Κορωνοϊός: Νέα φορολογικά μέτρα για ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ, μείωση ενοικίου

Σε 12- 24 δόσεις από τον Μάιο του 2021 η πληρωμή του ΦΠΑ Νοεμβρίου

Τί ανακοίνωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας το Σάββατο 

Σειρά νέων φορολογικών μέτρων ανακοίνωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας το Σάββατο, στο πλαίσιο των νέων περιοριστικών μέτρων για τον κορωνοϊό.

Ο ΦΠΑ του Νοεμβρίου «παγώνει» μόνο για όσες επιχειρήσεις κατέβασαν ρολά, στις «κόκκινες» περιοχές. Θα αποπληρωθεί σε 12- 24 δόσεις από τον Μάιο του 2021 και έπειτα.

Για τις ίδιες επιχειρήσεις, δίνεται η δυνατότητα αναστολής πληρωμής των δόσεων ρυθμισμένων φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών, πληρωτέων το Νοέμβριο. Η αποπληρωμή τους μετατίθεται σε αντίστοιχες δόσεις, στο τέλος τις ισχύουσας ρύθμισης. Προσοχή: Το «πάγωμα» αφορά μόνο σε δόσεις ρυθμίσεων και όχι στις τρέχουσες υποχρεώσεις π.χ. δόσεις φόρου εισοδήματος ή ΕΝΦΙΑ.

Όλη η λίστα με τις επιχειρήσεις που κλείνουν από Τρίτη

Για τους εργαζόμενους που η σύμβαση εργασίας τους τίθεται σε αναστολή σε όλη τη χώρα, δίνεται η δυνατότητα αναστολής πληρωμής των δόσεων ρυθμισμένων φορολογικών οφειλών που είναι πληρωτέες τον μήνα Νοέμβριο, και η αποπληρωμή τους μετατίθεται σε αντίστοιχες δόσεις, στο τέλος τις ισχύουσας ρύθμισης.

Επεκτείνονται τα επιδόματα ανεργίας και η αποζημίωση των 534 ευρώ

Προσοχή:  Και σε αυτήν την περίπτωση, η αναστολή ΔΕΝ καλύπτει τις τρέχουσες δόσεις φόρου εισοδήματος κι ΕΝΦΙΑ

Υποχρεωτικό «κούρεμα» ενοικίου 40% γίνεται υπό δύο προϋποθέσεις:

1) αν πρόκειται για  επιχειρήσεις που έχουν έδρα σε «κόκκινη» περιοχή

2) συμπεριλαμβάνονται στη διευρυμένη λίστα των πληττόμενων ΚΑΔ. Αυτό σημαίνει ότι ωφελούνται κι επιχειρήσεις που δεν κλείνουν, πχ λιανεμπόριο.

Προαιρετικό «κούρεμα» 30% γίνεται στις υπόλοιπες περιοχές και μόνο στις επιχειρήσεις που συμπεριλαμβάνονται στη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ. Αυτό σημαίνει ότι ακόμα κι αν μια τέτοια επιχείρηση έχει μεγάλη πτώση τζίρου πχ εστίαση δεν έχει υποχρεωτικό «κούρεμα».    

Για τους εργαζόμενους, που βρίσκονται σε αναστολή σύμβασης εργασίας, προβλέπεται υποχρεωτικό «κούρεμα» 40% στην κύρια και φοιτητική κατοικία, χωρίς να εξετάζεται αν ο εργαζόμενος βρίσκεται σε «κόκκινη» περιοχή.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top