Μητσοτάκης σε Πούτιν: Να γίνουν στενότερες οι σχέσεις Ελλάδας – Ρωσίας

Για ιδιαίτερους δεσμούς ανάμεσα στις δύο χώρες μίλησε ο Ρώσος Πρόεδρος

Την εκτίμηση ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης των σχέσεων Ελλάδος- Ρωσίας στην οικονομία, το διμερές εμπόριο και τον τουρισμό εξέφρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός, κατά τον διάλογο που είχε με τον Βλάντιμιρ Πούτιν, πριν ξεκινήσει η μεταξύ τους συνάντηση περίπου στις 13.00, είπε πως χαρακτήρισε το έτος Ιστορίας Ελλάδος- Ρωσίας, το 2021, έναυσμα για στενότερη συνεργασία σε όλα τα επίπεδα, «ξεκινώντας με την οικονομία γιατί αναπτύσσεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς, καθώς η πανδημία φτάνει στο τέλος της».

Ο πρωθυπουργός επικαλέστηκε τον βαρύνοντα - όπως τον χαρακτήρισε - ρόλο της Ρωσίας στις περιφερειακές εξελίξεις, υπό την ιδιότητα της ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας. Όπως τόνισενα τονίσει πως θα έχουν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις και για ζητήματα περιφερειακής ασφάλειας.

Παράλληλα, εξήρε τη συμβολή της Ρωσίας στην ευόδωση των στόχων της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 επ’ αφορμή της συμπλήρωσης 200 ετών από την έναρξη της, ενώ δήλωσε περιχαρής, που επισκέπτεται το Σότσι, το οποίο είναι κατοικία - όπως είπε - πολλών Ρώσων ελληνικής καταγωγής.

Μάλιστα, θύμισε στον Πούτιν ότι για πρώτη φορά επισκέφθη το Σότσι πριν από 30 χρόνια, όταν συνόδευε τον αείμνηστο πατέρα του και τότε πρωθυπουργό, Κωνσταντίνο Μητσοτάκη.

Ο Ρώσος Πρόεδρος, ο οποίος τοποθετήθηκε πριν τον Έλληνα πρωθυπουργός έκανε λόγο για ιδιαίτερους δεσμούς ανάμεσα στις δύο χώρες, υπογραμμίζοντας ότι το 2012 καταγράφεται σημαντική αύξηση του όγκου των εμπορικών συναλλαγών, με αποτέλεσμα να «πιάνει» και πάλι τα επίπεδα προ πανδημίας, το 2019.

Ο Πούτιν έκανε αναφορά στο έτος Ελλάδας – Ρωσίας, λέγοντας ότι σημαντικό που συμπίπτει με τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, ενώ είπε πως η Ρωσία συνέβαλε στην εκπλήρωση των επιδιώξεων του ελληνικού λαού.

Αυτή είναι η πρώτη συνάντηση που έχουν οι δύο ηγέτες μετά την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον κ. Μητσοτάκη. Οι δύο πολιτικοί είχαν συναντηθεί ξανά με το 2016 στην Αθήνα, όταν ο κ. Μητσοτάκης ήταν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top