Απουσία από την εργασία: Πώς βγάζετε βεβαίωση θετικού rapid test

5 ημέρες άδεια σε όλους όσοι έχουν διαγνωσθεί θετικοί

Τι είπε ο Γιάννης Οικονόμου για την άδεια ειδικού σκοπού σε γονείς με παιδιά που νόσησαν με κορωνοϊό

Πενθήμερη άδεια από την εργασία τους δικαιούνται όσοι έχουν διαγνωσθεί θετικοί στο κορωνοϊό με rapid test.

Οι εργαζόμενοι μπορούν να εκδώσουν βεβαίωση θετικού διαγνωστικού ελέγχου κορωνοϊού για απουσία από την εργασία τους μέσω του gov.gr.

Πώς θα λάβετε τη βεβαίωση

Οι εργαζόμενοι μπορούν να λάβουν την βεβαίωση θετικού αποτελέσματος σε διαγνωστικό έλεγχο κορονοϊού χρησιμοποιώντας:

- τους προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet

Κορωνοϊός: Άρχισε η επίδοση φύλλων πορείας σε ιδιώτες γιατρούς

- τον ΑΜΚΑ τους

Τι να κάνετε για να πληρωθεί η άδεια λόγω νόσησης

Σύμφωνα με τον κανονισμό του ΕΦΚΑ, για να πληρωθεί η αναρρωτική άδεια ασφαλισμένων που νοσούν με κορωνοϊό απαιτούνται:

1. Γνωμάτευση γιατρού: Για τη λήψη της, οι εργαζόμενοι πρέπει να επικοινωνούν τηλεφωνικά με γιατρό συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ, να ενημερώνουν για το τεστ και να ζητούν ιατρική γνωμάτευση, προκειμένου να τους χορηγηθεί αναρρωτική άδεια από την ημερομηνία του τεστ.

Οι άμεσα ασφαλισμένοι που εργάζονται δικαιούνται επίδομα ασθενείας εφόσον διαπιστωθεί προσωρινή ανικανότητα για εργασία (πλέον των 3 ημερών) από τον θεράποντα ιατρό των δημόσιων ιατρικών δομών και συμβεβλημένου με τον ΕΟΠΥΥ. Ο γιατρός μπορεί να βεβαιώσει ανικανότητα για εργασία μέχρι 15 ημέρες συνολικά, μέσα σε χρονική περίοδο ενός ημερολογιακού έτους είτε συνεχόμενη είτε διακεκομμένη. Σε περίπτωση παράτασης της ανικανότητας ή εμφάνισης νέας πάθησης, μετά τη συμπλήρωση των 15 ημερών, η ανικανότητα βεβαιώνεται πάντοτε με γνωμάτευση της πρωτοβάθμιας υγειονομικής επιτροπής.

2. Για να υποβάλει ηλεκτρονικά το αίτημα για χορήγηση αδείας ο εργαζόμενος που νοσεί πρέπει να μπει στην κεντρική σελίδα του ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr) με χρήση κωδικών taxisnet στο πλαίσιο «Μένουμε ασφαλείς και χρησιμοποιούμε τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες». Το τμήμα απαντά με μήνυμα στο e-mail που έχει δηλωθεί στο ηλεκτρονικό αίτημα παρέχοντας λεπτομερείς οδηγίες (τυποποιημένα μηνύματα ανά κατηγορία αιτήματος) για το σύνολο των εγγράφων που απαιτούνται και τον τρόπο κατάθεσής τους. Εκτός από τη γνωμάτευση απαιτείται επίσης να μη λαμβάνει ο εργαζόμενος επίδομα ασθενείας από άλλον φορέα ασφάλισης μέσω υπεύθυνης δήλωσης του ν.1599/86 στην οποία θα αναφέρεται ότι δεν θα λάβει το επίδομα ασθενείας από άλλον ασφαλιστικό φορέα, εργοδότη, ασφαλιστική εταιρεία ή ΟΑΕΔ.Από τους μισθωτούς θα πρέπει να κατατεθεί:

• Βεβαίωση εργοδότη όπου θα αναφέρονται η ημερομηνία πρόσληψης και ειδικότητα –το χρονικό διάστημα της απουσίας από την εργασία λόγω ασθένειας– και οι μεικτές αποδοχές του μήνα απουσίας.

• Εκκαθαριστικό μισθοδοσίας του μηνός / μηνών της ασθένειας.

Ο ασφαλισμένος έχει προθεσμία οκτώ μηνών από την ημερομηνία αναγγελίας της ασθένειας να υποβάλει τη σχετική αίτησή του στον σύνδεσμο: www.efka.gov.gr/epidoma

3. Ο εργαζόμενος λαμβάνει e-mail που επιβεβαιώνει ότι το αίτημά του έγινε δεκτό. Η χορήγηση επιδόματος ασθενείας μέσω ηλεκτρονικών υπηρεσιών είναι προς το παρόν ενεργοποιημένη μόνο για τους ασφαλισμένους του πρώην ΙΚΑ.

4. Οι ασφαλισμένοι των πρώην ταμείων πλην ΙΚΑ μπορούν να υποβάλουν αίτημα για χορήγηση επιδόματος ασθενείας με e-mail στο υποκατάστημα που ανήκουν το οποίο θα αναλάβει τη διεκπεραίωση του αιτήματος.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top