ΚΙΝΑΛ: Σε ήπιους τόνους το ντιμπέιτ - Τι είπαν οι υποψήφιοι

Απών ο Γιώργος Παπανδρέου

Οι τόνοι μπορεί να μην ανέβηκαν και να πιστοποιήθηκε η πολυφωνία σστο κόμμα ωστόσο οι πέντε υποψήφιοι είχαν αψιμαχίες και διαξιφισμούς για τις μετεκλογικές συνεργασίες, τις αλλαγές στους Ποινικούς Κώδικες, αλλά και την εκπροσώπηση του κόμματος στη Βουλή.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, όταν ρωτήθηκε ανέφερε αρχικά πώς θα συνδυάσει τυχόν εκλογή του με την παραμονή στην Ευρωβουλή , είπε ότι οραματίζεται ένα κόμμα συμμετοχικό που θα βρίσκεται σε συνεχή επαφή με την κοινωνία και πώς η παρουσία του στα γραφεία της Κ.Ο στη Βουλή θα είναι συνεχής. Λίγο αργότερα όταν ξαναρωτήθηκε για το ποιος θα είναι επικεφαλής της Κ.Ο υποστήριξε οτι « εκείνος που θα με εκπροσωπεί στη Βουλή θα έχει τη δική μου κατεύθυνση και θα επιλεγεί μαζί με την Κοινοβουλευτική Ομάδα». Σε παρέμβασή του ο Ανδρέας Λοβέρδος απάντησε με την αιχμή ότι «η Κοινοβουλευτική Ομάδα αποφασίζει ποιος θα είναι ο επικεφαλής και κανένας εκτός δεν εμπλέκεται».

Ο ευρωβουλευτής τόνισε ότι είναι αναγκαίο για το κόμμα και τη παράταξη να τραβήξει μπροστά με ενότητα και ανανέωση ,επισημαίνοντας το σταυροδρόμι κρίσιμων αποφάσεων τις οποίες πρέπει να λάβει το ΚΙΝΑΛ. Συγκεκριμένα ανέφερε:

«Σε ένα τέτοιο σταυροδρόμι βρίσκονται οι δημοκρατικοί πολίτες στις 5 και 12 Δεκεμβρίου. Αυτοί θα επιλέξουν ποιο είναι το μέλλον μας. Ζητώ από τους πολίτες να μου δώσουν την ευκαιρία να ξαναφτιάξουμε ισχυρή την παράταξή μας (...) που πονάει στις σχέσεις με την κοινωνία. Έχουμε μια αξιόπιστη σχέση με όλες τις γενιές και ιδιαίτερα με τους νέους ανθρώπους», είπε ο κ. Ανδρουλάκης.

Ο ευρωβουλευτής του κόμματος και υποψήφιος για την ηγεσία του δήλωσε πώς η χώρα χρειάζεται μία «ρεαλιστική προοδευτική πολιτική, έτοιμη να συγκρουστεί με συμφέροντα. Δεν έχω καμία δέσμευση, είμαι έτοιμος να συγκρουστώ με μικρά και μεγάλα συμφέροντα».

Για το μεταναστευτικό υποστήριξε ότι δεν υπάρχει ρατσιστική προσέγγιση, αλλά «δεν μπορεί να γίνει δεκτό να δεχόμαστε υβριδικό πόλεμο από την Τουρκία στα σύνορά μας και παρέπεμψε στα όσα γίνονται στα σύνορα της ΕΕ με τη Λευκορωσία». Επέκρινε τη στάση της ΕΕ και κυρίως ισχυρών κρατών που υπονομεύουν την αναθεώρηση της Συνθήκης του Δουβλίνου.

