Τσίπρας: Δεν είναι υποχρεωτικότητα αλλά οικονομικός εκβιασμός

«Είστε σε απόλυτη σύγχυση κι έχετε χάσει τον έλεγχο, κύριε Μητσοτάκη»

Για «οικονομικό εκβιασμό» έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας, ασκώντας – από το βήμα της Βουλής - σκληρή κριτική στον Κυριάκο Μητσοτάκη και την απόφαση για υποχρεωτικό εμβολιασμό στους άνω των 60 ετών ή πρόστιμο 100 ευρώ μηνιαίως.

«Αυτό που εφαρμόζετε δεν είναι υποχρεωτικός εμβολιασμός. Ξεχωρίζοντας μία κατηγορία και επιβάλλοντας ένα πρόστιμο χωρίς καμία έννοια αναλογικότητας, αυτό που θέλετε και προχωράτε είναι οικονομικός εκβιασμός για τους αδύναμους και δυνατότητα εξαγοράς για τους ευκατάστατους» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Είστε σε απόλυτη σύγχυση. Έχετε χάσει τον έλεγχο και βρίσκεστε ενδεχομένως σε πανικό κάτι που αποτελεί πολύ κακή εξέλιξη και διαπράττετε το ένα σφάλμα μετά το άλλο», συνέχισε ο κ. Τσίπρας, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι πηγαίνει «από το άσπρο στο μαύρο» και «από το κρύο στον καύσωνα».

Μητσοτάκης: Ζήτησα να γίνεται στους τέσσερις μήνες η τρίτη δόση εμβολίου

Είναι ένα ακραίο μέτρο, που μπορεί να οδηγήσει σε καταστάσεις διχασμού και κοινωνικού αυτοματισμού», σημείωσε.

«Πριν από 20 ημέρες, εσείς προσωπικά κ. Μητσοτάκη, βάλατε με κάθε τρόπο κατά της αντισυνταγματικότητας. Ο υπουργός Υγείας μας είπε ότι η επέκταση της υποχρεωτικότητας προσκρούει στο Σύνταγμα και στο ΣτΕ και θα ήταν αντισυγματική» σημείωσε, τονίζοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ είχε προτείνει την επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού σε αστυνομικούς και στρατιωτικούς.

«Θα περάσουμε μαύρα Χριστούγεννα»

«Θα περάσουμε μαύρα Χριστούγεννα, σας απασχολεί αυτό;» αναρωτήθηκε στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας.

«Ας πούμε ότι με μαγικό τρόπο καταφέρναμε να εμβολιάσουμε όλο τον κόσμο. Εμένα η άποψή μου είναι ότι με το μέτρο σας αντίθετα αποτελέσματα θα έχετε. Εγώ εύχομαι όλοι να εμβολιαστούν αύριο πρωί. Όμως, ακόμα και σε ένα τέτοιο σενάριο η κατάσταση στο ΕΣΥ δεν θα καλυτέρευε. Το τοίχος ανοσίας θέλει 2 μήνες για να χτιστεί», τόνισε.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι δεν του περνά από το μυαλό να ενισχύσει το ΕΣΥ.

«Σας καλώ να αναλογιστείτε την ευθύνη. Προχωρήσετε άμεσα. Αν σήμερα έχουμε 150 πρόχειρα διασωληνωμένους σημαίνει ότι θα χρειαστούμε τουλάχιστον 200 νέες κλίνες ΜΕΘ. Επιτάξτε τώρα τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια και όσες ΜΕΘ υπάρχουν εκεί», είπε, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ότι λέει ψέματα «πως δεν υπάρχουν γιατροί».

Όπως είπε, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΙΝΑΠ περίπου 800 γιατροί σε κρίσιμες ειδικότητες είναι σε λίστες αναμένοντας τον διορισμό τους.

«Σας καλώ κ. Μητσοτάκη να πάμε μαζί να συναντήσουμε τους γιατρούς και να μας πουν αν υπάρχουν αρκετοί γιατροί ή όχι», τόνισε.

«Είναι πρωτοφανής η κατάσταση στα σχολεία»

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε «πρωτοφανή» την κατάσταση στα σχολεία και χαρακτήρισε μη λογική την απόφαση να κλείνει ένα τμήμα μόνο όταν τα κρούσματα φτάνουν στο 50% +1.

«Μαθαίνω ότι το 25% των νέων κρουσμάτων που εντοπίζει καθημερινά ο ΕΟΔΥ είναι παιδιά. Αυτοί είναι αναμεταδότες, όχι οι ηλικιωμένοι που μένουν σπίτι τους», σημείωσε.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top