Κικίλιας: Πόσες προσλήψεις έχουν γίνει στο ΕΣΥ - Με αποζημιώσεις η επίταξη

«Δε θα επιτρέψω να διασπαρεί πανικός και να υπονομευθεί η προσπάθεια»

Απόσπασμα από τη συνέντευξη του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, στον Αnt1

Για την ασφυκτική πίεση που εξακολουθεί να ασκείται στο Ε.Σ.Υ, τις επιτάξεις ιδιωτών γιατρών αλλά και τις προσλήψεις που έχουν γίνει μέχρι τώρα στο εθνικό σύστημα, μίλησε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας

«Κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για να στηρίξουμε τους συμπολίτες μας» είπε χθες στον Ant1, κάνοντας γνωστό ότι έγιναν 240 εισαγωγές Covid στην εφημερία της Δευτέρας 22/3 στην Αττική. 

Κικίλιας: «Χωρίς την υγεία δεν υπάρχει οικονομία»

Συνεχάρη για ακόμη μια φορά τους εργαζομένους του ΕΣΥ και τόνισε ότι «οι Έλληνες είναι υπερήφανοι γιατί το σύστημα περίθαλψης είναι ακόμα όρθιο, σε πείσμα αυτών που έλεγαν ότι 10 χρόνια δεν έχει μπει ούτε ένα ευρώ και άρα θα καταρρεύσει. Δεν κατέρρευσε».

Ερωτηθείς αν υπάρχει φόβος να γίνει η χώρα μας «Μπέργκαμο», ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι τέτοιες εκφράσεις χρησιμοποιούνται από αυτούς οι οποίοι θέλουν να προκαλέσουν ευρύτερα ανησυχία, πανικό και μία κατάσταση τέτοια, η οποία δεν ταιριάζει αυτή τη στιγμή στη χώρα. «Δεν έχουμε γίνει Μπέργκαμο και η χώρα ανταποκρίνεται πολύ καλύτερα από πολλές ισχυρές μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες με κραταιά συστήματα» είπε. 

Δε θα επιτρέψω να διασπαρεί πανικός και να υπονομευθεί η προσπάθεια που γίνεται. Μου είναι αδιάφορο το κομματικό και η μικροπολιτική αυτή τη στιγμή. Είμαι Υπουργός Υγείας και η ευθύνη που έχουμε είναι να μη μείνει χωρίς βοήθεια κανένας συμπολίτης μας

Σχετικά με την επίταξη γιατρών 

Ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στην έκκληση που έχει κάνει από τις αρχές Μαρτίου. «Αποδέχθηκαν 61 συνάδελφοι, τους παίρνω τηλέφωνο έναν-έναν να τους ευχαριστήσω» είπε, σημειώνοντας ότι «δε θα διστάσουμε και θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται προκειμένου να προασπίσουμε τη Δημόσια Υγεία».

Ξεκινά η επίταξη γιατρών στην Αττική - Η ανακοίνωση Κικίλια

Σημείωσε δε, ότι πρόκειται για έναν μήνα και με αποζημίωση. «Και οι προηγούμενοι οι οποίοι είχαν έρθει εθελοντικά στη Βόρεια Ελλάδα καίτοι ήταν λίγοι και αυτοί αποζημιώθηκαν και προφανώς καταλαβαίνετε ότι νομοθετήθηκε και για αυτούς μια σειρά από διατάξεις: 2.000 ευρώ αφορολόγητα, ακατάσχετα, η δυνατότητα να δουλεύουν 7 μέρες ή 5 ή 2 ή 3, η δυνατότητα να έχουν και το ιδιωτικό τους ιατρείο μαζί και να μην έχουν αστική ευθύνη, τους καλύπτει πλήρως το ελληνικό Δημόσιο» εξήγησε.

