Τα υπόλοιπα 3/4 γίνονται στον ιδιωτικό τομέα και πληρώνονται από την τσέπη των πολιτών. Άλλωστε, στην απορία του δημοσιογράφου γι’ αυτόν τον ισχυρισμό, ο κ. Μητσοτάκης επιβεβαίωσε ακριβώς αυτό, ότι δωρεάν μοριακά τεστ γίνονται μόνο πριν την εισαγωγή στο νοσοκομείο. Όχι δηλαδή στο πλαίσιο της ιχνηλάτησης ή για να έχουμε αξιόπιστη επιδημιολογική επιτήρηση.

2. “Σε καμία χώρα της Ευρώπης δεν συνταγογραφούνται τα τεστ”

Προφανές ψέμα. Τα μοριακά τεστ είναι δωρεάν σχεδόν σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες είτε με συνταγή γιατρού, είτε σε δημόσιες δομές, είτε προληπτικά. Γαλλία, Γερμανία, Αγγλία, Ιταλία, Ιρλανδία, Ισπανία, Αυστρία, Σουηδία, Δανία, Βέλγιο είναι μόνο μερικές από αυτές τις χώρες. Αλλά ο κ. Μητσοτάκης ψευδώς είπε ότι δεν είναι ο κανόνας στην Ευρώπη, για να δικαιολογήσει το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι θλιβερή εξαίρεση στον κανόνα.

3.“Το πρωτόκολλο του 50%+1 στα σχολεία το πρότεινε η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων”

Άλλη γνώμη βέβαια είχαν τα μέλη της Επιτροπής Τάκης Παναγιωτόπουλος και Αλκιβιάδης Βατόπουλος. Και οι δύο υποστήριξαν δημόσια ότι δεν ήταν ποτέ πρόταση της Επιτροπής, δεν αποφασίστηκε με επιδημιολογικά κριτήρια, δεν έχει επιδημιολογική λογική και ήρθε στην Επιτροπή ως πρόταση του Υπουργείου Παιδείας.

4. Υποστήριξε ότι η Κυβέρνηση έχει προσλάβει στο ΕΣΥ όσους γιατρούς ήταν διαθέσιμοι. Γνωρίζει πολύ καλά τις λίστες εκατοντάδων διαθέσιμων γιατρών, που είναι επιλαχόντες σε προκηρύξεις μόνιμων θέσεων και δεν τους προσλαμβάνει.  Οι εκπρόσωποι των νοσοκομειακών γιατρών εκτιμούν ότι πρόκειται για έναν αριθμό που προσεγγίζει τους 800 γιατρούς σε κρίσιμες ειδικότητες.

5. “Περιστατικά Covid διακομίζονται στον ιδιωτικό τομέα. Είναι μεγάλο κόστος για τον Έλληνα φορολογούμενο να επιτάξει το δημόσιο κρεβάτια για να είναι άδεια”

Στην πραγματικότητα τα κρεβάτια του ιδιωτικού τομέα παραμένουν άδεια διότι με βάση την εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας γίνεται από τους ιδιώτες επιλογή περιστατικών με ήπια συμπτώματα που  χρειάζονται νοσηλεία μόνο λίγων ημερών. Το αποτέλεσμα είναι να μένουν στα φορεία μετά από κάθε εφημερία δημόσιου νοσοκομείου δεκάδες ασθενείς με υποκείμενα νοσήματα. Αυτοί δηλαδή που κινδυνεύει περισσότερο η ζωή τους. Επομένως, με τις αποφάσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη οι Έλληνες φορολογούμενοι χρυσοπληρώνουν τις ιδιωτικές κλινικές και αυτές δεν συμμετέχουν όπως θα έπρεπε στη μάχη της πανδημίας.

6.Επανέλαβε τα χυδαία ψέματα για τη μελέτη Λύτρα -Τσιόδρα. Χαρακτήρισε «φραστικό λάθος» τα όσα ψευδώς είχε πει στη Βουλή και συνεχίζει και σήμερα να ψεύδεται, ισχυριζόμενος πως δεν παρέλαβε ποτέ τη μελέτη

7. 13 μέρες μετά την ανακοίνωση της κοροϊδίας 2%, και αφού η ακρίβεια σαρώνει το εισόδημα νοικοκυριών, έτρεξε να κάνει αυτό που έλεγε πως «δεν αντέχει η οικονομία». Να ανακοινώσει για το Μάιο νέα - ανεπαρκή - αύξηση του κατώτατου. Η ακρίβεια εδώ από τώρα, αλλά οι εργαζόμενοι «ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι». 

Τα σχόλια των κομμάτων της ήσσονος αντιπολίτευσης

Το ΚΚΕ τονίζει ότι η  συνέντευξη του κ. Μητσοτάκη, πέρα από τις προκλητικές ωραιοποιήσεις για όσα βιώνει ο λαός, αποτελεί μια ακόμη επιβεβαίωση ότι υπάρχει μια άβυσσος που χωρίζει τις λαϊκές ανάγκες από τις προτεραιότητες της οικονομίας των λίγων   κι από το αντιδραστικό πλαίσιο της ΕΕ που υπηρετεί η κυβέρνηση της ΝΔ.

Μητσοτάκης: «Όχι» σε επέκταση υποχρεωτικότητας εμβολιασμού

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, σχολίασε ότι ο πρωθυπουργός ήταν ασαφής, αντιφατικός, παλίνδρομος σε απόψεις, συγκεχυμένος στα εθνικά θέματα, δεν ήταν ούτε συγκροτημένος, ούτε ανέφερε τις κόκκινες γραμμές που εσείς γνωρίζατε, ομιχλώδης και πρόχειρος στα οικονομικά, υπό πίεση πραγματικά και στα όρια του πανικού.

Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης χαρακτήρισε αστείο ότι από το 2020 μέχρι σήμερα οι άνθρωποι εισπράττουν και ζουν με τον κατώτατο μισθό, την ώρα που αντιμετωπίζουν έναν τεράστιο πληθωρισμό.

«Βγαίνει η ΕΛΣΤΑΤ και λέει ότι έχουμε μεγάλη αύξηση και ο πρωθυπουργός περιμένει το Μάιο να δώσει το 6%;», αναρωτήθηκε.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top