Μητσοτάκης: Αυξάνεται στα 500 ευρώ το πρόστιμο για τη μη τήρηση των μέτρων

«Είμαστε έτοιμοι για μερικό άνοιγμα της αγοράς από τη Δευτέρα»

Η βελτίωση στα επιδημιολογικά στοιχεία «δε δικαιολογεί κανέναν εφησυχασμό» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στη Βουλή για την κυβερνητική πολιτική σχετικά με τη διαχείριση της πανδημίας. Επεσήμανε, μάλιστα. πως μπορούμε πλέον να συζητούμε για περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων.

«Δεδομένης της αποκλιμάκωσης της πίεσης στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, με τη μείωση του αριθμού των διασωληνωμένων, έχουμε την πολυτέλεια να συζητούμε για χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων», είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρωθυπουργός τόνισε, στη συνέχεια, πως χρειάζεται προσοχή, καθώς σε άλλες χώρες, στις οποίες υπήρξε βελτίωση στην πορεία της πανδημίας, ακολούθησε χαλάρωση και μετά παρατηρήθηκε μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων. 

Αυξάνεται στα 500 ευρώ το πρόστιμο για τους παραβάτες

«Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να υλοποιήσει την πολιτική για μερικό άνοιγμα της αγοράς από τη Δευτέρα, εάν το αποφασίσει η επιτροπή των ειδικών», σημείωσε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας πως αυτό θα γίνει πάντα με αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας.

Lockdown: Σήμερα… «κληρώνει» το άνοιγμα του λιανεμπορίου

«Κάθε άνοιγμα οικονομικής δραστηριότητας εγκυμονεί τον κίνδυνο για αύξηση των κρουσμάτων, όσο αυτή είναι ελεγχόμενη, μπορούμε να το αντέξουνε. Είναι δύσκολες οι ισορροπίες, που πρέπει να βρούμε», σημείωσε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας πως πρέπει να αποφύγουμε ένα τρίτο κύμα της πανδημίας.

Παράλληλα, όμως, ξεκαθάρισε πως το πρόστιμο για τους παραβάτες θα αυξηθεί από τα 300 ευρώ, που είναι σήμερα, στα 500 ευρώ.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε, μάλιστα, και δύο νέα μέτρα για τη στήριξη της οικονομίας:

  • Επεκτείνεται και για τον μήνα Φεβρουάριο η κάλυψη ενοικίου για τους επαγγελματίες κατά 80% 
  • Επεκτείνονται και θα συνεχίσουν να καταβάλλονται κανονικά για δύο μήνες ακόμη, τα επιδόματα ανεργίας που έχουν λήξει.

«Τα έχουμε καταφέρει καλύτερα από άλλες χώρες»

Ο κ. Μητσοτάκης παρουσίασε στοιχεία από την πορεία των νοσηλευόμενων και των διασωληνωμένων, τονίζοντας πως στην έξαρση του δεύτερου κύματος της πανδημίας, πριν τις γιορτές, οι διασωληνωμένοι στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) ξεπέρασαν τους 600, ενώ σήμερα είναι διασωληνωμένοι 328 συμπολίτες μας. 

«Δεν μπορούμε να διαφωνούμε για τα δεδομένα σχετικά με την επιδημιολογική εικόνα στην Ελλάδα», σημείωσε στη συνέχεια, τονίζοντας πως βάσει του χάρτη του ECDC, όλη η Ευρώπη είναι «κόκκινη» και οι μόνες δύο «κίτρινες» χώρες είναι η Ελλάδα και η Φινλανδία, την ώρα που ορισμένες περιοχές της χώρας είναι στο «πράσινο».

Αναφερόμενος στους ανθρώπους, που έχουν χάσει τη ζωή τους από κορωνοϊό, είπε ότι η χώρα μας είναι στην 21η θέση από το τέλος. «Ας έχουμε μία αίσθηση ότι και σε αυτό το επίπεδο, τα έχουμε καταφέρει καλύτερα από τις άλλες χώρες», είπε, τονίζοντας πως «ειδικά χθες, η Ελλάδα ήταν η χώρα με τους λιγότερους θανάτους στην ΕΕ και ευχόμαστε αυτό να συνεχιστεί».

