Μενδώνη: «Επιστρέψτε τα Γλυπτά του Παρθενώνα, κινδυνεύουν»

Σκληρή επιστολή προς το Βρετανικό Μουσείο

Σκληρή ανακοίνωση εξέδωσε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη μετά από τις αποκαλύψεις πως πλημμύρισε η αίθουσα με τα Γλυπτά του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο. 

Η κυρία Μενδώνη ζητά την επιστροφή των Γλυπτών στην Ελλάδα και τονίζει ότι στο Βρετανικό Μουσείο κινδυνεύουν. 

Γλυπτά Παρθενώνα: Νέες εικόνες εγκατάλειψης στο Βρετανικό Μουσείο

«Για δεκαετίες, το βασικό επιχείρημα των Βρετανών, για την παραμονή των Γλυπτών του Παρθενώνα στο Λονδίνο, ήταν ότι στο Βρετανικό Μουσείο τα συγκεκριμένα αριστουργήματα εκτίθενται σε καταλληλότερες συνθήκες από εκείνες που μπορούσε να προσφέρει η Ελλάδα.

Εδώ και 12 χρόνια, η Αθήνα διαθέτει το Μουσείο της Ακρόπολης, ένα από τα καλύτερα μουσεία του κόσμου, στο οποίο εκτίθενται κατά άριστο τρόπο τα Γλυπτά του Παρθενώνα, αναμένοντας την οριστική επανένωσή τους με τα παρανόμως διαρπαγέντα από τον Έλγιν τμήματά τους. Το επιχείρημα των Βρετανών έχει προ πολλού καταρριφθεί», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η υπουργός Πολιτισμούς και συνεχίζει:

Παγκόσμια Ημέρα Πολιτισμού: Έλληνες ηθοποιοί μεταμορφώθηκαν σε... αγάλματα!

«Σήμερα, οι συνθήκες έκθεσης των Γλυπτών του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο είναι προσβλητικές και επικίνδυνες. Τα Γλυπτά δεν μπορούν να περιμένουν φυλακισμένα την ολοκλήρωση του “masterplan” του Βρετανικού Μουσείου, το οποίο δεν πληροί κατ΄ ουδένα τρόπο τις ικανές και ασφαλείς συνθήκες έκθεσής τους.

Το διαρκές και δίκαιο αίτημα της Ελλάδας για την επιστροφή των Γλυπτών στην Αθήνα είναι αδιαπραγμάτευτο και σήμερα απολύτως επίκαιρο».

Γλυπτά Παρθενώνα: Συγκροτείται Πανελλήνια Επιτροπή για την επιστροφή τους

Την περασμένη Τετάρτη το βρετανικό περιοδικό «The Art Newspaper», σε δημοσίευμα με τίτλο «Ξανάπιασε βροχή στην πτέρυγα με τα γλυπτά του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο;», αναφερόταν στις κακές συνθήκες φύλαξης τόσο των Γλυπτών του Παρθενώνα όσο και των γειτονικών αιθουσών με ασσυριακές αρχαιότητες.

Οι πτέρυγες με τα ελληνικά γλυπτά είναι κλειστές επτά μήνες τώρα και το Μουσείο είχε δεσμευθεί ότι θα τις ανοίξει τον Μάιο, όπως όλες, μετά το αναγκαστικό κλείσιμο, λόγω πανδημίας. Ομως, ενώ οι άλλες αίθουσες άνοιξαν, τρεις αίθουσες με ελληνικές αρχαιότητες έμειναν κλειστές.

«Πυρά» Μενδώνη σε Βρετανικό Μουσείο για τη μούχλα σε αίθουσα με τα Γλυπτά

Το βρετανικό έντυπο εκτιμά ότι φταίει το γεγονός ότι δεν αντιμετωπίσθηκε το πρόβλημα με τα νερά της βροχής που πέφτουν στην αίθουσα, κάτι που είχε καταγραφεί ως πρόβλημα από το 2019 αλλά και το 2020. Δημοσιεύει μάλιστα και φωτογραφία με έναν ανεμιστήρα, που προφανώς έχει επιστρατευθεί για να στεγνώσει την υγρασία στο χώρο από τα νερά της βροχής που πέφτουν από την οροφή.

Από την πλευρά του το Βρετανικό Μουσείο, απαντώντας στο δημοσίευμα τόνισε πως λόγω της πανδημίας δεν ολοκληρώθηκαν οι εργασίες που έπρεπε να γίνουν και γι’ αυτό οι συγκεκριμένες αίθουσες είναι κλειστές. 

Οι υπεύθυνοι του Βρετανικού Μουσείου δηλώνουν ότι κανένα από τα γλυπτά δεν έχει υποστεί ζημιά και το ζήτημα έχει αντιμετωπιστεί.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top