Ξεκινά από αύριο η επίταξη των ιδιωτών γιατρών

«Δε συζητάμε καμία υποχρεωτικότητα για την τρίτη δόση εμβολίου»

Σε επίταξη των υπηρεσιών των ιδιωτών γιατρών προχώραει από αύριο, Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2021, η κυβέρνηση.

Όπως εξήγησε ο Γιάννης Οικονόμου, μέχρι σήμερα το βράδυ αναμένονται τα οριστικά αποτελέσματα για τα κενά που υπάρχουν στο ΕΣΥ (Εθνικό Σύστημα Υγείας).

«Σήμερα το βράδυ περιμένουμε τις απαντήσεις των Ιατρικών Συλλόγων και ανάλογα με τα κενά που θα καλυφθούν, από αύριο ξεκινούν οι επιτάξεις», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Πλεύρης: Τα όποια νέα μέτρα θα αφορούν μόνο τους ανεμβολίαστους

Ο κ. Οικονόμου υπογράμμισε ότι η κατάσταση στη χώρα παραμένει επιβαρημένη και σημείωσε πως το εμβόλιο «παραμένει το αποτελεσματικότερο όπλο».

«Μόνο ο ένας στους 10 στις ΜΕΘ είναι πλήρως εμβολιασμένος και το 94% έχει σοβαρό υποκείμενο νόσημα», είπε.

Πιστοποιητικό εμβολιασμού: Οι σκέψεις της κυβέρνησης για ημερομηνία λήξης

Ο κ. Οικονόμου είπε πως οι κλίνες ΜΕΘ έχουν υπερδιπλασιαστεί σε σχέση με το 2019, ενώ επανέλαβε πως «η κυβέρνηση συνεργάζεται με τον ιδιωτικό τομέα για covid και non covid περιστατικά».

Τι είπε για το ενδεχόμενο νέων μέτρων

Ο κ. Οικονόμου απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός lockdown, σημειώνοντας πως «η οικονομία δεν μπορεί να μείνει περίκλειστη».

Σχετικά με το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων, ο κ. Οικονόμου άφησε ανοικτό παράθυρο, ωστόσο έκανε λόγο για «σημειακές βελτιώσεις που όμως δεν θα παρεκκλίνουν από την ουσία αυτών που έχουμε εξαγγείλει».

Παράλληλα, ξεκαθάρισε πως δε συζητιέται κανένας περιορισμός ελευθεριών για τους εμβολιασμένους.

Όπως τόνισε, το πλαίσιο των όποιων νέων μέτρων θα συζητηθεί την Τετάρτη στη νέα συνεδρίαση της Επιτροπής, η οποία συνεδριάζει κάθε 15 μέρες.

«Υπάρχει μια σταθερότητα στα κρούσματα»

Ο υπουργός Υγείας σημείωσε πως η κυβέρνηση και οι ειδικοί παρακολουθούν με ιδιαίτερη προσοχή τα κρούσματα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχουν ήδη κάποια ενθαρρυντικά στοιχεία: «Ενώ έχουν περάσει 15 μέρες, από εκεί που μας έλεγαν ότι θα υπάρχει μία μεγαλύτερη ένταση, συγκρίνοντας τα κρούσματα με αυτά των αντίστοιχων ημερών των προηγούμενων εβδομάδων, φαίνεται να έχουμε μία σταθερότητα».

«Δείχνει ότι τα μέτρα που πήραμε πριν 15 μέρες έχουν ένα αποτέλεσμα, αφού φαίνεται να συγκρατείται κάπως η αύξηση», πρόσθεσε.

«Δε συζητάμε καμία υποχρεωτικότητα για την τρίτη δόση»

Αναφερόμενος στην τρίτη δόση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε πως η κυβέρνηση δε συζητά κανενός είδους υποχρεωτικότητα.

Πιστοποιητικά εμβολιασμού και νόσησης: Τι ισχύει με την ημερομηνία λήξης

Ωστόσο, σημείωσε πως η συζήτηση για τη σύνδεση του πιστοποιητικού εμβολιασμού και της τρίτης δόσης έχει ανοίξει και στην Ελλάδα και «το επόμενο διάστημα θα έχουμε εξελίξεις στο θέμα αυτό».

Με αυτό τον τρόπο άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για υιοθέτηση του «γαλλικού μοντέλου», που προβλέπει ότι για να διατηρηθεί το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα πρέπει τα άτομα άνω των 65 ετών να κάνουν και τρίτη δόση του εμβολίου

«Ο Μητσοτάκης θα θέσει το ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα»

Ο κ. Οικονόμου αναφέρθηκε και στη συνάντηση, που θα έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης αύριο με τον Μπόρις Τζόνσον στο Λονδίνο.

«Ο πρωθυπουργός θα θέσει επίσης το μείζον για όλους τους Έλληνες αλλά και για τον παγκόσμιο πολιτισμό θέμα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Μητσοτάκης - Τζόνσον: Θα ζητήσει την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα

Υπενθυμίζεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε το θέμα αυτό και την περασμένη Παρασκευή στην εκδήλωση που έγινε στο Παρίσι για την 75η επέτειο από την ίδρυση της UNESCO.

«Η χώρα μας, η Ελλάδα με το προαιώνιο πολιτισμικό βάρος που την διακρίνει, που διαθέτει, πρωταγωνιστεί πια και στο παγκόσμιο πολιτισμικό γίγνεσθαι», τόνισε ο κ. Οικονόμου.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top