Γλυπτά Παρθενώνα: Η απάντηση της Μενδώνη στον Βρετανό υπουργό Πολιτισμού

«Εσείς γράψατε “αυτό που δεν έπραξαν οι Γότθοι, το έπραξαν οι Σκώτοι”»

Λίνα Μενδώνη

Ηχηρή απάντηση στον υπουργό Πολιτισμού του Ηνωμένου Βασιλείου, Όλιβερ Ντάουντεν, ο οποίος παρέθεσε τα επιχειρήματά του για την παραμονή των Γλυπτών του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο, έδωσε η Λίνα Μενδώνη.

Ο Βρετανός υπουργός, σε συνέντευξή του στους Times, χρησιμοποίησε ως επιχείρημα ότι η επιστροφή ενός πολιτιστικού θησαυρού στους διεκδικητές του θα απειλούσε τα Μουσεία με απώλεια των εκθεμάτων τους, παραγνωρίζοντας την ιδιαιτερότητα των Γλυπτών που βρίσκονται στο Λονδίνο ως μέρος ενός ενιαίου έργου τέχνης που έχει κατακερματιστεί.

Παράλληλα, έκανε μία πρωτοφανή δήλωση, διερωτώμενος εάν τα Γλυπτά, «θα είχαν επιβιώσει από τους μαινόμενους Ναζί στην Αθήνα κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου».

«Η φαρέτρα με τα επιχειρήματα των Βρετανών έχει αδειάσει»

«Ο Ντάουντεν μη έχοντας τι άλλο να πει, επαναφέρει το επιχείρημα του λεγόμενου φαινομένου «του πακτωλού μαζικών επιστροφών αρχαιοτήτων από τα, ανά τον κόσμο, Μουσεία στις χώρες προέλευσης τους. Ένα επιχείρημα που δεν υφίσταται, δεδομένου ότι  αυτή τη στιγμή ενώπιον της Ειδικής Διακυβερνητικής Επιτροπής της UNESCO εκκρεμεί μόνο ένα αίτημα: Το αίτημα της Ελλάδας για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα, που κατατέθηκε το 1984. Πού είναι λοιπόν τα μαζικά αιτήματα των κρατών-μελών;», απάντησε η κυρία Μενδώνη, σημειώνοντας ότι η φαρέτρα με τα επιχειρήματα των Βρετανών έχει αδειάσει.

Η υπουργός Πολιτισμού τόνισε πως ο Βρετανός Υπουργός επιχειρεί να υποβιβάσει την αξία των μοναδικών αρχιτεκτονικών Γλυπτών του Παρθενώνα συγκρίνοντας το ελληνικό αίτημα με άλλες διεκδικήσεις.

«Η Ελλάδα διεκδικεί μόνον τις διαμελισμένες μορφές της ζωφόρου, των μετοπών και των αετωμάτων του μνημείου-συμβόλου του δυτικού πολιτισμού, οι οποίες απομακρύνθηκαν βιαίως από το μνημείο και την γενέθλια γη. Η Ελλάδα διεκδικεί μόνον τα Γλυπτά του Παρθενώνα, προκειμένου να επανενωθεί το σύνολο του γλυπτού διακόσμου του και να αποκατασταθεί η ακεραιότητα του εξέχοντος αυτού μνημείου», επεσήμανε.

Η κυρία Μενδώνη καταλήγει με πολύ ηχηρό τρόπο τη δήλωσή της: «Όσο για το επιχείρημα της δήθεν διάσωσης των Γλυπτών από τον Έλγιν –καθώς θα μπορούσαν να έχουν καταστραφεί από άλλους, αν δεν είχαν κλαπεί από τον Λόρδο- θα θυμίσουμε στον κ. Dowden αυτό που ένας συμπατριώτης του χάραξε στην Ακρόπολη την εποχή της διαρπαγής των παρθενωνείων «quod non fecerunt Gothi, hoc fecerunt Scotti» (αυτό που δεν έπραξαν οι Γότθοι, το έπραξαν οι Σκώτοι)...».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top