Lockdown: Mε χρονικό περιορισμό και ραντεβού το click in shop

«Όταν αναλάβαμε την κυβέρνηση της χώρας, παραλάβαμε 557 κρεβάτια ΜΕΘ. Σήμερα οι ΜΕΘ ανέρχονται σε 1.295 και τους επόμενους μήνες θα προστεθούν άλλες 150», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Ξεπεράσαμε τον σκόπελο των γιορτών»

Ο πρωθυπουργός είπε πως «ξεπεράσαμε τον σκόπελο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς», σημειώνοντας πως «η ελληνική κοινωνία έδειξε πειθαρχία και συμμορφώθηκε με τις υποδείξεις των ειδικών».

Παράλληλα, σημείωσε πως σε αυτό συνέβαλε και η απόφαση για το σκληρό lockdown τις πρώτες δύο εβδομάδες του έτους, η οποία ήταν πολιτική απόφαση, καθώς ήταν πιο αυστηροί οι περιορισμοί, σε σχέση με τις εισηγήσεις των ειδικών. 

Κορωνοϊός: 110.000 πολίτες ξεκινούν εμβολιασμό από 16 Ιανουαρίου

Σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομίας με σταδιακή χαλάρωση των μέτρων

«Αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητά μας είναι η δημόσια υγεία, αλλά για να μπορούμε να τη χρηματοδοτούμε χρειάζεται και η καλή πορεία της οικονομίας», είπε ο πρωθυπουργός, ο οποίος, μιλώντας για τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης,αναφορικά τη διαχείριση της πανδημίας, περιέγραψε τρεις πυλώνες:

-    Διατήρηση των μέτρων προστασίας, τα οποία θα χαλαρώσουν σταδιακά

-    Σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομίας

-    Στοχευμένοι περιορισμοί στις εστίες έξαρσης του ιού

«Δεν υπήρξε ποτέ σύγκρουση της κυβέρνησης με τους επιστήμονες»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στη σχέση της κυβέρνησης με την επιτροπή των λοιμωξιολόγων, ξεκαθαρίζοντας πως – σε αντίθεση με άλλες χώρες – δεν υπήρξε ποτέ οιαδήποτε σύγκρουση πολιτικής ηγεσίας και επιστημόνων. Επεσήμανε, ωστόσο ότι δε συμφωνούν πάντα όλοι με όλους, ακόμη και στην επιστημονική επιτροπή.

Ο ίδιος είπε ότι «μπορεί να με έχετε ακούσει να αποκαλώ τον κ. Τσιόδρα με το μικρό του όνομα, ωστόσο ποτέ δεν τον αγνόησα».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα δωρεάν τεστ για τον κορωνοϊό, λέγοντας πως «είναι ανοικτή η πλατφόρμα testing.gov.gr, για όποιον θέλει να κάνει δωρεάν rapid test». Παράλληλα, κάλεσε την αντιπολίτευση «να βοηθήσει και εκείνη ώστε να τονωθεί το ενδιαφέρον των πολιτών».

Επίθεση σε ΣΥΡΙΖΑ: Μετά τα λεφτόδεντρα, ανακάλυψαν και τα εμβολιόδεντρα

Σχετικά με τον εμβολιασμό, ο πρωθυπουργός είπε ότι η διαδικασία προτεραιοποίησης γίνεται με διαφάνεια.

Και με το εμβόλιο της Moderna ο εμβολιασμός για τους άνω των 85 ετών

«Μέχρι σήμερα έχουμε κλείσει 122.000 ηλεκτρονικά ραντεβού. Η Ελλάδα είναι περίπου στον ευρωπαϊκό μέσο όρο σχετικά με την ταχύτητα των εμβολιασμών» σημείωσε.

Παράλληλα, άσκησε σκληρή κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ για τη στάση του στο θέμα.

Απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος πρότεινε η πάρει η ΕΕ τις πατέντες για τα εμβόλια και να τις δώσει στις εγχώριες φαρμακοβιομηχανίες κάθες κράτους, είπε: «Πάλι καλά κ. Τσίπρα που δεν μας ζητήσατε να κρατικοποιηθεί η Astrazeneca και η Pfizer με ένα νόμο και ένα άρθρο. Αυτά είναι αστεία επιχειρήματα και πυροτεχνήματα. Είτε δηλώνουν άγνοια για τα διεθνή δεδομένα, είτε αφέλεια, είτε σκόπιμη παραπλάνηση της κοινής γνώμης. Κάποιοι μετά τα λεφτόδενδρα, ανακάλυψαν και τα εμβολιόδενδρα».

 

Δείτε ολόκληρο το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star εδώ 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top