Rapid test στο σπίτι: Τι θα κάνει όποιος βρεθεί θετικός

Πέτσας: Αν χρειαστεί, θα πάμε σε επίταξη γιατρών

Από τη Δευτέρα 29 Μαρτίου είναι πολύ πιθανό να ξεκινήσει η δωρεάν διάθεση ενός rapid test για τον κορωνοϊό την εβδομάδα σε κάθε πολίτη, δηλαδή τέσσερα τον μήνα.

Το τεστ θα δίνεται από τα φαρμακεία, με βάση τον ΑΜΚΑ, ωστόσο μένει να αποσαφηνιστεί εάν θα γίνεται από τη ρινική κοιλότητα, όπου πιθανόν να χρειάζεται βοήθεια από τον φαρμακοποιό, ή με σάλιο, όπου θα γίνεται με μεγάλη ευκολία στο σπίτι.

Τα rapid test (ή self test, όπως τα αποκαλούν) θα δίνουν αποτέλεσμα εντός 15 – 30 λεπτών.

Δωρεάν rapid test κάθε εβδομάδα για όλους – Πώς θα γίνονται στο σπίτι

«Μιλάμε για τα tests, που μπορεί κάποιος να κάνει μόνος του, τα οποία δεν υπήρχαν μέχρι πριν από κάποιο χρονικό διάστημα. Η Ελλάδα θα πρωτοπορήσει ξανά και θα είναι και πάλι από τις πρώτες χώρες που θα τα φέρει», είπε ο Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στον Σκάι.

Όσον αφορά το τι διαδικασίες θα πρέπει να ακολουθήσει, όποιος βρεθεί θετικός, ο κ. Πέτσας είπε πως θα ακολουθείται η διαδικασία, που προβλέπεται.

Lockdown: «Ναι» στη μετακίνηση εκτός δήμου για κομμωτήρια - μακινιούρ

Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να γίνει πρώτα μια επιβεβαίωση του αρχικού αποτελέσματος, πιθανόν με μοριακό έλεγχο.

«Από εκεί και πέρα θα πρέπει να υπάρξει η ιχνηλάτηση και η καταγραφή του κρούσματος», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών.

«Αν χρειαστεί, θα πάμε σε επίταξη γιατρών»

Ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε και στο κάλεσμα των ιδιωτών γιατρών από το υπουργείο Υγείας, για να συνεισφέρουν στο Εθνικός Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ).

«Από την πρώτη στιγμή της πανδημίας έχουμε πει ότι θα χρησιμοποιούμε τους δημόσιους πόρους και όταν χρειάζεται θα συνεργαζόμαστε με τους ιδιωτικούς πόρους για να στηρίξουμε το σύστημα υγείας. Όμως όταν φτάνουμε στα όρια και δεν υπάρχει αυτή η εθελοντική συνεργασία, θα πρέπει η κυβέρνηση να παίρνει σκληρές αποφάσεις. Επομένως, αν χρειάζεται να πάμε σε επιτάξεις, θα το κάνουμε», είπε ο κ. Πέτσας.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top