Κορωνοϊός: Ανοίγει αύριο η πλατφόρμα για την τρίτη δόση εμβολίου

Ποιες είναι οι πιθανές παρενέργειες- Τι θα γίνει με το πιστοποιητικό

Αύριο, Παρασκευή 19 Νοεμβρίου, ανοίγει για όλους η πλατφόρμα των ραντεβού για την αναμνηστική τρίτη δόση στο emvolio.gov.gr.

Τρίτη δόση εμβολίου: Πότε και πώς θα γίνεται

Οι πολίτες θα μπορούν να κλείνουν το ραντεβού τους εγκαίρως, ώστε η αναμνηστική δόση να πραγματοποιείται με τη συμπλήρωση έξι μηνών από τη δεύτερη δόση ή το μονοδοσικό εμβόλιο (για το Johnson & Johnson).

Η τρίτη δόση εμβολίου για πολίτες, που εμβολιάστηκαν με Pfizer, AstraZeneca ή Moderna, θα γίνεται με τα mRNA εμβόλια της Pfizer και της Moderna. Για τους πολίτες, που εμβολιάστηκαν με το εμβόλιο της Johnson & Johnson, η αναμνηστική δόση θα γίνεται είτε με το εμβόλιο Johnson & Johnson, ή με τα mRNA εμβόλια της Pfizer και της Moderna.

Κορωνοϊός: «Έρχεται 5ο κύμα με νόσηση από εμβολιασμένους χωρίς ανοσία»

Όπως τόνισε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Γεωργαντάς, μιλώντας στον Σκάι 100,3 FM, ήδη πολλοί λαμβάνουν SMS με την υπενθύμιση ότι μπορούν να κλείσουν το ραντεβού τους.

Πατάει «γκάζι» ο εμβολιασμός

Σύμφωνα με τον υφυπουργό, καθημερινά πραγματοποιούνται περίπου 25.000 εμβολιασμοί πρώτης δόσης, με τον συνολικό αριθμό εμβολιασμένων να ξεπερνά τα 7 εκατομμύρια.

Διάγγελμα Μητσοτάκη: Μήνυμα σε ανεμβολίαστους και έκκληση για τρίτη δόση

Την περασμένη Δευτέρα κλείστηκαν 105.000 ραντεβού τρίτης δόσης και χθες Τετάρτη, 55.000 ραντεβού για την τρίτη δόση.

Καθημερινά, είπε, πραγματοποιούνται περίπου 25.000 εμβολιασμοί πρώτης δόσης, με τον συνολικό αριθμό εμβολιασμένων να ξεπερνά τα 7 εκατομμύρια.

Τρίτη δόση: Ποιες είναι οι πιθανές παρενέργειες

Αναφερόμενη στις πιθανές παρενέργειες από την χορήγηση της τρίτης αναμνηστικής δόσης, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, εξήγησε πως οι συχνότερες είναι απλές δηλαδή αυτές που έχουν ζήσει όλοι με τον εμβολιασμό των παιδιών τους.

Πόνος στο σημείο της ένεσης, κόπωση, κεφαλαλγία, μυϊκός πόνος είναι μερικές από τις πιο συχνές παρενέργειες της τρίτης δόσης, σύμφωνα με την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου

Αυτές είναι: Πόνος στο σημείο της ένεσης, κόπωση, κεφαλαλγία, μυϊκός πόνος, σπανιότερα αρθραλγίες, που διαρκούν μία έως δύο μέρες και αντιμετωπίζονται εύκολα με ένα αντιπυρετικό αναλγητικό φάρμακο ή μικρή πιθανότητα εμφάνισης διόγκωσης των μασχαλιαίων λεμφαδένων από 1-4 εβδομάδες (υποχωρεί χωρίς ειδική θεραπεία). 

Κορωνοϊός: Νέες οδηγίες για τους ασθενείς - Πότε πρέπει να πάνε νοσοκομείο

Σύμφωνα με την ίδια, από τις κλινικές μελέτες διαπιστώθηκε πως η ανοσογονικότητα από την χορήγηση της τρίτης δόσης ήταν σημαντικά ηψηλότερη από την δεύτερη δόση.

Τι θα γίνει με το πιστοποιητικό εμβολιασμού

Ο κ. Γεωργαντάς, μιλώντας στον ΑΝΤ1, είπε πως υπάρχει μια συζήτηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο για το θέμα της ισχύος των πιστοποιητικών εμβολιασμού.

Πιστοποιητικά εμβολιασμού και νόσησης: Τι ισχύει με την ημερομηνία λήξης

Πιστοποιητικό εμβολιασμού: Οι σκέψεις της κυβέρνησης για ημερομηνία λήξης

Όπως εξήγησε, οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν πιθανότατα σε επίπεδο υπουργών Υγείας.

Αυτή τη στιγμή μόνο η Γαλλία έχει ανακοινώσει ότι το πιστοποιητικό εμβολιασμού δεν θα ισχύει από τις 6 Δεκεμβρίου και μετά για όσους έχει περάσει το εξάμηνο από τη δεύτερη δόση και είναι άνω των 65 ετών.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top