ΠτΔ από τη Ρόδο για Επέτειο Ενσωμάτωσης Δωδεκανήσου: Ημέρα μνήμης

Το μήνυμα του Υπουργού Εξωτερικών Ν. Δένδια για την επέτειο  

«Μεγάλη ημέρα μνήμης και συγκίνησης» χαρακτήρισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου  τη σημερινή 73η Επέτειο της Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου στην Ελλάδα, από τη Ρόδο όπου  παρέστη στον εορτασμό της. 

Η ενσωμάτωση των Δωδεκανήσων στην Ελλάδα

Η κυρία Σακελλαροπούλου δήλωσε μετά την κατάθεση στεφάνου  στον «Βωμό της Πατρίδας»:

«Είναι μεγάλη ημέρα μνήμης και συγκίνησης η σημερινή. Η 7η Μαρτίου του 1948 αποτελεί ορόσημο στην ιστορία της Δωδεκανήσου και της χώρας. Βρισκόμαστε εδώ για να τιμήσουμε όσους αγωνίστηκαν ηρωικά για την ελευθερία και την επανένωσή της με την Ελλάδα.

Συγκλονιστική είναι η μαρτυρία που καταθέτει ο Μιχαήλ Στασινόπουλος, σύμβουλος τότε του πρώτου Διοικητή της Δωδεκανήσου, από την τελετή παράδοσης της Στρατιωτικής Βρετανικής Διοίκησης της Δωδεκανήσου στη χώρα μας, στις 31 Μαρτίου 1947.

Όταν άρχισε ν’ ανεβαίνει η ελληνική σημαία στο κοντάρι, όλοι οι Δωδεκανήσιοι γονάτισαν στο χώμα για να τη χαιρετίσουν. Όταν τελείωσε η τελετή, ο κόσμος δεν διαλύθηκε αλλά σαν ένας άνθρωπος το πλήθος βάδιζε προς το νεκροταφείο. Πήγαιναν να πουν στους νεκρούς ότι ελευθερώθηκε η Δωδεκάνησος.

Τα λόγια αυτά και το παράδειγμα των νησιωτών μας, η προσήλωση και η αγάπη τους για την πατρίδα, είναι πηγή έμπνευσης για όλους τους Έλληνες».

H κυρία Σακελλαροπούλου  συναντήθηκε επίσης με τον Μητροπολίτη Ρόδου κ. Κύριλλο  τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργο Χατζημάρκο και τον Δήμαρχο του νησιού Αντώνη Καμπουράκη.

Την κυβέρνηση εκπροσώπησαν  ο υφυπουργός Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής και τη Βουλή ο βουλευτής Δωδεκανήσου Βασίλης Υψηλάντης. Παρόμοιες εκδηλώσεις διεξάγονται και  στα άλλα νησιά της Δωδεκανήσου.

TO MHNYMA TOY ΥΠΕΞ N. ΔΕΝΔΙΑ 

Μήνυμα για την επέτειο Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου με την Ελλάδα έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με ανάρτησή του στο twitter.

«Χρόνια πολλά στα Δωδεκάνησα, για τον εορτασμό σήμερα της επετείου των 73 ετών από την επίσημη ενσωμάτωσή τους στον εθνικό κορμό», ανέφερε. «Η Ένωση με την Ελλάδα αποτέλεσε δικαίωση του αγώνα πολλών γενεών και είναι ένα από τα σημαντικά ορόσημα της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας».

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top