Ν. Δένδιας σε Τουρκία: Η Οθωμανική Τουρκία δεν υπάρχει εδώ και 100 χρόνια 

 «Απαράδεκτο το Casus Belli κατά της χώρας μας» 

Νέο σαφέστατο μήνυμα προς την Άγκυρα έστειλε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, μετά την ενημέρωση σήμερα των εκπροσώπων των κοινοβουλευτικών κομμάτων στο Υπουργείο Εξωτερικών για τις προκλήσεις της Άγκυρας σχετικά με τα Βαρώσια, στο Κυπριακό.     

Ο καταλυτικός ρόλος του Δένδια για τη δήλωση της ΕΕ για τα Βαρώσια

Συγκεκριμένα ο κ. Δένδιας έστειλε το μήνυμα πως «πρέπει επιτέλους να γίνει κατανοητό στην Τουρκία ότι δεν μπορεί να συμπεριφέρεται σαν να βρισκόμαστε στον 18ο ή στον 19ο αιώνα», ενώ επισήμανε ότι η Τουρκία πρέπει να αναγνωρίσει ότι ζούμε στον 21ο αιώνα, ότι η Οθωμανική Αυτοκρατορία έχει πάψει πια να υπάρχει εδώ και 100 χρόνια και ότι ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας αποτελεί θεμελιώδη αρχή για τις σχέσεις μεταξύ όλων των κρατών. «Αυτή η συνειδητοποίηση είναι και προς το συμφέρον της τουρκικής κοινωνίας, ένα μεγάλο κομμάτι της οποίας νομίζω συμμερίζεται αυτές τις θέσεις» πρόσθεσε. 

Συμβούλιο Ασφαλείας: Ομόφωνη απόφαση-καταπέλτης κατά Τουρκίας και Ερντογάν

Ο Υπουργός Εξωτερικών έκανε λόγο για «απαράδεκτο casus belli» και υπενθύμισε ότι η Τουρκία είναι η μόνη χώρα στον πλανήτη που έχει εκφράσει απειλή πολέμου κατά άλλης χώρας και μάλιστα, αν η χώρα αυτή ασκήσει τα νόμιμα δικαιώματά της.

Δένδιας για Κυπριακό: Υπήρξε έντονη κινητικότητα 

Όσον αφορά το Κυπριακό σε σχέση με τις παράνομες τουρκικές εξαγγελίες για τα Βαρώσια, ανέφερε:  «Υπήρχε έντονη κινητικότητα την περασμένη εβδομάδα για το θέμα αυτό και, μάλιστα, σε στενό συντονισμό με την κυπριακή πλευρά, με τον Πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη, και με τον συνάδελφό μου,  Νίκο Χριστοδουλίδη. Άλλωστε, για το ζήτημα αυτό μίλησε εκτενώς χτες και ο πρωθυπουργός στις επαφές του με τον Κύπριο Πρόεδρο και τον Ιορδανό Μονάρχη».

Ο κ. Δένδιας τόνισε ότι στόχος ήταν η καταδίκη των τουρκικών ενεργειών, τόσο στο πλαίσιο του ΟΗΕ και του Συμβουλίου Ασφαλείας όσο και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε αυτό το πλαίσιο, επισήμανε πως ο στόχος αυτός επετεύχθη παρά τους ενδοιασμούς που εκφράστηκαν από ορισμένα κράτη. Μάλιστα, χαρακτήρισε σημαντικό ότι χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Κίνα, η Ινδία, η Γαλλία, η Ιρλανδία καταδίκασαν απερίφραστα τις τουρκικές εξαγγελίες και τόνισε πως κατέστη, επίσης, σαφές ότι αν η Τουρκία συνεχίσει την παραβατική της συμπεριφορά θα υπάρξουν επιπτώσεις.

Ο Υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε επίσης ότι η ελληνική πλευρά, μέσω επιστολής που μετά από οδηγίες του επιδόθηκε στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, αντέκρουσε τα έωλα επιχειρήματα της τουρκικής πλευράς αναφορικά με την στρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου, ενώ υπογραμμίστηκε ο αποσταθεροποιητικός ρόλος της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή μας.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top