Δένδιας από Νιγηρία: Γέφυρα συνεργασίας ΕΕ – Αφρικής η Ελλάδα    

«Ο Αντετοκούνμπο μας συνδέει» τόνισε ο Έλληνας ΥΠΕΞ

Δένδιας Νιγηρία

Την πεποίθησή του ότι η σημερινή του συνάντηση με τον Νιγηριανό ομόλογό του θέτει τα θεμέλια για μια πολύ σημαντική σχέση μεταξύ της Ελλάδας και της Νιγηρίας, εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, στην πρώτη επίσκεψη Έλληνα Υπουργού στη Νιγηρία. Πρόκειται για «μια συνεργασία πάνω στην οποία μπορούμε να οικοδομήσουμε» διαμήνυσε ο Νίκος Δένδιας σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Νιγηρίας Τζέφρι Ονεγιάμα, στην Αμπούτζα.

Νίκος Δένδιας δηλώσεις στη Νιγηρία

Μεγάλο το ενδιαφέρον των ΜΜΕ της Νιγηρίας για την επίσκεψη Ν. Δένδια όπως φαίνεται και στη φωτογραφία (πηγή: Υπουργείο Εξωτερικών)   

Αυστηρή απάντηση ΥΠΕΞ στις προκλητικές δηλώσεις της Άγκυρας

Επισημαίνοντας τη σχετική αναφορά του υπουργού Εξωτερικών της Νιγηρίας, ο Νίκος Δένδιας τόνισε πως οι γέφυρες είναι ήδη εδώ. Ειδικότερα, αναφέρθηκε στη «ζωντανή ελληνική επιχειρηματική κοινότητα που βρίσκεται στη Νιγηρία για περισσότερο από έναν αιώνα». Σημείωσε πως η παρουσία της σηματοδοτεί ότι η ελληνική επιχειρηματική κοινότητα πηγαίνει σε χώρες για να μείνει, να επενδύσει, να δημιουργήσει θέσεις εργασίας και όχι για να βγάλει γρήγορα κέρδος. Μάλιστα, χαιρέτισε το επιχειρηματικό/επενδυτικό φόρουμ που διοργανώθηκε μόλις πριν από λίγες εβδομάδες, με τις προσπάθειες της Νιγηριανής πρέσβειρας στην Αθήνα. «Τέτοιες πρωτοβουλίες πρέπει να ενθαρρυνθούν» υποστήριξε και ανακοίνωσε πως το επόμενο βήμα στο οποίο θα προχωρήσει, είναι η πραγματοποίηση ενός φόρουμ Ελλήνων επιχειρηματιών στη Νιγηρία.

Δένδιας: O  Αντετοκούνμπο συνδέει Ελλάδα και Νιγηρία 

Παράλληλα, ο Νίκος Δένδιας αναφέρθηκε και στην παρουσία της νιγηριανής κοινότητας στην Ελλάδα και δήλωσε υπερήφανος για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο, «τον καλύτερο μπασκετμπολίστα στον κόσμο σήμερα, έναν Ελληνο-Νιγηριανό, έναν Νιγηριανο-Έλληνα».

Γενέθλια για τον Αντετοκούνμπο: Το δώρο που του έκαναν οι Μπακς

Ειδική μνεία έκανε ο υπουργός Εξωτερικών στο γεγονός πως και οι δύο χώρες είναι συμβαλλόμενα μέρη στη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας εδώ και δεκαετίες. «Οπότε συμφωνούμε σε αυτό το θέμα» επισήμανε και είπε πως θα «χαρούμε να συνεργαστούμε με τη Νιγηρία για την τήρηση αυτών των αρχών διεθνώς, ιδιαίτερα της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας». Στην ίδια κατεύθυνση, επικροτώντας τη σημασία που απέδωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Νιγηρίας στο «σημαντικό ελληνικό εμπορικό στόλο», ο Νίκος Δένδιας είπε ότι αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους η Ελλάδα πιστεύει ότι «πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στην ελευθερία της ναυσιπλοΐας και σε μια κοινωνία βασισμένη σε κανόνες για όλα τα θέματα». Ειδικά, προσέθεσε, σε θέματα που αφορούν τη θάλασσα, η Ελλάδα είναι παραδοσιακά ναυτιλιακό έθνος και διαθέτει σημαντική τεχνογνωσία σε αυτόν τον τομέα.

