Πιστοποιητικό εμβολιασμού: Οι σκέψεις της κυβέρνησης για ημερομηνία λήξης

Μόνιμη ανοσία με την 3η δόση δείχνουν τα στοιχεία - Τι θα γίνει με την 4η

Καλά κρατεί η συζήτηση γύρω από την ημερομηνία λήξεως των πιστοποιητικών εμβολιασμού, η οποία έχει ανοίξει στην Ελλάδα και την Ευρώπη, τόσο σε επιστημονικό, όσο και σε διοικητικό σκέλος.

Για το πιστοποιητικό εμβολιασμού, όπως αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, «δεν προβλέπεται μέγιστη ισχύς για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού, καθώς αυτό θα εξαρτάται από τα επιστημονικά στοιχεία που θα προκύψουν όσον αφορά το διάστημα για το οποίο προσφέρουν προστασία τα διάφορα εμβόλια».

Ωστόσο, ο κανονισμός, που διέπει το ψηφιακό πιστοποιητικό COVID της ΕΕ θα ισχύει για 12 μήνες, από 1ης Ιουλίου 2021 έως 30 Ιουνίου 2022. Η Επιτροπή θα υποβάλει έκθεση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο τρεις μήνες πριν από τη λήξη ισχύος του κανονισμού.

Πιστοποιητικά εμβολιασμού και νόσησης: Τι ισχύει με την ημερομηνία λήξης

«Στη Γαλλία προχώρησαν σε λήξη πιστοποιητικού στους άνω των 65 ετών. Γίνεται συζήτηση σε επίπεδο υπουργών ΕΕ, αν δεν υπάρξει κοινή απόφαση μπορεί κι η χώρα μας να προχωρήσει σε διαφορετική κατεύθυνση», είπε ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, Μάριος Θεμιστοκλέους, μιλώντας στον Σκάι.

Σημειώνεται πως η Αυστρία από τις 6 Δεκεμβρίου βάζει όριο εννέα μηνών από τη δεύτερη δόση του εμβολίου για το πιστοποιητικό νόσησης

Υπενθυμίζεται ότι το πιστοποιητικό νόσησης έχει εξάμηνη ισχύ στην Ελλάδα. 

Θα υπάρξει και 4η δόση εμβολίου; 

«Δεν έχει ξεκαθαρίσει, αλλά λογικά μέχρι στιγμής μάλλον δε θα χρειαστεί», σημείωσε ο κ. Θεμιστοκλέους, απαντώντας σε ερώτηση για το εάν μπορεί να χρειαστεί και 4η δόση του εμβολίου για τον κορωνοϊό.

Κορωνοϊός: Παράθυρο για νέα μέτρα από Οικονόμου

Όπως είπε, τα μέχρι τώρα επιστημονικά στοιχεία λένε ότι με την τρίτη δόση θα αποκτάς μόνιμο βαθμό ανοσίας. 
 
Ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας είπε πως έχουμε περίπου 230.000 ραντεβού πρώτης δόσης και περίπου 300.000 ραντεβού τρίτης δόσης τις τελευταίες 10 μέρες.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η αύξηση των εμβολιασμών αφενός οφείλεται στην ανακοίνωση των μέτρων και αφετέρου στο ότι - λόγω των πολλαπλών κρουσμάτων - κάποιοι έχουν τρέξει κάποιοι να εμβολιαστούν, καθώς συνειδητοποίησαν ότι ο ιός είναι εδώ και «δε θα φύγει με μαγικό ραβδί». 

Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για την τρίτη δόση

Η πλατφόρμα για την τρίτη δόση θα ανοίγει στους 5,5 μήνες για να κάνουν οι πολίτες το εμβόλιο στους 6 μήνες.

«Θα ανακοινώσουμε τη Δευτέρα την ακριβή ημερομηνία που ανοίγει η πλατφόρμα για την τρίτη δόση. Θέλει μικρή τεχνική προσαρμογή», είπε ο κ. Θεμιστοκλέους.

Παράλληλα, σημείωσε πως έχουν αλλάξει τα εμβολιαστικά κέντρα «για να φαίνεται το εμβόλιο, που κάνει ο καθένας, για να διευκολύνουμε τους πολίτες».
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top