Τσίπρας: Δεν τα περάσαμε αυτά ούτε όταν τα ζητούσε η τρόικα

«Ξεστοκάρετε στους νέους όλο το μίσος»

Σκληρή επίθεση στον πρωθυπουργό, τον οποίο αποκάλεσε «αρχιερέα των ψεύτικων υποσχέσεων», εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρα, στην ομιλία του στη Βουλή για το νέο εργασιακό νομοσχέδιο, το οποίο ψηφίζεται αργά το βράδυ με ονομαστική ψηφοφορία επί όλων των άρθρων.

Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για ομιλία με προκατασκευασμένα επιχειρήματα εκ μέρος του Κυριάκου Μητσοτάκη, χαρακτηρίζοντας το νομοσχέδιο «θεμέλιο λίθο» του διχασμού στην κοινωνία, που έχει προκαλέσει η κυβέρνηση.

Μητσοτάκης: Οι 10 τομές του νέου νομοσχεδίου

«Χτίζετε τείχη διχασμού γύρω από τους νέους, γύρω από τους εργαζόμενους, από τους ανθρώπους του πολιτισμού. Εντός των τειχών βρίσκεται η ελίτ. Η ελίτ που σας στηρίζει και την στηρίζετε», είπε.

«Το λιοντάρι ο εργοδότης, το ερίφιο ο εργαζόμενος»

Κατηγορώντας τον κ. Μητσοτάκη ότι βαφτίζει τον Μεσαίωνα, Αναγέννηση , είπε για το νομοσχέδιο: «Είναι ό,τι πιο αντιεργατικό έχει έρθει σε αυτήν την αίθουσα για ψήφιση. Βάζετε σε διαπραγμάτευση τον αδύναμο εργαζόμενο με ατομική σύμβαση με τον πανίσχυρο εργοδότη», πρόσθεσε.

Ο κ. Τσίπρας εγκάλεσε την κυβέρνηση για στοχοποίηση των νέων: «Θα γίνει μεγάλο brain drain, καθώς τα νέα παιδιά θα αναγκαστούν να εργάζονται με αναξιοπρεπείς αμοιβές και συνθήκες εργασίες. Το βασικό πρόβλημα είναι το δημογραφικό και εσείς λέτε στα νέα παιδιά να δουλεύουν με ελαστικά ωράρια και με ατομική διαπραγμάτευση με τον εργοδότη. Το λιοντάρι είναι ο εργοδότης, το ερίφιο ο εργαζόμενος».

«Δεν τα περάσαμε αυτά ούτε όταν τα ζητούσε η τρόικα»

«Ποτέ δεν περάσαμε εμείς, ακόμη και όταν τα απαιτούσε η τρόικα, όλα αυτά που περνάτε τώρα εσείς, χωρίς μνημόνια», είπε ο κ. Τσίπρας, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση πως «ξεστοκάρετε όλο το μίσος των αυταρχικών καθεστώτων πάνω στους νέους».

Μάλιστα, αναφέρθηκε στον εμβολιασμό των νέων κάτω των 39 ετών, που τους δόθηκε αρχικά η επιλογή μόνο του εμβολίου της AstraZeneca και πρόσθεσε: «Έχετε έχει εργαλειοποιήσει την επιτροπή και αναγκάσατε τους νέους της χώρας να κάνουν το εμβόλιο της AstraZeneca κάτι το οποίο τώρα αλλάζει. Κύριε, Μητσοτάκη είστε ένας πρωθυπουργός που αντί να ενώνει, διχάζει τον ελληνικό λαό».

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στα δάνεια της Νέας Δημοκρατίας, εξαπολύοντας και εκεί προσωπική επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη: «Εσείς προσωπικά δεσμευτήκατε για την εξυγίανση των οικονομικών του κόμματός σας. Η Νέα Δημοκρατία χρεώνει με περισσότερα από 30 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο τους Έλληνες πολίτες».

«Αρχή του τέλους σας το εργασιακό νομοσχέδιο»

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ξεχρεώνει γραμμάτια στον ΣΕΒ (Σύνδεσμος Ελλήνων Βιομηχάνων).

«Νομοθετείτε την ασυδοσία σ' ένα εργασιακό τοπίο ασύγκριτο με αυτό της ΕΕ. Εκεί ο μέσος όρος των εργαζομένων που καλύπτεται από τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας είναι πάνω από 60%, ενώ στην Ελλάδα είναι 16%. Το νομοσχέδιο μάς γυρνάει δεκαετίες πίσω», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.

Στον τόπο μας είναι επείγον να επιστρέψει η Δημοκρατία και η Δικαιοσύνη, το οποίο θα είναι το νέο μας κοινωνικό συμβόλαιο» τόνισε ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ.

«Το νομοσχέδιο θα σημάνει την αρχή του τέλους σας γιατί έρχεστε σε σύγκρουση με το πιο ελπιδοφόρο κομμάτι της κοινωνίας».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top