Κικίλιας: «Δεν μπορώ να φανταστώ γιατρό να μην θέλει να έρθει να βοηθήσει»

«Πιθανόν να δούμε σημάδια αποκλιμάκωσης από την επόμενη εβδομάδα»

«Περιμένουμε να δούμε πότε θα κάνει το τρίτο κύμα, το πλατώ του. Δηλαδή πότε θα φτάσει σε συνεχόμενες μέρες σε ένα όριο σταθερό, τέτοιο που θα μας επιτρέψει να πιστέψουμε πλέον, με επιστημονικά κριτήρια, ότι έρχεται η αποκλιμάκωσή του» υποστήριξε, εκτιμώντας ότι και αυτή η εβδομάδα είναι δύσκολη και ότι θα μπορέσουμε να δούμε σημεία τέτοια από την επόμενη εβδομάδα.

«Ποτέ στην ιστορία του Ε.Σ.Υ. δεν έχουν γίνει τόσες προσλήψεις σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα»

Ο υπουργός Υγείας μίλησε για «κέρδος από αυτή την κρίση», καθώς στο Εθνικό Σύστημα Υγείας περιλαμβάνονται τα νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ., τα ιδιωτικά θεραπευτήρια και τα στρατιωτικά νοσοκομεία.

Σημείωσε ότι έχουν προσληφθεί όσοι ήταν υποψήφιοι για θέσεις επιμελητών είτε όσοι ήταν στις πλατφόρμες για επικουρικοί ιατροί, σε όλες τις συναφείς ειδικότητες με την Covid, εξηγώντας ότι έχουν γίνει 1.400 προσλήψεις μονίμων και 10.000 προσλήψεις επικουρικών.

Ο Βασίλης Κικίλιας εξήγησε δε ότι η αριθμητική και τα πραγματικά στοιχεία είναι τέτοια που δεν μπορεί να τα αμφισβητήσει κανείς, σημειώνοντας ότι:

  • Δόθηκε η δυνατότητα και στους συνταξιούχους να επανέλθουν και να προσφέρουν
  • Δόθηκε η δυνατότητα σε όλους τους ειδικευόμενους, καν να μην πάνε να κάνουν αγροτικό. Μπορούσαμε να τους βάλουμε στο σύστημα και τους βάλαμε.
  • Μονιμοποιήσαμε και όλους τους γιατρούς των ΜΕΘ που ήταν επικουρικοί, με συνοπτικές διαδικασίες. 

«Ας αναλογιστούν αυτοί οι οποίοι, ενώ παλεύουν οι Έλληνες με την Covid, ενώ έχουμε θρηνήσει ανθρώπινες ζωές και ενώ αυτή τη στιγμή που μιλάμε δίνουν μάχη οι γιατροί μας, οι νοσηλευτές και οι Έλληνες, διαλέγουν και επιλέγουν να προσβάλλουν τον Έλληνα γιατρό, να προσβάλλουν τη μάχη η οποία γίνεται κάνοντας πολιτικές κοκορομαχίες, στις οποίες εγώ δε συμμετέχω» τόνισε.

«1.000.000 εμβολιασμένοι συμπολίτες μας με τουλάχιστον μια δόση»

Είμαστε σε μια κοινή προμήθεια με τις ευρωπαϊκές χώρες, για τα εμβόλια που εγκρίνονται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκου, τόνισε, εξηγώντας ότι αν ήμασταν μια χώρα εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, με μη δυνατότητα κοινής διαπραγμάτευσης ως προς τα εμβόλια, θα ήταν πολύ φτωχότερη η συγκομιδή για εμάς και με πολλές επισφάλειες.

Κίκιλιας για AstraZeneca: «Δεν αναστέλλονται οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα»

Ανέφερε ότι σήμερα η χώρα μας φτάνει το 1.000.000 εμβολιασμένους πολίτες με τουλάχιστον μια δόση. «Μέσα στον Απρίλιο θα κάνουμε 1.500.000 εμβολιασμούς και τον Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο θα είναι υπερπολλαπλάσια τα εμβόλια» είπε.

«Ως προς τα υπόλοιπα εμβόλια και αυτά τα οποία ακούγονται, αξιολογούμε και παρακολουθούμε τα πάντα. Τα ζητούμενα από τους συμπολίτες μας είναι να κάνουν το εμβόλιο, να είναι ασφαλείς, να μην ταλαιπωρηθούν, να τους συμπεριφερθούν με σεβασμό και να αποκτήσουν ανοσία» κατέληξε. 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top