Οικονόμου: Οι 4 βασικοί λόγοι για τους οποίους ανοίγουν τα σχολεία   

«Είμαστε προετοιμασμένοι για κάποιες αρρυθμίες το επόμενο διάστημα»

Γιάννης Οικονόμου

Τους τέσσερις βασικούς λόγους για τους οποίους η κυβέρνηση αποφάσισε να ανοίξουν τα σχολεία μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων και την έξαρση της μετάλλαξης Όμικρον, ανέλυσε ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Σκάι. 

Τη Δευτέρα 10/1 ανοίγουν τα σχολεία: Τι ανακοίνωσαν Πλεύρης και Κεραμέως  

Ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι από την αρχή η πρόθεση της κυβέρνησης ήταν να ξεκινήσουν κανονικά τα σχολεία, αλλά και ότι έπρεπε να συνοδευτεί με μια μεθοδολογία «η οποία θα εξασφάλιζε στο μέγιστο δυνατό βαθμό την υγεία των παιδιών, των γονιών τους, των εκπαιδευτικών. Και αυτό φυσικά θα γινόταν με τις οδηγίες της επιστημονικής κοινότητας».

Σε ποιες χώρες της ΕΕ ανοίγουν τα σχολεία, παρά την έξαρση των κρουσμάτων

Σχετικά με τους τέσσερις λόγους, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε συγκεκριμένα:    

«Ζούμε σε συνθήκες, οι οποίες είναι δύσκολες. Πολλές φορές αιφνιδιάζουν, δημιουργούνται νέα δεδομένα. Όμως, με ψυχραιμία και βασιζόμενοι και σε επιστημονικά δεδομένα, η απόφαση που πάρθηκε βασίζεται σε τέσσερις βασικούς λόγους. Πρώτα απ' όλα, είναι τα χαρακτηριστικά της μετάλλαξης που έχουμε. Έχουμε μια μετάλλαξη η οποία μεταδίδεται πάρα πολύ γρήγορα, αλλά δεν κάνει βαριές νοσήσεις στα παιδιά και στους εμβολιασμένους. Αυτό το ξέρουμε πλέον με πολύ μεγάλη ασφάλεια. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι αποδεδειγμένα, με βάση την εμπειρία που είχαμε από το Σεπτέμβριο μέχρι τώρα, τα παιδιά στο σχολικό περιβάλλον είναι πιο προστατευμένα απ' ό,τι έξω. Αν κρατάγαμε τα παιδιά μια εβδομάδα ή δέκα μέρες αργότερα, δεν εγγυόταν κανένας ότι στις παιδικές χαρές ή στους χώρους που θα πήγαιναν θα φορούσαν τις μάσκες τους και θα ήταν πιο προστατευμένα. 'Αρα, κατά τεκμήριο, είναι πολύ πιο προστατευμένα μέσα στο πλαίσιο του σχολικού περιβάλλοντος, απ' ό,τι έξω από αυτό. Ο τρίτος λόγος είναι το τι γίνεται στην υπόλοιπη Ευρώπη. Δεν υπάρχει χώρα που να κρατά κλειστά τα σχολεία. Και ο τέταρτος λόγος είναι ότι δεν υπάρχει κάτι που να μπορεί να αντικαταστήσει την επικοινωνία δασκάλου-μαθητή. Είναι και κοινωνικοί και ψυχολογικοί».

Ο κ.  Οικονόμου πρόσθεσε ότι «δεν μπορεί να έχεις ανοιχτές μια σειρά από άλλες δραστηριότητες και να κρατάς κλειστά τα σχολεία. Όλοι αυτοί οι λόγοι, συνδυαστικά και οι τέσσερις, οδήγησαν στο να πάρουμε αυτή την απόφαση, με βάση και την εισήγηση των Ειδικών. Ξέρουμε ότι ενδεχομένως θα έχουμε κάποιες αρρυθμίες, λόγω των χαρακτηριστικών της μετάλλαξης. Δηλαδή, είναι πολύ πιθανόν να δούμε τμήματα στην αρχή να κλείνουν. Όμως άλλο αυτό και άλλο να έπαιρνες μια οριζόντια απόφαση ότι κρατάς κλειστά τα σχολεία».

Ο κ. Οικονόμου επισήμανε επίσης ότι «το πρωτόκολλο που είχαμε το προηγούμενο διάστημα δούλεψε με ασφάλεια. Το 50+1 έχει κριθεί ως ένα ασφαλές κριτήριο» αλλά και ότι  «υπάρχουν συγκεκριμένα πρωτόκολλα, τα οποία θα ακολουθούνται και έτσι θα προχωρήσουμε».

«Είμαστε προετοιμασμένοι για κάποιες αρρυθμίες το επόμενο διάστημα»

Αναφορικά με το ενδεχόμενο να δημιουργηθούν ζητήματα σε δημόσιες δομές από τη νόσηση εργαζομένων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε πως «όλες οι δομές είναι προετοιμασμένες για να διαχειριστούν αυτού του είδους τα προβλήματα, με δεδομένο ότι με βάση τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και των ειδικών, «η καραντίνα από την «O» είναι μικρότερη από ό,τι είχαμε στην πρώτη φάση, είναι στις πέντε ημέρες, δείχνει αυτήν την ώρα τα προβλήματα να είναι διαχειρίσιμα».

Κορωνοϊός: Έκτακτο πλάνο για να μην «παραλύσει» το Δημόσιο από τα κενά

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παραδέχθηκε πάντως ότι θα  παρουσιαστούν αρρυθμίες. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα παρατηρηθούν αρρυθμίες. Εξαιτίας της έκρηξης των κρουσμάτων και της ταχύτητας επώασης της ασθένειας νοσεί πολύ γρηγορότερα και πολύ πιο ήπια περισσότερος κόσμος απ' ό,τι στο προηγούμενο στάδιο. Αυτό θα έχει τις συνέπειές του. Βλέπουμε τι γίνεται και στον υπόλοιπο κόσμο. Όλοι είναι προετοιμασμένοι μ' έναν τρόπο να το διαχειριστούμε. Προς το παρόν είναι διαχειρίσιμο, καθώς η μικρή περίοδο της καραντίνας επιτρέπει πολύ γρήγορα στους ανθρώπους -που δεν έχουν προβλήματα στην υγεία τους- να ενταχθούν ξανά γρήγορα στη δουλειά τους. Είμαστε προετοιμασμένοι για κάποιες αρρυθμίες το επόμενο διάστημα. Όπου γίνεται, θα υπάρξει εξ αποστάσεως εργασία. Όπου αυτό δεν γίνεται, με την κατάλληλη αναδιάταξη δυναμικού, θα προσπαθήσουμε να ελαχιστοποιήσουμε τις συνέπειες των απουσιών που θα φέρουν τ' αυξημένα κρούσματα» δήλωσε. 

Όσον αφορά την υποχρεωτικότητα, ο κ. Οικονόμου δήλωσε ότι «η χώρα μας ήταν από τις πρώτες που πήρε μέτρα, τα οποία αντιμετώπιζαν με διαφορετικό τρόπο τους εμβολιασμένους, από ό,τι τους ανεμβολίαστους συμπολίτες μας. Δεν ήταν μέτρα εκδικητικά, ήταν μέτρα και έμμεσης πίεσης, αλλά και μέτρα προστασίας τόσο των ανεμβολίαστων, όσο και της υπόλοιπης κοινότητας, για να περιορίσουμε τη διασπορά. Ήμασταν από τις πρώτες χώρες που το κάναμε αυτό και μάλιστα είχαμε δεχθεί και κριτική τότε». 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top