Αυτά είναι τα νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους - Σε ισχύ από 13/9

Τι θα ισχύει σε εστίαση - Στα 10 ευρώ τα rapid test - Επιστρέφουν οι μάσκες

Τα μέτρα δημόσιας υγείας που αφορούν σε ανεμβολίαστους πολίτες ανακοινώνει ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.

«Αυτό το φθινόπωρο ο καθένας από εμάς μπορεί να προστατευτεί και να προστατέψει. Ζούμε στο τείχος ανοσίας που χτίζουμε ή μένουμε έξω από αυτό», ξεκαθάρισε ο υπουργός Υγείας.

Χρειαζόμαστε τείχος ανοσίας στο 80%

Ο κ. Κικίλιας είπε πως έχουν εμβολιαστεί πλήρως περίπου 6 εκατομμύρια συμπολίτες μας.

Όπως τόνισε, για να προσεγγίσουμε το 80% του τείχους ανοσίας, που χρειαζόμαστε, πρέπει να εμβολιαστούν ακόμη 1 εκατομμύριο Έλληνες πολίτες.

«Πρέπει να εμβολιαστούμε. Πιστεύω στον Έλληνα. Πιστεύω θα επικρατήσει το εμείς από το εγώ», σημείωσε.

Τα μέτρα για ανεμβολίαστους - Ποιοι θα κάνουν 2 test την εβδομάδα

Ο υπουργός Υγείας υπογράμμισε πως το μέτρο της αναστολής εργασίας από 1η Σεπτεμβρίου δε θα πάρει παράταση και θα ισχύσει κανονικά για όσους υγειονομικούς δεν έχουν εμβολιαστεί.

Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός αφορά και ιδιώτες ιατρούς και φαρμακοποιούς, ενώ – όπως τόνισε ο κ. Κικίλιας – θα επιβάλλονται πρόστιμα και κυρώσεις για όσους δεν ευθυγραμμιστούν.

Από τις 13 Σεπτεμβρίου 2021 και έως τις 31 Μαρτίου 2022 οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα θα πρέπει να κάνουν ένα εργαστηριακό τεστ κάθε εβδομάδα.

Το κόστος για το rapid test θα ανέρχεται στα 10 ευρώ.

Οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί, θα υποβάλλονται υποχρεωτικά σε δύο τεστ την εβδομάδα από τις 13 Σεπτεμβρίου. Δωρεάν self test θα δικαιούνται και θα παίρνουν μόνο οι μαθητές. 

Δύο rapid test την εβδομάδα θα πρέπει να κάνουν οι εργαζόμενοι σε τουρισμό, εστίαση, τηλεοπτικές, κινηματογραφικές, θεατρικές, μουσικές και χορευτικές παραγωγές, αλλά και οι φοιτητές.

Παράλληλα, σε όλους τους υπόλοιπους κλειστούς χώρους εργασίας ο εργοδότης βάσει νόμου έχει δικαίωμα να γνωρίζει ποιοι από τους εργαζόμενους είναι εμβολιασμένοι.

Ταξίδια: Τέλος τα δωρεάν τεστ από ΕΟΔΥ για ανεμβολίαστους

Ο κ. Κικίλιας είπε πως για τα τα ταξίδια με αεροπλάνα, πλοία, τρένα και ΚΤΕΛ θα πρέπει να έχουν rapid test 48 ωρών οι 17 ετών και άνω και self test όσοι είναι νεότερης ηλικίας.

Παράλληλα, τόνισε πως σε δημόσιες δομές θα μπορούν να κάνουν τεστ μόνοι οι εμβολιασμένοι και οι ασυμπτωματικοί.

Ποιοι θα μπαίνουν σε κλειστούς χώρους

Στους κλειστούς χώρους εστίασης θα επιτρέπεται να μπαίνουν μόνο οι εμβολιασμένοι και οι νοσήσαντες τους τελευταίες έξι μήνες

Σε θέατρα και κινηματογράφους θα επιτρέπεται η είσοδος μόνο σε εμβολιασμένους και νοσήσαντες τους τελευταίες έξι μήνες, αλλά και σε ανεμβολίαστους με rapid test έως και 48 ώρες πριν.

To ίδιο θα ισχύει και για τα κλειστά γυμναστήρια.

Οι επιχειρήσεις αυτές θα μπορούν να επιλέξουν εάν θα είναι αμιγείς (με 100% χωρητικότητα) ή μεικτές.

Τι θα ισχύει για τη μάσκα

Όσον αφορά τη χρήση μάσκας, θα είναι υποχρεωτική τόσο σε κλειστούς, όσο και σε ανοικτούς χώρους, όπου υπάρχει συνάθροιση.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top