Δωρεάν σπίτι σε νέους γονείς και επίδομα για δεύτερο παιδί

Η κυβέρνηση ετοιμάζει σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση του δημογραφικού

Εθνικό σχέδιο δράσης με οριζόντια μέτρα δεκαετούς διάρκειας ετοιμάζει η κυβέρνηση, στην προσπάθεια αναχαίτισης του εφιάλτη της εθνικής συρρίκνωσης.

Το εθνικό σχέδιο δράσης για τη δημογραφία και την οικογένεια αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα εντός του πρώτου τετραμήνου του 2022 και στο μικροσκόπιο βρίσκονται μέτρα, όπως η δωρεάν κατοικία σε νέους γονείς, έξτρα επιδόματα (υπό προϋποθέσεις) για το δεύτερο παιδί και ριζική αλλαγή του ωραρίου των ολοήμερων σχολείων.

Μοιράζει έως 10.000 σπίτια σε νέα ζευγάρια το κράτος

Τα μέτρα για την αντιμετώπιση του δημογραφικού και τη στήριξη της οικογένειας

-    Στεγαστική πολιτική

Το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων μελετά ακόμα και την παροχή δωρεάν κατοικίας σε νέα ζευγάρια για κάποια έτη μέσα από τη δεξαμενή των αναξιοποίητων ακινήτων του Δημοσίου. Σε κάθε περίπτωση η στεγαστική συνδρομή θεωρείται δεδομένη.

Απογραφή 2021: Ξεκινά τέλος Οκτωβρίου – Οι αλλαγές λόγω κορωνοϊού

-    Επιδοματική πολιτική

Αυξημένες πιθανότητες συγκεντρώνει ειδικό οικονομικό βοήθημα, υπό την ονομασία «speed premium, για να ωθήσει τα ζευγάρια να αποκτήσουν περισσότερα από ένα παιδιά. Επικρατέστερο σενάριο είναι το ειδικό βοήθημα να δίνεται σε περίπτωση γέννησης επόμενου παιδιού εντός 30 μηνών από την προηγούμενη γέννα.

-    Ριζική αλλαγή στο ωράριο των ολοήμερων σχολείων

Τη δεδομένη χρονική στιγμή το ωράριο των ολοήμερων σχολείων δεν ικανοποιεί πλήθος οικογενειών, καθώς οι γονείς εργάζονται και μετά τις 4 το απόγευμα, οπότε και λήγει το ολοήμερο. Το υπουργείο μελετά διεύρυνση του ωραρίου, αλλά και ολοήμερα σε όλη τη χώρα, ώστε να καλυφθούν όσο το δυνατόν περισσότερες οικογένειες.

-    Επέκταση της προστασίας από την απόλυση όταν οι εργαζόμενοι επιστρέφουν στην εργασία από τη γονική άδεια

-    Ειδικές άδειες φροντιστών για νέους γονείς, οι οποίες θα αφορούν τόσο τις μητέρες όσο και τους πατέρες των παιδιών

-    Ειδικά φορολογικά κίνητρα για τον επαναπατρισμό νέων επιστημόνων

Το μέτρο βρίσκεται ήδη σε ισχύ και πιθανότατα θα επεκταθεί, με στόχο να επιστρέψουν στη χώρα νέοι Έλληνες επιστήμονες για να δημιουργήσουν οικογένεια.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top