  Συζητώντας την ευρεία ατζέντα διμερούς συνεργασίας, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών στάθηκαν στις κοινές θεμελιώδεις αρχές, όπως τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, την ειρηνική επίλυση διαφορών, καθώς και την προώθηση μιας διεθνούς τάξης βασισμένης σε κανόνες, όπως δήλωσε ο Νίκος Δένδιας. Υπό αυτό το πρίσμα, ο υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε τον Νιγηριανό ομόλογό του για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα στην άμεση γειτονιά της. Εξάλλου, συνομίλησαν για τις διεθνείς προκλήσεις, με τον Νίκο Δένδια να επισημαίνει ότι η Νιγηρία είναι ένας σημαντικός διεθνής παίκτης και να προσθέτει: «Η Νιγηρία χρειάζεται την υποστήριξή μας στις προσπάθειες της για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας».

Ο Υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι  η Νιγηρία είναι η μεγαλύτερη οικονομία στην Αφρική και η Ελλάδα θεωρείται σημείο εισόδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στη Μέση Ανατολή. Συζητώντας για τη συνεργασία της Ελλάδας και της Νιγηρίας στους διεθνείς οργανισμούς, ο Νίκος Δένδιας τόνισε το γεγονός ότι η Ελλάδα, μια χώρα χωρίς αποικιακό παρελθόν, μπορεί να είναι ένας εξαιρετικός εταίρος στην ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ της Νιγηρίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αυστηρή απάντηση ΥΠΕΞ στις προκλητικές δηλώσεις της Άγκυρας

Σε ό,τι αφορά θέματα ασφάλειας στη θάλασσα, είπε ότι «θα χαρούμε πολύ να εκπαιδεύσουμε Νιγηριανούς αξιωματικούς στο κέντρο εκπαίδευσης του Ναυτικού μας», εκφράζοντας την πεποίθηση ότι είναι ένα από τα καλύτερα στον κόσμο. Επιπλέον, απηύθυνε πρόσκληση σε Νιγηριανούς δόκιμους να έρθουν και να σπουδάσουν σε ελληνικές στρατιωτικές σχολές. «Θεωρούμε ότι αυτό αποτελεί συμβολή σε ζητήματα ασφάλειας στην Υποσαχάρια Αφρική, η οποία πιστεύω ότι είναι μια κοινή πρόκληση, όχι απλώς μια πρόκληση για τις χώρες της περιοχής» προσέθεσε.

Απευθυνόμενος στον υπουργό Εξωτερικών της Νιγηρίας, ο Νίκος Δένδιας τον ευχαρίστησε για τη βοήθειά του και για την υποστήριξή του στην προσπάθειά της Ελλάδα να εκλεγεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την περίοδο 2025-26 και εξέφρασε την πεποίθηση πως θα συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στην ειρήνη και τη σταθερότητα, όχι μόνο αυτής της περιοχής, αλλά όλου του κόσμου.

   Αναφορικά με την πρόκληση της πανδημίας, ο υπουργός Εξωτερικών επισήμανε τη δωρεά από την Ελλάδα εμβολίων κατά του κορονοϊού και σημείωσε: «Η οδηγία που έλαβα από τον πρωθυπουργό μου Κυριάκο Μητσοτάκη, είναι ότι αυτό πρέπει να το επιδιώξουμε ως υποχρέωση, όχι ως δωρεά. Πιστεύουμε ότι έχουμε υποχρέωση απέναντι στον κόσμο, να συνεισφέρουμε όσο μπορούμε για να αντιμετωπίσουμε αυτήν την πρόκληση, γιατί πιστεύουμε ότι κανείς δεν είναι ασφαλής αν δεν είναι ασφαλής ολόκληρος ο κόσμος».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top