Στην Ελλάδα ο Μάικ Πομπέο - Ποια είναι η ατζέντα της επίσκεψής του

Η τηλεφωνική επικοινωνία με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ

Στην Ελλάδα φτάνει ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο. Το πρόγραμμα του έχει ιδιαίτερη σημασία αφού κάθε του συνάντηση και στάση είναι ένα μήνυμα προς την Τουρκία την οποία δεν θα επισκεφτεί. 

Στην Ελλάδα ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Πομπέο τα μεσάνυχτα  

Το μήνυμα έχει ήδη πάρει ο Ταγίπ Ερντογάν που θα δει από την τηλεόραση τον Μάικ Πομπέο να πηγαίνει.

Σε λίγες ώρες, ο επικεφαλής του State Department προσγειώνεται στη Θεσσαλονίκη. Τη Δευτέρα στις 10 το πρωί, θα συναντηθεί με τον Νίκο Δένδια και στη συνέχεια θα συμμετάσχει σε ενεργειακό συνέδριο. Μάλιστα, προτού έρθει στη χώρα μας, το βράδυ της Κυριακής, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στολτενμπεργκ. 

Ποια είναι η ατζέντα της επίσκεψής του

Στην ατζέντα περιλαμβάνεται το έντονο αμερικανικό ενδιαφέρον για τη ναυπήγηση των τεσσάρων νέων φρεγατών που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, αλλά και η αναβάθμιση των φρεγατών ΜΕΚΟ. 

Το δεύτερο στοιχείο, είναι εξαιρετικά αναβαθμισμένος ρόλος της Σούδας στους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς. Γι' αυτό άλλωστε ο Μάικ Πομπέο θα πάει μαζί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη Βάση της Σούδας. Αυτό είναι και το σημείο-"κλειδί" της επίσκεψής του. 

Δείχνει τον στρατηγικό ρόλο που έχει πλέον η Ελλάδα στους νέους αμερικανικούς σχεδιασμούς, μετά και την συμφωνία αμυντικής συνεργασίας που υπογράψαμε πέρσι με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η έκδηλη στήριξη της Αμερικής προς τη χώρα μας ενοχλεί τον Ερντογάν! Απτή απόδειξη: η σημερινή συνάντηση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ. Για ακόμα μια φορά, ο Σουλτάνος ψάχνει "αποκούμπι" στους Ρώσους. 


Δείτε ολόκληρο το κεντρικό δελτίο του Σαββατοκύριακου του Star
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top