Δένδιας στη Βουλή: Θα προασπίσουμε με κάθε τρόπο τα κυριαρχικά δικαιώματα 

«Πρόκληση το ταξιδιωτικό γραφείο μισθοφόρων Τζιχαντιστών από την Τουρκία»  

«Bρίσκονται σε ιδιαίτερα κρίσιμο σημείο τα εθνικά θέματα» τόνισε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κατά την ομιλία του στη Βουλή, την τρίτη και τελευταία μέρα της συζήτησης της πρότασης δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ κατά του Υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα. 

Διάβημα στην Άγκυρα από τον Έλληνα πρέσβη για τη νέα  NAVTEX 

Όπως διευκρίνισε ο κ. Δένδιας,  η τοποθέτησή του αφορούσε κυρίως τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και όχι οικονομίας. «Ο ένας και πλέον χρόνος της Κυβέρνησης Μητσοτάκη χαρακτηρίστηκε από πρωτοφανείς προκλήσεις. Κατ' αρχήν την ανάγκη ανάταξης του τρωθέντος κύρους της χώρας από τη δεκαετή οικονομική κρίση που περιόρισε τις δυνατότητές μας, αλλά βεβαίως και από την ανάγκη αντιμετώπισης του μείζονος τουρκικού αναθεωρητισμού» τόνισε ο Υπουργός Εξωτερικών. 

Για την ελληνική απάντηση στις τουρκικές προκλήσεις ο κ. Δένδιας ανέφερε:    

Oruc Reis: Νέα πρόκληση με νέα Navtex μέχρι 4 Νοεμβρίου

«Η ελληνική απάντηση διαρθρώθηκε εργαζόμενοι επί του διεθνούς Δικαίου και του διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας χτίζοντας συμμαχίες και κατανοήσεις. Κατ' αρχήν με τη δημιουργία ενός ευρύτατου δικτύου διμερών, τριμερών και πολυμερών σχημάτων, αλλά και με την υλοποίηση της διαχρονικής εθνικής στρατηγικής οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών μας.

Όπως ξέρετε κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, οριοθετήσαμε την υφαλοκρηπίδα μας και τις Αποκλειστικές Οικονομικές μας Ζώνες πρώτα με την Ιταλία, αμέσως μετά με την Αίγυπτο και τέλος συμφωνήσαμε πρόσφατα με την Αλβανία να παραπέμψουμε το ζήτημα στο διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Υλοποιήθηκε, θέλω να πω, σε μεγάλο βαθμό με πλήρη εθνική συναίνεση και πλήρη εθνική στήριξη, αυτό που δεν είχε γίνει εφικτό για δεκαετίες, για διάστημα που υπερέβαινε το μισό αιώνα. 

Αντιστρέψαμε και αυτό είναι επίσης εξαιρετικά σημαντικό το τουρκικό αφήγημα του κακομαθημένου παιδιού της Ευρώπης. Αυτό που προσπαθούσε η τουρκική διπλωματία να δημιουργήσει εις βάρος της χώρας μας. Έλεγαν οι Τούρκοι διπλωμάτες «καλά, οι Έλληνες δεν συμφωνούν με εμάς, μήπως έχουν συμφωνήσει με κανέναν άλλον;» και έχει αναστραφεί πλήρως. Οι Έλληνες έχουν συμφωνήσει με όλους, πλην της Τουρκίας.

Αλλά γενικότερα κυρίες και κύριοι συνάδελφοι η Κυβέρνηση Μητσοτάκη λειτουργεί επί τη βάση μοντέλου. Το μοντέλο αυτό περιλαμβάνει διακριτούς αλλά και αλληλοτεμνόμενους κύκλους, οι οποίοι επίσης κάθετα τέμνονται επιπλέον από τους διαχρονικούς άξονες της εξωτερικής μας πολιτικής».

Ο κ. Δένδιας χαρακτήρισε μείζονα πρόκληση «την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού αλλά και το ταξιδιωτικό γραφείο μισθοφόρων Τζιχαντιστών…   Όπως επίσης μείζονα πρόκληση για το σύστημα αξιών που κυρίως εκπροσωπεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, αποτελούν οι μαζικές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο  εσωτερικό της Τουρκίας, αλλά και η μετατροπή των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, σε τεμένη».

