Τι αλλάζει στην άδεια ειδικού σκοπού για γονείς με παιδιά που νόσησαν

Λιγότερες ημέρες άδειας - Θα έχει αναδρομική ισχύ

Τι είπε ο Γιάννης Οικονόμου για την άδεια ειδικού σκοπού σε γονείς με παιδιά που νόσησαν με κορωνοϊό

Αλλαγές στην άδεια ειδικού σκοπού, που δικαιούνται οι εργαζόμενοι γονείς με παιδί που νοσεί από κορωνοϊό, φέρνει νομοθετική ρύθμιση.

Το θεσμικό πλαίσιο, που συνεχίζει να υφίσταται, ισχύει από το 2020, ωστόσο τα σχολεία άνοιξαν από τη Δευτέρα με αναθεωρημένα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Κορωνοϊός: Η χαλάρωση των μέτρων περνάει μέσα από τα σχολεία

Σύμφωνα με το ισχύον πλαίσιο, οι γονείς δικαιούνται ειδική άδεια για την ασθένεια των τέκνων για 14 ημέρες ή και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε περίπτωση που αυτό κρίνεται απαραίτητο με ιατρική γνωμάτευση ή σε περίπτωση νοσηλείας τέκνου. 

Ωστόσο, η αλλαγή των πρωτοκόλλων, αλλά και τα νέα δεδομένα της μετάλλαξης Όμικρον, θα φέρουν αλλαγές στον αριθμό των ημερών, καθώς η καραντίνα για όσους νοσήσουν έχει περιοριστεί στις πέντε ημέρες. Το επικρατέστερο σενάριο είναι και η άδεια ειδικού σκοπού να ακολουθήσει το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ και να έχει διάρκεια πέντε ημερών. 

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η νομοθετική ρύθμιση θα έρθει την ερχόμενη Τετάρτη και θα υπάρξει συνεννόηση να έχει αναδρομική ισχύ, για να «πιάσει« και αυτούς που χρεώθηκαν ημέρες από την τακτική τους άδεια για αυτόν τον λόγο.

Απουσία από την εργασία: Πώς βγάζετε βεβαίωση θετικού rapid test

Υπενθυμίζεται ότι η άδεια ειδικού σκοπού αποτελεί ένα ειδικό σχήμα άδειας τριών ημερών που ακολουθείται από τη χορήγηση μίας ημέρας ετήσιας κανονικής άδειας, σχήμα το οποίο επαναλαμβάνεται κυκλικά ανά τέσσερις ημέρες. 

Οι δύο πρώτες ημέρες χορηγούνται με αποδοχές από τον εργοδότη, η τρίτη ημέρα επιδοτείται από τον τακτικό προϋπολογισμό και η τέταρτη ημέρα αφαιρείται από την ετήσια κανονική άδεια του εργαζόμενου.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top