Όσον αφορά στις συνεργασίες ο κ. Ανδρουλάκης είπε ότι είναι έτοιμος να συζητήσει με το χώρο της Κεντροαριστεράς και του Προοδευτικού κέντρου, όμως κράτησε σαφείς αποστάσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας χαρακτηριστικά : «'Αλλο ο κόσμος και άλλο η ηγεσία της Αριστεράς, που συνεργάστηκε με τον Καμμένο ή έκανε το απαράδεκτο δημοψήφισμα μέσα σε πέντε μέρες και μίλησε για επιβολή στους αρμούς εξουσίας. Ο Τσίπρας δημαγωγεί, δεν έχει κανένα στρατηγικό σχέδιο για τη χώρα».

Από τη πλευρά του ο Ανδρέας Λοβέρδος υποστήριξε ότι αν εκλεγεί θα εφαρμόσει μια πολιτική αμφίπλευρης διεύρυνσης ως μέσο για να μεγαλώσει η παράταξη κι απέκλεισε κάθε συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ . «Με ταπεινώνει το ερώτημα με ποιον θα πάτε, θέλω ένα μεγάλο ΠΑΣΟΚ, που η ερώτηση για δεκανίκι να φορά όλους, όχι εμάς» τόνισε ο κ. Λοβέρδος, επισημαίνοντας ότι «την κυβερνητική προοπτική την προτείνει μόνο ο Τσίπρας γιατί δεν του βγαίνουν οι αριθμοί. Κανείς μας δεν έχει πει για συνεργασία με τη ΝΔ, ούτε αυτή μας τη ζητάει. Δεν χαρίζουμε τη χώρα στη ΝΔ ούτε το ΠΑΣΟΚ στον ΣΥΡΙΖΑ».

'Αφησε αιχμές για όσους λένε «όχι στο μικρό ΚΙΝΑΛ, που σκοτώνει το μεγάλο ΠΑΣΟΚ, όχι στα ύποπτα σενάρια, να γίνουμε ξανά δύναμη εξουσίας» και κάλεσε τους πάντες να ψηφίσουν στις εκλογές της 5ης Δεκεμβρίου.

Οι πέντε εκ των έξι υποψηφίων προέδρων του Κινήματος Αλλαγής- Eurokinissi

Οι πέντε εκ των έξι υποψηφίων προέδρων του Κινήματος Αλλαγής- Eurokinissi

Ο Ανδρέας Λοβέρδος επέμεινε στην άρνηση του στη συμφωνία των Πρεσπών, καλώντας τους υπόλοιπους υποψήφιους να δηλώσουν εάν είναι αντίθετοι ή υπέρ καθώς κι αν τη θεωρούν πρότυπο για την επίλυση των ελληνοτουρκικών θεμάτων. Ξεκαθάρισε ότι είναι εναντίον της ευρωπαϊκής προοπτικής των Σκοπίων και ότι θα καταψηφίσει τα μνημόνια που προβλέπει η συμφωνία των Πρεσπών.

Ο υποψήφιος για τηνν ηγεσία στο Κίνημα Αλλαγής όταν στο τελευταίο κύκλο ρωτήθηκε τι θα πράξει εφόσον ηττηθεί υπογράμμισε ότι έχει «βιογραφικό ενότητας» και το απέδειξε το 2015, το 2012 και το 2007 όταν παρά τις επιλογές του παρέμεινε στο κόμμα και κλείνοντας μίλησε για την ανάγκη το ΚΙΝΑΛ να απευθυνθεί στη νεολαία, αλλά αυτό δεν γίνεται με «νεόγερους», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Ο κύριοι Λοβέρδος και Ανδρουλάκης απέφυγαν να συγκροσυτούν έχπντας το νού τους στο β γύρο. Έτσι ο μεν Ανδρέας Λοβέρδος προτίμησε να απευθύνει ερώτηση στον Παύλο Γερουλάνο για τη δυνατότητα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας . Από τη μεριά του ο Νίκος Ανδρουλάκης ρώτησε τον Χάρη Καστανίδη για την πράσινη μετάβαση και την απολιγνιτοποίηση, και τις επιλογές της κυβέρνησης της ΝΔ στη Βόρεια Ελλάδα γεγονός που ερμηνεύεται ώς άνοιγμα σ΄όσους προτιμήσουν τον κ. Καστανίδη.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top