Ζώα συντροφιάς: Εθνικό μητρώο, ηλεκτρονικό βιβλιάριο και άλλα μέτρα

Το νομοσχέδιο που παρουσίασε ο Στέλιος Πέτσας στο Υπουργικό Συμβούλιο  

Το ρεπορτάζ του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του Star για το νομοσχέδια σχετιικά με τα ζώα συντροφιάς που παρουσιάστηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο  

Εθνικό μητρώο, ηλεκτρονικό βιβλιάριο, περιορισμοί στη γέννηση και άλλα μέτρα περιλαμβάνει το νομοσχέδιο  για τα ζώα συντροφιάς, που παρουσίασε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού  Συμβουλίου υπό τον  πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. 

Έρχεται το διαζύγιο με διαμεσολαβητή και η συνεπιμέλεια των παιδιών

Το Εθνικό Μητρώο Ζώων δημιουργείται για πρώτη φορά και σε αυτό θα ενταχθούν δεσποζόμενα και αδέσποτα, ζώα προς υιοθεσία, φιλοζωικά σωματεία και οργανώσεις, κτηνίατροι, εκτροφείς, καταφύγια στη Δημόσια Διοίκηση.

Τα γατάκια και τα σκυλάκια αποκτούν ψηφιακό φάκελο υγείας που θα περιλαμβάνει στοιχεία της ταυτότητας, την πορεία της υγείας τους αλλά και της αναπαραγωγής του ζώου. Θα επιτρέπεται μία αναπαραγωγή σε όλη τη ζωή του ζώου, ενώ θα έχουν ήδη δηλωθεί οι υποψήφιοι ανάδοχοι. 

Απαγορεύονται οι αγγελίες για ζευγάρωμα, ενώ εισάγεται η υποχρεωτική στείρωση. Το νομοσχέδιο επίσης προβλέπει απαγόρευση πώλησης σκύλων και γατών από pet shop. Μεγαλώνουν τα πρόστιμα σε περίπτωση κακοποίησης, ενώ δίνονται κίνητρα στους πολίτες να φροντίζουν καλύτερα τα ζώα τους, ακόμα και με μείωση δημοτικών τελών. 

Φυσικά προβλέπονται αυστηροί κανόνες και υποχρεώσεις για τα αδέσποτα ζωάκια στην τοπική αυτδιοίκηση. Κάθε Δήμος θα είναι πια υποχρεωμένος να μεριμνά για την ποιότητα ζωής των αδέσποτων.
 

Σύμφωνα με την κυβέρνηση το νομοσχέδιο υλοποιείται στο πλαίσιο της προεκλογικής δέσμευσης «Κανένα ζώο αδέσποτο. Κανένα ζώο κακοποιημένο» και  αποσκοπεί στη δημιουργία ενός θεσμικού πλαισίου για τα ζώα συντροφιάς και τα αδέσποτα ζώα, εναρμονισμένου με τις σύγχρονες συνθήκες και δυνατότητες. Το πλαίσιο που εισάγεται, αποβλέπει στη βελτίωση των συνθηκών ζωής των ζώων συντροφιάς και την προστασία των αδέσποτων, μέσα από τη συνεργασία Κράτους, Τοπικής Αυτοδιοίκησης, επιστημόνων και φιλοζωικών οργανώσεων.

 Επίσης, διευρύνεται ο κατάλογος των πράξεων που περιλαμβάνονται ρητά στη διάταξη περί κακοποίησης ζώων, εισάγονται πρόστιμα για τις νέες παραβάσεις, ενώ αυστηροποιούνται τα υπάρχοντα πρόστιμα για σημαντικές παραβάσεις. 

Αυτή είναι η νέα βεβαίωση κυκλοφορίας για όσους φροντίζουν αδέσποτα ζώα

Τέλος, προβλέπονται εκπαιδευτικά προγράμματα και ενημερωτικές δράσεις για τη βελτίωση της εκπαίδευσης και ενημέρωσης όσων συμμετέχουν στην προσπάθεια για την προστασία των ζώων συντροφιάς. 

Το περιεχόμενο του νομοσχεδίου αναπτύσσεται σε  10 άξονες:

1. Οι «Πέντε Ελευθερίες των Ζώων»: Περιλαμβάνονται πλέον ρητά στον νόμο οι 5 διεθνώς αναγνωρισμένες ελευθερίες των ζώων (Ελευθερία από την πείνα και τη δίψα. Ελευθερία από άσκοπη ταλαιπωρία και καταπόνηση. Ελευθερία από πόνο, τραυματισμό και ασθένεια. Ελευθερία από φόβο και αγωνία. Ελευθερία έκφρασης μιας φυσιολογικής συμπεριφοράς, με κατάλληλες συνθήκες διαβίωσης και κοινωνικοποίησης). 

2. Η Ελλάδα αποκτά Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς: Δεσποζόμενα και αδέσποτα, ζώα προς υιοθεσία, φιλοζωικά σωματεία και οργανώσεις, κτηνίατροι, εκτροφείς, καταφύγια και η Δημόσια Διοίκηση, για πρώτη φορά, εντάσσονται σε μια ενιαία επίσημη πλατφόρμα συνεργασίας. 

3. Ηλεκτρονικό βιβλιάριο & ψηφιακό ιατρικό ιστορικό του ζώου: Τα ζώα συντροφιάς αποκτούν ψηφιακό φάκελο υγείας μέσω του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς. 

4. Αναπαραγωγή με κανόνες: Ρυθμίζονται ζητήματα που αφορούν τον ανώτατο αριθμό γεννών ανά ζώο, την άδεια για αναπαραγωγή, κ.α.

5. Διευρύνεται ο κατάλογος των πράξεων που περιλαμβάνονται ρητά στη διάταξη περί κακοποίησης, εισάγονται πρόστιμα για τις νέες παραβάσεις και αυστηροποιούνται τα υπάρχοντα πρόστιμα για σημαντικές παραβάσεις. 

6. Πρόγραμμα «Άργος»-πόροι και υποχρεώσεις Δήμων: Ολοκληρωμένο πρόγραμμα διαχείρισης αδέσποτων από κάθε Δήμο. Παράλληλα, εξασφαλίζονται οι αναγκαίοι πόροι και οι διαδικασίες για την επιτυχή υλοποίηση του προγράμματος. 

7. Στήριξη και κίνητρα στους πολίτες-ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς: Θέσπιση κινήτρων από τους Δήμους, ώστε οι πολίτες-ιδιοκτήτες ζώων να φροντίζουν καλύτερα τα κατοικίδιά τους, όπως μείωση δημοτικών τελών έως και 10% για επιμελείς ιδιοκτήτες.

8. Πλαίσιο Εποπτείας: Θεσπίζεται ένα συνεκτικό και αντιπροσωπευτικό πλαίσιο εποπτείας, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της ΚΕΔΕ, του Συνηγόρου του Πολίτη και των Φιλοζωικών Οργανώσεων.

9. Βελτίωση της εκπαίδευσης και ενημέρωσης για την προστασία των ζώων συντροφιάς: Εκπαιδευτικά προγράμματα και ενημερωτικές δράσεις σε τοπικές και εκπαιδευτικές κοινότητες. 

10. Εθνική Γραμμή Καταγγελιών: Ανάπτυξη ψηφιακής εφαρμογής και 5ψήφιου αριθμού καταγγελιών για περιστατικά κακοποίησης ζώων και κάθε παράβαση του νομικού πλαισίου για την προστασία των ζώων συντροφιάς.
 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top