Τηλεδιάσκεψη πολιτικών αρχηγών με Επιτροπή Εργαζομένων στα ΜΜΕ

Τι συζητήθηκε

κάμερες

Διαδοχικές συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς είχε σήμερα Τετάρτη η Συντονιστική Επιτροπή των Εργαζομένων στον χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ.

Χωρίς δελτία ειδήσεων για ακόμη ένα 24ωρο

Το πρόγραμμα των τηλεδιασκέψεων είχε ως εξής:

-    10:30 Τηλεδιάσκεψη με τον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης, Κ.Βελόπουλο 

-    11:30 Τηλεδιάσκεψη με τον ΓΓ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα

-    12:00 Τηλεδιάσκεψη με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα

-    13:00 Τηλεδιάσκεψη με τον γραμματέα του ΜέΡΑ 25, Γιάνη Βαρουφάκη

-    14:30  Τηλεδιάσκεψη με την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά

Τηλεδιάσκεψη με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης Κυριάκο Βελόπουλο

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης κ. Κυριάκος Βελόπουλος χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ως «νομοσχέδιο συναλλαγής».

Στη συνέχεια ανακοίνωσε ότι αναλαμβάνει πρωτοβουλία ώστε, εφόσον συμφωνήσει η κυβέρνηση, να δημιουργηθεί επιτροπή από τους εκπροσώπους των κομμάτων, της εργοδοσίας και των εργαζομένων, προκειμένου να υπάρχει χρόνος για διάλογο και το νομοσχέδιο που θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή να ξεκαθαρίζει το τηλεοπτικό τοπίο.

Τηλεδιάσκεψη με τον Γενικό Γραμματέα του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων τόνισαν την ανάγκη για απόσυρση του νομοσχεδίου, που θα φέρει ανεργία, προκειμένου να υπάρξει χρόνος για διάλογο.

Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ δήλωσε ότι στηρίζει ολόψυχα τον αγώνα μας. «Γνωρίζουμε τους κινδύνους απόλυσης και της εργοδοτικής αυθαιρεσίας», τόνισε. «Εκτιμάμε ότι η πανδημία  αξιοποιείται ως πρόσχημα και ως ευκαιρία για να περάσει η κυβέρνηση νέα αντεργατικά μέτρα. Επιθυμία της, αλλά και όλων των κυβερνήσεων των τελευταίων ετών, είναι να ανασταλούν οι διεκδικήσεις των εργαζομένων. Συμφωνούμε, απόλυτα, ότι το νομοσχέδιο συνδέεται με την εντατικοποίηση και τη μείωση των θέσεων  εργασίας.».

«Το ΚΚΕ στηρίζει τον αγώνα και την απεργία σας. Να μη γίνουν απολύσεις. Θέλουμε οι εργαζόμενοι να έχουν μόνιμη και σταθερή εργασία. Να μην υπάρχουν ευέλικτες μορφές εργασίας, οι οποίες στρέφονται κατά των εργαζομένων. Να υπάρχει συλλογική σύμβαση με σταθερή και μόνιμη δουλειά. Οι εργαζόμενοι να μη γίνονται πολυεργαλεία και να δουλεύουν αποκλειστικά στην ειδικότητά τους. Ασφαλής δουλειά για όλους και μέτρα προστασίας και ασφάλειας».

Ολοκληρώνοντας ο κ. Κουτσούμπας υπογράμμισε ότι με το νομοσχέδιο επιχειρείται συνολική ανατροπή των εργασιακών σχέσεων. «Ζητάμε να αποσυρθεί αμέσως το νομοσχέδιο. Στεκόμαστε δίπλα σας στο δίκαιο αγώνα σας».

Τηλεδιάσκεψη με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξης Τσίπρας, αφού άκουσε τις θέσεις μας, ευχαρίστησε για την πρόσκληση και μεταξύ άλλων τόνισε: «Θεωρώ ότι το νομοσχέδιο δεν απαντάει στις ανάγκες των εργαζομένων, αλλά ούτε των επιχειρήσεων. Διαβλέπω πολιτική σκοπιμότητα. Το νομοσχέδιο είναι απαράδεκτο γιατί αφορά τις ανάγκες κάποιων επιχειρηματικών συμφερόντων και είναι σύμφωνο με την ιδεολογία της κυβέρνησης, η οποία επιθυμεί την απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων. Δημιουργεί εργαζόμενους τριών ταχυτήτων: Τους εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης, τους εργαζόμενους με σύμβαση έργου, και τους εργαζόμενους σε συνδεδεμένες εταιρείες, δηλαδή μεταφερόμενους εργαζόμενους. Έτσι, με αυτόν τον τρόπο, επιφέρει πλήγμα στη δυνατότητα υπογραφής συλλογικής σύμβασης εργασίας, ενώ δυσκολεύει και την πρόσβαση στον ΟΜΕΔ. Στο νομοσχέδιο υπάρχουν φωτογραφικές διατάξεις, που αποσκοπούν στον έλεγχο της Ενημέρωσης και για τον λόγο αυτό είμαστε κάθετα αντίθετοι σε αυτή την προσπάθεια. Δεν είμαστε αντίθετοι με την ενίσχυση του Τύπου, αλλά όχι με αυτόν τον τρόπο.

Οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ, όταν αναλάβαμε την κυβέρνηση, ήταν 1800. Όταν φύγαμε ήταν 3000. Η στήριξη της εργασίας αποτελούσε και αποτελεί βασικό μας στόχο.

Ο Τύπος και τα ΜΜΕ είναι σε οικονομική κρίση, αλλά, επιτρέψτε μου, βρίσκονται και σε κρίση αξιοπιστίας. Η ενίσχυση των ΜΜΕ πρέπει να έχει κριτήριο την προστασία της εργασίας, αλλά και τη διαφάνεια. Δεν δεχόμαστε τις κρυφές διατάξεις και τις ενισχύσεις με τον τρόπο της «λίστας Πέτσα». Πρέπει, επιπλέον, να στηριχθούν και οι περιφερειακοί σταθμοί, γιατί εκεί υπάρχει πλήρης αδιαφορία. Ίσως, γιατί στόχος δεν είναι η ενίσχυση του πλουραλισμού, αλλά ο έλεγχος της Ενημέρωσης. Εμείς στη Βουλή, με βασικό κριτήριο τη στήριξη της εργασίας, θα καταθέσουμε δέσμη προτάσεων, αλλά περιμένουμε και από εσάς πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της αξιοπιστίας και του πλουραλισμού των ΜΜΕ. Ο αγώνας σας είναι δίκαιος και αξίζει να στηριχθεί. Θέλουμε να πετύχετε, γιατί πρόκειται για το βάθεμα της δημοκρατίας και θα στηρίξουμε όλες αυτές τις πρωτοβουλίες».

Τηλεδιάσκεψη με την Πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά

Στην αρχή της τηλεδιάσκεψης υπήρξε αναλυτική ενημέρωση για τα προβλήματα που φέρνει το νομοσχέδιο, καθώς και για τις αντεργατικές ρυθμίσεις, τις οποίες εισαγάγει.

Στη συνέχεια, η κυρία Γεννηματά πήρε τον λόγο και ανέφερε: «Είναι απαράδεκτο να εισάγεται σχέδιο νόμου στη Βουλή χωρίς να έχει προηγηθεί διάλογος. Το Κίνημα Αλλαγής θα ζητήσει να αποσυρθεί το κεφάλαιο Β του νομοσχεδίου και να υπάρξει αμέσως διάλογος όλων των εμπλεκομένων φορέων αλλά και των πολιτικών κομμάτων. Πέραν των αντεργατικών ρυθμίσεων, οφείλουμε να μιλήσουμε για την ποιότητα της

Ενημέρωσης, που είναι θέμα Δημοκρατίας, καθώς πρόκειται για την έγκυρη και ακηδεμόνευτη ενημέρωση του ελληνικού λαού. Η Κυβέρνηση επιχειρεί οριζόντια επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα, τώρα και στον χώρο των ΜΜΕ. Παράλληλα, όποτε βρίσκεται σε δύσκολη θέση, κάνει δωράκια στα κανάλια, με σκοπό να εξασφαλίσει τη μεγαλύτερη δυνατή στήριξη και να κρύψει τα προβλήματα, που προκύπτουν από τη διαχείρισή της».

«Το Κίνημα Αλλαγής επιθυμεί να γίνει συζήτηση για όλα τα ΜΜΕ, για τις εφημερίδες και για τα τοπικά κανάλια και βέβαια για τις εργασιακές σχέσεις. Στο κλίμα ανασφάλειας, που επικρατεί στην κοινωνία, λόγω covid, δεν θέλουμε να προστεθούν νέες πληγές. Είμαστε ξεκάθαρα απέναντι στις απολύσεις εργαζομένων. Αν δεν υποχωρήσει η Κυβέρνηση, θα εξετάσουμε πώς μπορούμε να σας στηρίξουμε στη συνέχεια του αγώνα σας».
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top