Μητσοτάκης: Εξαιρετικά σύνθετες οι προκλήσεις για το ΝΑΤΟ

«Πυλώνας σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο η Ελλάδα»

Την εκτίμηση ότι η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ είναι μια ευκαιρία να επαναβεβαιώσουμε τη σημασία ευρωατλαντικού δεσμού, που δοκιμάστηκε για 4 χρόνια και ταυτόχρονα αποτελεί ευκαιρία να επαναβεβαιώσουμε την προσήλωσή μας στις κοινές αξίες και αρχές και την ενότητα της συμμαχίας, επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προσερχόμενος στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. 

Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, η συμμαχία αντιμετωπίζει μια σειρά από εξαιρετικά σύνθετες προκλήσεις, οι οποίες – όπως είπε – απαιτούν αναπροσαρμογή στρατηγικής της συμμαχίας.

Κ. Μητσοτάκης: Το πρόγραμμά του στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ τη Δευτέρα

Όπως είπε ο Πρωθυπουργός, ο Covid απέδειξε πόσο ευάλωτες είναι οι κοινωνίες μας σε έναν ιό, που δεν είναι καν ορατός δια οφθαλμού.

Τόνισε ακόμα ότι «αυταρχικά καθεστώτα θα εξακολουθούν να χρησιμοποιούν υβριδικό οπλοστάσιο για να αποδυναμώσουν τους δημοκρατικούς μας θεσμούς. Η ατζέντα του ΝΑΤΟ έρχεται να δώσει απαντήσεις».

Μητσοτάκης France 24: «Να συμφωνήσουμε σε ένα κοινό πλαίσιο με την Τουρκία»

Τέλος, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα πυλώνας σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, μια χώρα που σταθερά – και στην κρίση – δαπανά άνω του 2% του ΑΕΠ της σε δαπάνες και πως, καθώς εξέρχεται ισχυρότερη από την κρίση, έρχεται να επενδύσει αυξημένους πόρους για να είναι ακόμη πιο αξιόπιστη απέναντι στις υποχρεώσεις της έναντι της συμμαχίας. 

Τζόνσον: Θα στείλει σκληρά μηνύματα σε Πούτιν ο Μπάιντεν

«Είναι μια πολύ σημαντική Σύνοδος Κορυφής. Η πρώτη με τον νέο Πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, για την επαναβεβαίωση της σημασίας της βορειοατλαντικής Συμμαχίας, που γνωρίζω ότι ο Πρόεδρος πιστεύει πολύ», δήλωσε ο Μπόρις Τζόνσον, προσερχόμενος στη Σύνοδο.

«Επίσης, είναι μία ευκαιρία για εμάς να συναντηθούμε, καθώς το ΝΑΤΟ έχει 30 χώρες με ένα δισ. πληθυσμό. Δεν είναι μόνο για την προστασία εδαφών, αλλά και για την προστασία του τρόπου ζωής μας», σημείωσε ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο Τζόνσον είπε πως κανείς δε θέλει έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο με την Κίνα, ωστόσο πρόσθεσε πως «ο κόσμος βλέπει προκλήσεις, βλέπει πράγματα, που πρέπει να διαχειριστούμε από κοινού».

Για τη Ρωσία εξέφρασε την ελπίδα πως τα πράγματα θα βελτιωθούν, σημειώνοντας πως είπε πως στον Πούτιν πως «είμαστε έτοιμοι να προσπαθήσουμε να έχουμε στενές σχέσεις, αλλά πρέπει να αλλάξεις τον τρόπο, που φέρεσαι».

«Γνωρίζω πως ο Πρόεδρος Μπάιβντεν θα στείλει κάποια εξαιρετικά σκληρά μηνύματα στον Πρόεδρο Πούτιν τις επόμενες ημέρες», τόνισε.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top