Σύντομο τετ-α-τετ Δένδια – Τσαβούσογλου στη Στοκχόλμη

«Απαράδεκτη και απάνθρωπη η εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού»

Δένδιας - Τσαβούσογλου

Σύντομη συνάντηση με τον Τούρκο ομολογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, είχε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, στο περιθώριο υπουργικής συνόδου του ΟΑΣΕ στη Στοκχόλμη.

Οι δύο ΥΠΕΞ πραγματοποίησαν συζήτηση κοινωνικού περιεχομένου, σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο twitter.

«Απαράδεκτη και απάνθρωπη η εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού»

Κατά την παρέμβασή του στη σύνοδο, ο κ. Δένδιας άφησε αιχμές για την Τουρκία, σχετικά με την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού.

«Δεν μπορούμε να τονίσουμε αρκετά πόσο, μα πόσο, απαράδεκτο είναι για μια χώρα να εργαλειοποιεί μετανάστες για πολιτικούς σκοπούς», είπε ο υπουργός Εξωτερικών και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα από κοινού με την ΕΕ καλεί όλες τις χώρες, που εμπλέκονται σε τόσο απαράδεκτες και απάνθρωπες πρακτικές να σταματήσουν να το κάνουν».

Η Ελλάδα προωθεί σταθερό και ασφαλές περιβάλλον, σχέσεις καλής γειτονίας, συνεργασία και σεβασμό του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας.

«Είναι καλό να συζητάς, ακόμη και να διαφωνείς, ούτως ώστε να βρίσκεις ισορροπία μεταξύ διαφορετικών απόψεων», σημείωσε.

«Μας προβληματίζει η κατάσταση σε Αζερμπαϊτζάν και Αφγανιστάν»

«Είμαστε προβληματισμένοι για την επιθετικότητα, που είδαμε, στα σύνορα του Αζερμπαϊτζάν. Απαιτείται αποκλιμάκωση», είπε ο κ. Δένδιας.

Παράλληλα, είπε πως υπάρχει προβληματισμός και για το Αφγανιστάν, όπου είναι απαραίτητη η συνεργασία όλων των πλευρών για να αποτραπεί περαιτέρω ανθρωπιστική και προσφυγική κρίση.

Ειδικά για το Αφγανιστάν, είπε πως η Ελλάδα ανήκει στις χώρες που έχουν ζήσει αρνητικές επιπτώσεις από την έλλειψη σταθερότητας στο Αφγανιστάν εδώ και δεκαετίες.

Συνάντηση του Άντονι Μπλίνκεν με τον Τούρκο ΥΠΕΞ

Συνάντηση με τον Τούρκο ΥΠΕΞ είχε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου χθες, Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου.

Η συνάντηση έγινε στην πρωτεύουσα της Λετονίας, Ρίγα για την Σύνοδο Κορυφής των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ συναντήθηκαν στο Συνεδριακό Κέντρο Atta όπου πραγματοποιείται η σύνοδος.

Ο Τσαβούσογλου ο οποίος προέβη σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους ενόψει της συνόδου εξέφρασε την ευχαρίστηση του που θα ξανασυναντηθεί με τον Αμερικανό ομόλογο του.

Ο υπουργός Εξωτερικών επισήμανε πως έχουν να συζητήσουν πολλά θέματα κα πως πρόκειται να είναι μια συνέχεια σχετικά με θέματα και τις αποφάσεις τις οποίες συζήτησαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν κατά την συνάντηση που πραγματοποίησαν στην πρωτεύουσα της Ιταλίας, Ρώμη.

Σημείωσε, δε, πως ως δυο νατοϊκοί σύμμαχοι  θα ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με τις διμερείς σχέσεις και τα περιφερειακά ζητήματα όπως το Ουκρανικό, Λιβυκό, Συριακό και το Αφγανικό.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top