Πανεπιστήμια: Τι περιλαμβάνει το νέο νομοσχέδιο - Όλες οι αλλαγές

Τι θα ισχύει για εισαγωγή στα ΑΕΙ και αστυνομία

Αντιδράσεις φοιτητών και πανεπιστημιακών για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας. Ένταση σε διαδηλώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Ρεπορτάζ της Ειρήνης Σαββαπούλου για το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star στις 11/2.

Με «ναι» από 166 βουλευτές ψηφίστηκε από τη Βουλή το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας, παρά τις αντιδράσεις και την αντιπαράθεση. Το νέο νομοσχέδιο περιλαμβάνει ρυθμίσεις σχετικά με την εισαγωγή και τη φοίτηση στα ΑΕΙ, αλλά και τη σύσταση πανεπιστημιακής αστυνομίας που θα υπάγεται στην Ελληνική Αστυνομία.

Υπερψηφίστηκε με 166 «ναι» το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας 

Πανεπιστήμια: Τι θα ισχύει για την εισαγωγή και φοίτηση

Σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο, έρχονται αλλαγές στον τρόπο εισαγωγής και τη φοίτηση στα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας. Συγκεκριμένα, θεσπίζεται:

- Ελάχιστη βάση εισαγωγής: Δε θα γίνεται με απόλυτο αριθμό (πχ. 10), αλλά κάθε τμήμα θα ορίζει τη βάση εισαγωγής σε αυτό.

- Συγκεκριμένος αριθμός επιλογών στο μηχανογραφικό

- Χρονικό όριο φοίτησης: Για τα 4ετή προγράμματα σπουδών, το όριο θα είναι ν+2, ενώ για τα προγράμματα σπουδών διάρκειας μεγαλύτερης των 4 ετών, θα είναι ν+3.

Πανεπιστήμια: Τι θα ισχύει με την αστυνομία και την έλεγχο εισόδου

Σχετικά με την προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας και την αναβάθμιση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος:

- Ελεγχόμενη είσοδος στα ΑΕΙ

- Ίδρυση Μονάδας και Επιτροπής ασφαλείας και προστασίας στα ΑΕΙ

- Θεσμοθέτηση Ομάδων Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων που θα υπάγεται στην Ελληνική Αστυνομία

- Πρόβλεψη ολοκληρωμένου πλαισίου πειθαρχικού δικαίου φοιτητών στα ΑΕΙ

Πιο αναλυτικά, αναμένεται να υπάρχει αυστηρός έλεγχος στην είσοδο και έξοδο των φοιτητών των διδασκόντων και των εργαζομένων στα Ιδρύματα. Στόχος της υπουργού Παιδείας είναι να λειτουργήσουν τα Πανεπιστήμια χωρίς έξωθεν παρεμβάσεις, ως άσυλο ιδεών, όπως άλλωστε επιτάσσει το Σύνταγμα και όχι ως χώροι διάπραξης αδικημάτων και παράλληλα εμποδίζοντας την πρόσβαση των φοιτητών στην γνώση.

Η αναβάθμιση της ασφάλειας των Πανεπιστημίων περιλαμβάνει:

-    εγκατάσταση κλειστών κυκλωμάτων

-    κάρτες εισόδου

-    φωτισμό και περιφράξεις

-    αυστηροποίηση της νομοθεσίας, για όσους συλλαμβάνονται να προκαλούν ζημιές απειλούν και ασκούν βία σε μέλη της κοινότητας των πανεπιστημίων

Πιο αναλυτικά, σε κάθε ΑΕΙ θα εφαρμόζεται υποχρεωτικά σύστημα ελεγχόμενης πρόσβασης, ενώ οι πανεπιστημιουπόλεις των ΑΕΙ θα περιβάλλονται υποχρεωτικά από περιμετρική περίφραξη ασφαλείας. Σε περιπτώσεις που η εφαρμογή του συστήματος δεν είναι εφικτή σε εξωτερικούς χώρους (π.χ. αν το ΑΕΙ συνορεύει με δημόσιο πάρκο), τότε το σύστημα θα εφαρμόζεται υποχρεωτικά σε όλους τους εσωτερικούς χώρους και τα κτίρια.

Επίσης, συστήνονται Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος (ΟΠΠΙ), οι οποίες θα στελεχώνονται από κατώτερους αξιωματικούς της Ελληνικής Αστυνομίας και ειδικούς φρουρούς, με ειδική εκπαίδευση για την αποστολή τους στο χώρο των ΑΕΙ. Αυτοί θα διατίθενται σε ΑΕΙ στα οποία διαπιστώνονται σχετικές ανάγκες, θα υπάγονται στην Ελληνική Αστυνομία, η μισθοδοσία τους θα βαρύνει τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. 

Για την ΟΠΠΙ, προβλέπονται 1.000 οργανικές θέσεις, που θα κατανέμονται και θα ανακατανέμονται στα ΑΕΙ ανάλογα τις ανάγκες τους. Η πανεπιστημιακή Αστυνομία θα λαμβάνει ειδική εκπαίδευση από την ΕΛ.ΑΣ, οι άνδρες της ΟΠΠΙ θα φορούν ειδική γκριζοπράσινη στολή. Η ομάδα θα έχει πλήρη αστυνομικά καθήκοντα, αλλά δεν θα φέρει πυροβόλα όπλα, αλλά γκλομπ ,σπρέυ πιπεριού και χειροπέδες. Σε περίπτωση αξιόποινων πράξεων θα προχωρούν σε συλλήψεις, δικογραφία ενώ σε περίπτωση μεγάλης επίθεσης σε πανεπιστήμια κατά την οποία απειλούνται ζωές ή κρίσιμες υποδομές θα υπάρχει η δυνατότητα άμεσης ενίσχυσης με εξωτερικές μονάδες της ΕΛ.ΑΣ..Η ΟΠΠΙ θα ασκεί προανακριτικά καθήκοντα, θα λαμβάνει εντολές και λογοδοτεί στην ΕΛ.ΑΣ, ενώ θα είναι σε άμεση συνεργασία με τον Πρύτανη ή αρμόδιο για θέματα προστασίας.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις της ημέρας από την Ελλάδα και τον κόσμο.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top