Δένδιας: Στενή η συνεργασία με την Κύπρο, λύνεται το θέμα με την Αίγυπτο!

«Έφαγαν πόρτα» οι Τούρκοι στην απόπειρα προσέγγισης με το Κάιρο

Δείτε το ρεπορτάζ του Star για τις εξελίξεις με την Αίγυτπο και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις     

Στη στενή η συνεργασία με την Κύπρο αναφέρθηκε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στις δηλώσεις που έκανε από τη Λάρνακα, μετά τη συνάντησή του  με τον ομόλογό τους Κύπρου Νίκο Χριστοδουλίδη

Διπλωματικές πηγές: Σφοδρή η κριτική Αιγύπτου στην Τουρκία

Ο κ. Δένδιας άφησε μάλιστα να εννοηθεί ότι,  με βάση την ενημέρωση που είχε στην επίσκεψή του νωρίτερα στο Κάιρο, βαίνει προς επίλυση το θέμα με την προκήρυξη ερευνών σε θαλάσσιο οικόπεδο από πλευράς Αιγύπτου, το οποίο ερμηνεύθηκε από ΜΜΕ σαν απόπειρα «συνεννόησης» με την Τουρκία.      

Αιγυπτιακές διπλωματικές πηγές ξεκαθάρισαν ήδη το πρωί σήμερα ότι το Κάιρο δεν έχει «καμία πρόθεση» να διαπραγματευτεί με την Τουρκία για το ζήτημα. 

Παράλληλα, οι σχέσεις Αθήνας-Λευκωσίας δεν κλονίζονται από φήμες περί αποκλεισμού της Κύπρου από την πορεία του EASTMED, όπως τόνισε ο κ. Δένδιας στις δηλώσεις που έκανε από την Κύπρο.   

Συγκεκριμένα μετά τη συνάντησή του με τον Υπουργό Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ν. Χριστοδουλίδη, ο κ. Δένδιας δήλωσε:

«Είναι μεγάλη μου χαρά πάντα - είναι πολλοστή φορά, έχω πάψει να τις μετράω - που βρίσκομαι στην Κύπρο και βλέπω τον φίλο μου και συνάδελφό μου, τον Νίκο Χριστοδουλίδη. Σήμερα, μάλιστα, είναι η μέρα της γυναίκας και με την ευκαιρία αυτή πρέπει να απευθύνουμε τις ανάλογες ευχές. 

Είχαμε, όπως είπε ο κ. Υπουργός προηγουμένως, μια ευρύτατη συζήτηση για όλα τα  θέματα. Για το Συμβούλιο των Υπουργών της 22ας Μαρτίου και την ατζέντα, η οποία περιλαμβάνει και τα θέματα της Τουρκίας. Είχαμε συζήτηση για την επερχόμενη πενταμερή και το πώς θα μπορούσαμε να οδηγήσουμε τα πράγματα προς μια θετική κατεύθυνση. Είχαμε μια ευρύτερη συζήτηση για τη συνεργασία μας, η οποία είναι στενότατη, διαρκής και ειλικρινής. 

Θα μου επιτρέψεις Νίκο εδώ, να πω δυο πράγματα για τη σημερινή μου επίσκεψη στο Κάιρο, όπου δεν έκανα δηλώσεις. Είχα και τη χαρά πριν έρθω σήμερα στη Λάρνακα να συναντηθώ με τον ομόλογό μου κ.Shameh Shoukry στο Κάιρο και να συζητήσουμε για τις ελληνο-αιγυπτιακές σχέσεις, σχέσεις εγκάρδιες, στενότατες, σχέσεις οι οποίες βασίζονται και στην στενή προσωπική σχέση που έχει δημιουργηθεί ανάμεσα στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Al Sisi. Θα ήθελα να πω επίσης ότι το θέμα που δημιουργήθηκε από μία πρόσφατη προκήρυξη οικοπέδων από την αιγυπτιακή πλευρά στην Ανατολική Μεσόγειο είναι ένα καθαρά τεχνικό θέμα που αφορά την Αιγυπτιακή πλευρά. Η ελληνική πλευρά το θεωρεί επί τη βάσει των αναρτήσεων της αιγυπτιακής πλευράς, ένα θέμα το οποίο κατ’ ουσίαν έχει επιλυθεί. 

Είχα επίσης τη δυνατότητα να συναντήσω τον Γενικό Γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου Ahmed Aboul Gheit, με τον οποίο συζητήσαμε για την τελευταία διάσκεψη του Αραβικού Συνδέσμου, τα όσα συζητήθηκαν εκεί, αλλά κυρίως πώς η Ελλάδα μπορεί να αναπτύξει τις σχέσεις της με τον Αραβικό σύνδεσμο. Όπως είναι γνωστό, η Κύπρος έχει  το μοναδικό προνόμιο να είναι ήδη χώρα παρατηρητής. Η Ελλάδα θα ξεκινήσει τη διαπραγμάτευση ενός Memorandum of Understanding με τον Αραβικό Σύνδεσμο, ώστε να αναπτύξει και αυτή τις σχέσεις μαζί του. 

Τελειώνοντας, λέω ότι είναι μεγάλη μου χαρά που βρίσκομαι πάλι εδώ στην Κύπρο, αλλά περιμένω και τον Νίκο στην Αθήνα τις προσεχείς ημέρες για να συνεχίσουμε τη διαρκή και στενή συνεργασία ενόψει των μεγάλων προκλήσεων και με την ελπίδα πάντα να οδηγήσουμε τα πράγματα σε ένα ιδιαίτερα θετικό αποτέλεσμα 

Νίκο ευχαριστώ θερμά και πάλι για την για πολλοστή φορά θερμή φιλοξενία».
 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top