Έρχονται μέτρα για ανεμβολίαστους και αλλαγές για τους μεικτούς χώρους

Στο τραπέζι απαγόρευση μουσικής, μάσκα παντού και μόνο καθιστοί σε μπαρ

Αλλαγές στο πλαίσιο των μέτρων για την αποτροπή της διασποράς του κορωνοϊού, τα οποία θα αφορούν κυρίως τους ανεμβολίαστους, προανήγγειλε ο Γιάννης Οικονόμου.

«Αν κάτι πρόκειται να αλλάξει ή να προσαρμοστεί, αυτό θα αφορά βασικά τους ανεμβολίαστους. Κάποιον αυξημένο διαγνωστικό έλεγχο ή την προσβασιμότητά τους σε κλειστούς χώρους. Όταν αποφασιστούν, θα ανακοινωθούν έγκαιρα», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Κορωνοϊός: Σύσκεψη στο Μαξίμου για τα νέα μέτρα - Τι έχει πέσει στο τραπέζι

«Έχουμε ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους ότι με τον Covid δεν έχουμε τελειώσει ακόμη. Όσο υπάρχουν ανεμβολίαστοι ο ιός βρίσκει πρόσφορο πεδίο εξάπλωσης», επεσήμανε ο κ. Οικονόμου, σημειώντας ότι η αύξηση των κρουσμάτων και των νοσηλειών παρατηρείται στις περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη.

«Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι ο κίνδυνος διασποράς εξαρτάται από το επίπεδο της εμβολιαστικής κάλυψης κάθε περιοχής. Με απλά λόγια όσο περισσότεροι είναι οι ανεμβολίαστοι, τόσο περισσότερα είναι τα κρούσματα, οι νοσηλείες και δυστυχώς οι απώλειες.», εξήγησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ποια μέτρα εξετάζονται

Στο στόχαστρο βρίσκονται κυρίως οι περιοχές που είναι στο «κόκκινο». 

Σύμφωνα με πληροφορίες του Star, στο τραπέζι βρίσκονται τα εξής μέτρα:

-    Χρήση της μάσκας παντού στις «κόκκινες περιοχες»

-    Αυξημένο testing με 3 rapid test στους ανεμβολίαστους εργαζόμενους

-    Αυστηρό έλεγχο των πιστοποιητικών σε εσωτερικούς χώρους

-    Να επιτρέπονται μόνο καθήμενοι σε χώρους εστίασης και διασκέδασης

-    Να απαγορευτεί η μουσική στα κέντρα διασκέδασης

-    Να αλλάζουν οι τεχνικές προδιαγραφές για τα στέγαστρα στους μεικτούς χώρους, ώστε να μην κλείνουν με νάιλον ή πλεξιγκλας και να αερίζονται καλύτερα

«Δυνάμει αυτοκτονική πράξη η άρνηση εμβολιασμού»

Αναφερόμενος στον εμβολιασμό, ο κ. Οικονόμου δεν δίστασε να χαρακτηρίσει την άρνηση εμβολιασμού ως πράξη δυνάμει αυτοκτονική, ζημιογόνα και ανεύθυνη κοινωνικά ενώ αναφέρθηκε και στο εμβόλιο για τη γρίπη.

Σε ποιους ανεμβολίαστους θα σταλεί SMS

Όπως είπε οι ειδικοί επισημαίνουν και την ανάγκη εμβολιασμού για τη γρίπη, καθώς «η συνύπαρξή της με τον κορωνοϊό θα κάνει ακόμα πιο δύσκολη υγειονομικά τη χειμερινή περίοδο. Υπενθυμίζεται ότι ήδη ο ECDC απηύθυνε σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες μήνυμα επαγρύπνισης και για τη γρίπη εκτός από τον κορωνοϊό».

Συμφωνία με πέντε ιδιωτικές κλινικές για κλίνες Covid

O κ. Οικονόμου ανακοίνωσε ότι το υπουργείο Υγείας προχώρησε ήδη σε συμφωνία  με πέντε ιδιωτικές κλινικές στη Θεσσαλονίκη, τον Βόλο και τη Λάρισα, για τη διάθεση στο Ε.Σ.Υ. κλινών, τόσο για  Covid όσο και για non-Covid περιστατικά.

Παράλληλα, σημείωσε πως συνεχίζονται και επεκτείνονται οι έλεγχοι στο πλαίσιο του εφαρμογής του ισχύοντος πλαισίου που έχει ανακοινωθεί.

Τέλος, υπενθύμισε ότι από σήμερα Δευτέρα τέθηκε σε λειτουργία η πλατφόρμα http://edupass.gov.gr για τις δημόσιες σχολικές μονάδες, έτσι ώστε ο διευθυντής κάθε σχολείου να μπορεί ανά πάσα στιγμή να επιβεβαιώνει ότι βρίσκονται σ’ αυτό μόνο πρόσωπα (μαθητές/τριες, εκπαιδευτικοί, επισκέπτες) που πληρούν τις προϋποθέσεις φυσικής παρουσίας στη δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top