Σενάρια για άνοιγμα γυμνασίων – λυκείων από 1η Φεβρουαρίου

Ταραντίλης: Να τηρήσουμε τα μέτρα για να αναπνεύσει η αγορά

«Ανοίξαμε τα δημοτικά σχολεία και τα νηπιαγωγεία και μόλις κάναμε ένα γενναίο άνοιγμα του λιανεμπορίου. Πρέπει να περάσει ένα διάστημα, να συλλέξουμε στοιχεία, να δούμε ποια είναι η επίδραση, και στη συνέχεια να πάρουμε αποφάσεις».

Αυτή ήταν η απάντηση του Χρήστου Ταραντίλη, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, σε ερώτηση για το εάν, μετά το άνοιγμα του λιανεμπορίου από σήμερα, ακολουθεί το άνοιγμα των γυμνασίων και των λυκείων. 

Μετακίνηση από νομό σε νομό: Εξετάζεται η άρση της απαγόρευσης

Ουσιαστικά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως εντός των επομένων δύο εβδομάδων θα αξιολογηθεί η επίδραση της πρώτης φάσης άρσης του lockdown και εάν η πορεία της επιδημιολογικής καμπύλης, είναι καλή, τα σχολεία θα μπορούσαν να ανοίξουν σε δύο εβδομάδες από τώρα, τη Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιτροπή έχει ζητήσει από την κυβέρνηση να δοθεί ένα περιθώριο 15 ημέρων πριν υπάρξει και επιπλέον αύξηση της κινητικότητας στους δρόμους, αφήνοντας εκτός τραπεζιού, επί του παρόντος, την 25η Ιανουαρίου ως πιθανή ημερομηνία για το άνοιγμα των γυμνασίων και των λυκείων.

Ερωτηθείς και για το ενδεχόμενο άρσης και άλλων μέτρων, όπως για αυτό της απαγόρευσης μετακίνησης από νομό σε νομό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι η λογική είναι να συλλέγονται δεδομένα, να τα αξιολογεί η επιτροπή και να ακολουθούν οι όποιες αποφάσεις

Lockdown: Έρχονται αποφάσεις για κυνήγι, ψάρεμα και πρακτορεία ΟΠΑΠ

Ωστόσο, ο κ. Ταραντίλης προειδοποίησε, παράλληλα, πως ενέχει και ο κίνδυνος για «πισωγύρισμα», εάν υπάρξει έξαρση κρουσμάτων.

«Στην περίπτωση που παρατηρηθεί κίνδυνος αναζωπύρωσης της πανδημίας, θα υπάρξει άμεση παρέμβαση», ξεκαθάρισε, προσθέτοντας: «Ας τηρήσουμε, λοιπόν, όλοι - επαγγελματίες, εργαζόμενοι και καταναλωτές - τα προβλεπόμενα μέτρα ως προς τις αποστάσεις, την ατομική υγιεινή, τη χρήση της μάσκας, για να μειώσουμε τον κίνδυνο και να δώσουμε στην αγορά την ευκαιρία να αναπνεύσει».

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «για την εφαρμογή των μέτρων θα υπάρχουν εντατικοί και αυστηροί έλεγχοι από τις συναρμόδιες Αρχές».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε, εξάλλου, ότι τα ενεργά κρούσματα, αλλά και ο αριθμός των νοσηλευόμενων έχουν μειωθεί, σημειώνοντας πως «ο μέσος όρος των νέων εισαγωγών ανά ημέρα ήταν 130 την περασμένη εβδομάδα, δηλαδή χαμηλότερος από το μισό του αριθμού που είχαμε πριν από ένα μήνα».

4 μεγάλα εμβολιαστικά κέντρα σε Αθήνα – Θεσσαλονίκη τον επόμενο μήνα

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αναφερόμενος στον εμβολιασμό για τον κορωνοίό, είπε πως από το Σάββατο η επιχείρηση "Ελευθερία" πέρασε στη δεύτερη φάση της με την έναρξη του εμβολιασμού για τους συμπολίτες μας των 85 και άνω ετών.

Μητσοτάκης σε ΕΕ: Να προχωρήσουν πιο γρήγορα οι εμβολιασμοί

«Μέχρι χθες, Κυριακή, είχαν γίνει συνολικά 80.531 εμβολιασμοί. Μέσα στον επόμενο μήνα θα τεθούν σε λειτουργία 4 μεγάλα εμβολιαστικά κέντρα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, τα οποία, θα έχουν δυνατότητα 20.000 εμβολιασμών ημερησίως», σημείωσε.

Παράλληλα, είπε πως μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2021 εκτιμάται πως θα αυξηθεί σημαντικά η εισροή εμβολιαστικών δόσεων καθιστώντας εφικτό τον στόχο εμβολιασμού της πλειονότητας των πολιτών το καλοκαίρι.

«Η ποσότητα των δόσεων που έχουμε εξασφαλίσει υπερκαλύπτει όλο τον ελληνικό πληθυσμό», τόνισε ο κ. Ταραντίλης προσθέτοντας πως η καθυστέρηση της ροής των εμβολίων της Pfizer  δεν αφορά μείωση του αριθμού των εμβολίων που έχουν εξασφαλιστεί. «Ο ρυθμός του εμβολιασμού σίγουρα θα καθοριστεί από το πόσο γρήγορη θα είναι η ροή των εμβολίων. 100% θα διευκολύνει την κατάσταση τόσο αν αδειοδοτηθεί η AstraZeneca όσο και η Johnson & Johnson», συνέχισε.

Σε καλύτερη θέση από άλλες ευρωπαϊκές χώρες η Ελλάδα

Στη συνέχεια, ο κ. Ταραντίλης, επικαλούμενους τους χάρτες του ECDC (Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου), επεσήμανε ότι η Ελλάδα έχει πολύ καλύτερους δείκτες σε ό,τι αφορά την πανδημία από άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

«Ενώ αυτή τη στιγμή όλη η Ευρώπη είναι στο κόκκινο, μόνο η χώρα μας, η Φινλανδία και η Δανία είναι στο κίτρινο με δείκτη μεταδοτικότητας κάτω του 4» τόνισε και πρόσθεσε: «Καταγράφεται πως σε χώρες όπως η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο οι νέες διαγνώσεις και οι θάνατοι κινούνται δυστυχώς σε πολύ υψηλά επίπεδα».

«Πράξη θάρρους η κίνηση της Μπεκατώρου»

Ο κ. Ταραντίλης αναφέρθηκε και στο θέμα της καταγγελίας της Σοφίας Μπεκατώρου για σεξουαλική κακοποίηση, που υπέστη πριν από περίπου 20 χρόνια από μεγαλοπαράγοντα της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας (ΕΙΟ).

Ξέσπασε on camera ο πρώην σύζυγος της Μπεκατώρου: Δε γνώριζα τίποτα

«Η πράξη θάρρους της Σοφίας Μπεκατώρου έσπασε τη σιωπή και η ίδια αποτέλεσε ξανά πρότυπο για όλες και για όλους», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Την Τετάρτη στον εισαγγελέα η Σοφία Μπεκατώρου - Κλήθηκε να καταθέσει

Όπως ενδεικτικά τόνισε, η κυβέρνηση, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των φαινομένων βίας, έχει: 

-    Κάνει τη γραμμή 15900 για τις καταγγελίες περιστατικών βίας
-    Δημιουργήσει 42 συμβουλευτικά κέντρα σε όλη την Ελλάδα
-    Φτιάξει 20 ξενώνες φιλοξενίας για γυναίκες και παιδιά, που έπεσαν θύματα βίας

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top