Πάσχα στο σπίτι και Ανάσταση στις 21:30 - Τα επικρατέστερα σενάρια

Πιθανόν να ψάλλουμε το «Χριστός Ανέστη» στα προαύλια των εκκλησιών

Δείτε στο ρεπορτάζ του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του Star τι συμφώνησαν πρωθυπουργός και Αρχιεπίσκοπος για τη λειτουργία των εκκλησιών φέτος τη Μεγάλη Εβδομάδα

Μέχρι την Παρασκευή αναμένονται οι τελικές αποφάσεις για το πώς θα γιορτάσουμε το φετινό Πάσχα.

Όλα δείχνουν πως το «Πάσχα στο χωριό» μπαίνει στο συρτάρι, καθώς κυβέρνηση και ειδικοί δεν είναι διατεθειμένοι, με το ΕΣΥ να παραμένει σε μεγάλη πίεση, να ρισκάρουν το καλοκαίρι και το άνοιγμα του τουρισμού.

Έτσι, αναμένεται και φέτος να γιορτάσουμε τη Μεγάλη Γιορτή της Ορθοδοξίας χωρίς να επιτραπούν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό και φυσικά με αυστηρά μέτρα προστασίας. 

Πάσχα στην πόλη με παράταση κυκλοφορίας το βράδυ

Άλλωστε, η δήλωση του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη έδειξε τον δρόμο για το πώς θα είναι το φετινό Πάσχα. «Δεν πιστεύω ότι έχουμε τη δυνατότητα να πάμε στα χωριά μας» είπε χαρακτηριστικά. 

Πάσχα στο χωριό: Εντός της εβδομάδας οι ανακοινώσεις

Αν και οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις δε θα επιτραπούν, ελεύθερη αναμένεται να είναι η μετακίνηση από δήμο σε δήμο από τη Μεγάλη Παρασκευή έως και την Τρίτη του Πάσχα, στην οποία μεταφέρθηκε η αργία της Πρωτομαγιάς.

Όσοι έχουν εξοχικό εντός του ίδιου νομού, είναι πιθανό να μπορούν να γιορτάσουν εκεί την Ανάσταηση, μετακινούμενοι με τον κωδικό «6». Αυτό τουλάχιστον είναι το επικρατέστερο σενάριο, ωστόσο οι τελικές αποφάσεις θα ανακοινωθούν στο τέλος της εβδομάδας.  

Τι θα γίνει με το ωράριο κυκλοφορίας τη Μ. Εβδομάδα

Στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκεται και το θέμα του ωραρίου κυκλοφορίας, με μία παράταση έως τις 22.00 ή τις 23.00 να είναι πιθανή.

Όσον αφορά τα άτομα στο εορταστικό τραπέζι, όλα δείχνουν ότι θα πάμε στο μοντέλο του περσινού Πάσχα με συναθροίσεις έως δύο οικογενειών, δηλαδή κοντά στα εννέα άτομα.

Πώς θα λειτουργήσουν οι Εκκλησίες το Πάσχα 

Σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας των Εκκλησιών, ο κ. Ιερώνυμος αποκάλυψε ότι συμφωνήθηκε με την κυβέρνηση η περιφορά του Επιταφίου να γίνει έξω από τους ναούς, πάντα με τις απαιτούμενες αποστάσεις ασφαλείας.

«Όχι» για Πάσχα στο χωριό, «ναι» σε μικρές μετακινήσεις στα εξοχικά

Η απαγόρευση κυκλοφορίας, ακόμα και αν μετατεθεί για μία ή δύο ώρες, θα φέρει αλλαγές και στην Ανάσταση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται το ενδεχόμενο να γίνει με τους πιστούς στα προαύλια των ιερών ναών, νωρίτερα από το σύνηθες, πιθανόν στις 21.30, ώστε να μη δημιουργηθεί συνωστισμός μετά τα μεσάνυχτα.

Ανάσταση στις 9.30 μ.μ. το Μ. Σάββατο - Οριστικό τέλος στο Πάσχα στο χωριό

Πάσχα με self test και υπαίθριες Ακολουθίες

Για σήμερα έχει προγραμματιστεί συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, η οποία θα δώσει τις τελικές προτάσεις της σε κυβέρνηση και επιτροπή των λοιμωξιολόγων.

Υπενθυμίζεται ότι η ΔΙΣ σε σχετική επιστολή προς την κυβέρνηση για τη λειτουργία των εκκλησιών τη Μεγάλη Εβδομάδα έχει προτείνει ο ανώτατος αριθμός των ατόμων εντός των μεγάλων ναών να είναι τα 100 άτομα και να ισχύσει η αναλογία ένας πιστός ανά 15τμ εντός κλειστού χώρου.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top