Σίσι σε Μητσοτάκη: Θα σας στείλει τζιχαντιστές η Τουρκία! 

Ο κ. Δένδιας κατέληξε:  

«Θα προασπίσουμε με κάθε τρόπο την κυριαρχία μας, θα προασπίσουμε με κάθε τρόπο τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, θα προασπίσουμε με κάθε τρόπο την πατρίδα μας που τη μεγαλώνουμε με την επέκταση των χωρικών μας υδάτων, με την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών. Με έντιμες συμφωνίες με όλους τους γείτονές μας, πλην της Τουρκίας, που αρνείται να έρθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. 

Πιστεύουμε βαθιά στα προσόντα του ελληνικού λαού και πιστεύουμε στα προνόμια της γεωπολιτικής μας θέσης. Πιστεύουμε στις δυνατότητες των Ενόπλων μας Δυνάμεων, πιστεύουμε στον πατριωτισμό των Ελλήνων που ενσυνείδητα αντιστρατεύεται την υπερφίαλη αλαζονεία της δυνάμεως.

Πιστεύουμε σε μια Ελλάδα που μέσα σε μήνες κατόρθωσε και έλυσε ζητήματα μισού αιώνα, που φάνταζαν άλυτα. Αυτή την Ελλάδα προάγουμε, μια λαμπερή, ευρωπαϊκή ακτινοβόλο Ελλάδα, μια νέα Ελλάδα 200 ετών». 

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΔΕΝΔΙΑ ΣΤΟΝ ΡΑΓΚΟΥΣΗ

«Δεν ήρθα εδώ ούτε για να διαπληκτιστώ, ούτε για να αρχίσω την κοκορομαχία, ούτε για να επαναλάβω τις πάγιες εθνικές θέσεις, που όλοι στηρίζετε και όλοι υπερασπίζεστε, είπε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, απαντώντας σε παρέμβαση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ g.  Ραγκούση, ο οποίος κάλεσε τον υπουργό να πάρει θέση για τις πρόσφατες αναφορές των κυρίων Γεραπετρίτη και Χρυσοχοΐδη.

«Επειδή όλοι αντιλαμβάνονται πλήρως την κρισιμότητα των στιγμών, επειδή αντιλαμβάνονται πλήρως, και την κρισιμότητα, ακόμα και ενός "κόμματος" (σ.σ. σημείο στίξης) επί της τοποθέτησής μου, να μη με προκαλούν επί αυτού..» τόνισε ο κ. Δένδιας.

O κ. Ραγκούσης κάλεσε τον κ. Δένδια να τοποθετηθεί για τις «ρητές δηλώσεις δύο στενών συνεργατών του πρωθυπουργού, του κ. Γεραπετρίτη να λέει ότι για μας, κόκκινη γραμμή είναι τα 6 νμ, και χθες, το ανεκδιήγητο, που είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης, ότι είναι εθνικισμός η ενδεχόμενη επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 νμ». 

Στην απάντησή του  και με αφορμή την εκτίμηση του κ. Ραγκούση ότι η απόφαση του κ. Δένδια να ενημερώσει τη Βουλή ότι ανοίγουμε πρεσβεία στη Σενεγάλη «δεν είναι το θέμα», ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι ίσως η αξιωματική αντιπολίτευση να θεωρεί δευτερεύον το θέμα της προσπάθειας της χώρας μας να να διεισδύσει στην Αφρική και την ινδική υποήπειρο.. Για μας δεν είναι. Είναι υποχρέωσή μας να επεκτείνουμε, στο βαθμό που μπορούμε, τις δυνατότητες της χώρας. Αναφορικά με την την υποσαχάρια Αφρική, πολλές απειλές για την Ευρώπη εκπορεύονται από εκεί, ενώ η συμμετοχή μας στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, επιβάλει την παρουσία μας στην περιοχή. Έχουμε υποστεί βλάβη από απουσία μας από περιοχές όπως η Συρία και η Λιβύη» επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών»

Όσο για τα ζητήματα της Ινδίας, ο κ. Δένδιας ζήτησε την προσοχή της Βουλής, καθώς «το Ναυτικό του Πακιστάν κάνει ασκήσεις με το τουρκικό Ναυτικό».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top