Έρχονται διευκολύνσεις στους εμβολιασμένους σε εστιατόρια, σινεμά, θέατρα

Υποχρεωτικός εμβολιασμός με νόμο για συγκεκριμένους επαγγελματικούς κλάδους

Δείτε το ρεπορτάζ της Ειρήνης Σαββοπούλου στο μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star 

Προ των πυλών είναι η συζήτηση για τις διευκολύνσεις («προνόμια», όπως αποκαλούνται από πολλούς) στους εμβολιασμένους.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι η συζήτηση θα ανοίξει πολύ σύντομα, όταν θα έχουν όλοι οι πολίτες πρόσβαση στα εμβόλια.

Μάλιστα προανήγγειλε σχετική ρύθμιση, η οποία θα δώσει το δικαίωμα σε επιχειρήσεις να δέχονται, εάν το επιθυμούν, στους εσωτερικούς χώρους τους μόνο εμβολιασμένους πελάτες.

Μουσική στην εστίαση, γάμοι και ωράριο κυκλοφορίας - Συνεδριάζει η Επιτροπή

Τόσο στη Βουλή, όσο και κατά την παρέμβαση του στις εργασίες του ψηφιακού συνεδρίου «Βeyond the Pandemic: A Radical New Approach to Health Security», ο πρωθυπουργός περιέγραψε πολύ χαρακτηριστικά το πλαίσιο, που θα ισχύσει, λέγοντας πως «για παράδειγμα, κάποια εστιατόρια δεν αποκλείεται να επιτρέψουν την είσοδο στους εσωτερικούς χώρους τους μόνον στους πλήρως εμβολιασμένους».

«Δεν πρόκειται για την τιμωρία των υπολοίπων, αλλά τη δυνατότητα επιβράβευσης ή τη δυνατότητα διευκόλυνσης αυτών, οι οποίοι έχουν εμβολιαστεί ή θα εμβολιαστούν», ξεκαθάρισε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

Μητσοτάκης: Έρχεται υποχρεωτικός εμβολιασμός - Ποιους θα αφορά

Η κυβέρνηση, με τις διευκολύνσεις στους εμβολιασμένους, αφενός επιθυμεί να μην περιορίσει τα δικαιώματα όσων έχουν εμβολιαστεί και αφετέρου θέλει με κάθε τρόπο να δώσει κίνητρα σε όσους δεν έχουν κάνει το εμβόλιο του κορωνοϊού. 

Στόχος παραμένει το τείχος ανοσίας απέναντι στον κορωνοϊό ενόψει του φθινοπώρου (με εμβολιασμό τουλάχιστον του 70% του πληθυσμού), ώστε να αποφύγουμε ένα τέταρτο κύμα, που θα γονάτιζε την οικονομία.

Η αναφορά του πρωθυπουργού – ενδεικτικά – σε εστιατόρια, θεωρείται πως είναι προπομπός για ελεύθερη είσοδο και σε άλλους χώρους, όπως σινεμά, θέατρα, συναυλίες, γήπεδα. 

Ωστόσο, όπως ξεκαθάρισε ο κ. Μητσοτάκης, θα ληφθεί υπόψιν, πριν τις σχετικές αποφάσεις, και το πόρισμα της Επιτροπής Βιοηθικής.

Πάντως, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στη χθεσινή της συνάντηση με τον πρωθυπουργό, δήλωσε με νόημα πως «πέρα από την προστασία της δημόσιας υγείας το Σύνταγμα κατά κανένα τρόπο δεν αναγνωρίζει δικαίωμα σε κάποιον να θέτει σε κίνδυνο τη ζωή του άλλου και την υγεία του. Άρα, το όριο της ελευθερίας των επιλογών μας είναι ο διπλανός μας».

Έρχεται και υποχρεωτικός εμβολιασμός με νόμο

Παράλληλα με τα προνόμια σε εμβολιασμένους, η κυβέρνηση κινείται αποφασιστικά και στο θέμα του υποχρεωτικού εμβολιασμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αμέσως μετά το καλοκαίρι, θα υπάρξουν νομοθετικές κινήσεις για να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για τους υγειονομικούς, τους εργαζόμενους στις μονάδες φροντίδας των ηλικιωμένων.

Ωστόσο, είναι ανοικτή η συζήτηση και ο υποχρεωτικός εμβολιασμός δεν αποκλείεται να ισχύσει και για άλλους επαγγελματικούς κλάδους, όπως τα σώματα ασφαλείας και τα μέσα μαζικής μεταφοράς, που οι εργαζόμενοι έρχονται σε καθημερινή επαφή με τους πολίτες.

Δείτε το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top