Μητσοτάκης: Αποκάλυψε ότι υπήρχε έγγραφη συμφωνία Ελλάδας - Τουρκίας

Τι προέβλεπε και γιατί «τινάχτηκε» στον αέρα

Σαν βόμβα «έσκασε» η είδηση που αποκάλυψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την Τετάρτη ότι υπήρχε συμφωνία στο Βερολίνο με την Τουρκία για έναρξη διαλόγου. 

Κορσική: Ολοκληρώθηκε με απόλυτη συμφωνία η συνάντηση Μητσοτάκη - Μακρόν

Το παρασκήνιο είναι πολύ πλούσιο. Πιο συγκεκριμένα, στις 13 Ιουλίου έγινε η συνάντηση με γερμανική πρωτοβουλία, της κ. Σουρανή η οποία είναι διπλωματική σύμβουλος του Έλληνα πρωθυπουργού και του Τούρκου ομολόγου της, κ. Καλίν. 

Στη συνάντηση υπήρξε κείμενο, το οποίο προέβλεπε την επανέναρξη διερευνητικών επαφών που είχαν «κολλήσει» από το 2016. Μάλιστα, για τον λόγο αυτό, θα πήγαινε στην Άγκυρα ο Έλληνας πρέσβης, κ. Παύλος Αποστολίδης.

Η Ελλάδα έθεσε δύο θέματα, την υφαλοκρηπίδα και τις θαλάσσιες ζώνες. Από τη μεριά της η Τουρκία, αναφέρθηκε στο φλέγον ζήτημα, τους υδρογονάνθρακες. Υπήρξε μια απαραίτητη προϋπόθεση, να μην υπάρξει καμία επιθετική ενέργεια από την Τουρκία. Ο Καλίν το δέχτηκε και η συνάντηση έληξε. 

Ηχηρό μήνυμα Μακρόν σε Τουρκία πριν τη συνάντηση με Μητσοτάκη

Παρόλα αυτά, τρεις μέρες μετά ο Τσαβούσογλου δημοσιοποίησε τη συνάντηση και ουσιαστικά «τίναξε» στον αέρα τη συμφωνία μετά από εντολή του Τούρκου πορέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Αυτό δείχνει ότι ο Ερντογάν δεν ψάχνει καμία γέφυρα για να αποκλιμακώσει την ένταση, αλλά είναι αποφασισμένος να πάει ως το τέλος.

Δείτε ολόκληρο το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top