Βαρβιτσιώτης: Λύση μέσω διαλόγου με την Τουρκία, όχι όμως με απειλές

Πρώτα η αποκλιμάκωση, μετά ο διάλογος, λέει ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ

Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης

“Μονομερείς, παράνομες και προκλητικές ενέργειες” χαρακτήρισε τις τουρκικές ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών με αρμοδιότητα τις ευρωπαϊκές υποθέσεις Μιλτιάδης Βαρβιτιώτης

Ο Μ.Βαρβιτσιώτης, απευθυνόμενος στην Επιτροπή Εξωτερικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τόνισε ότι οι ενέργειες της Τουρκίας θέτουν σε κίνδυνο τα συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την αρχιτεκτονική ασφάλειας της περιοχής. Σημείωσε και υπενθύμισε ότι η Τουρκία παραβιάζει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδα, ενώ διεξάγει παράνομες γεωτρήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ, και συνυπέγραψε ένα ανυπόστατο μνημόνιο οριοθέτησης ΑΟΖ με τη Λιβυή. Ο Μ.Βαρβιτσιώτης ανφέρθηκε λεπτομερώς στα περιστατικά με την προώθηση μεταναστών στον Έβρο (τον περασμένο Μάρτιο), τις NAVTEX  για τις έρευνες του Oruc Reis και την αποστολή του τουρκικού στόλου στην εν λόγω περιοχή της Ανατολική Μεσόγειο. Ο Μ.Βαρβιτσιώτης τόνισε ότι και η Ελλάδα αναγκάστηκε να στείλει και αυτή το στόλο της στην περιοχή και μόνο λόγω αυτοσυγκράτησης δεν υπήρξε θερμό επεισόδιο. 

Πέτσας: Τα γεγονότα στη Μόρια εγείρουν σοβαρά ζητήματα εθνικής ασφάλειας

Ο ίδιος τόνισε ότι αποτελεί ψευδή είδηση ότι η Ελλάδα αρνείται το διάλογο, καταγγέλλοντας την “εχθρική και επιθετική” ρητορική της Τουρκίας, περί “τάχα μαξιμαλιστικών επιδιώξεων της Ελλάδας”. 

Ο Μ.Βάρβιτιώτης, χαρακτήρισε την Τουρκία αναθεωρητική δύναμη και επέδειξε χάρτη της “γαλάζιας πατρίδας” που περιλαμβάνει τμήματα του Αιγαίου.

Ο αναπληρωτής Υπουργός ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα επιθυμεί την ειρηνική επίλυση των διαφορών μέσω διαλόγου και αν αυτός αποτύχει με κοινή προσφυγή σε διεθνές δικαστήριο. Σημείωσε όμως ότι αυτό δεν μπορεί να συμβεί υπό το καθεστώς απειλών.

Αναλυτικά μάλιστα περιέγραψε την αναθεωρητική εξωτερική πολιτική της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή και την πολλαπλή εμπλοκή της σε συγκρούσεις στη Λιβύη, τη Συρία, το Ιράκ, τον Καύκασο και την υποστήριξη στη Χαμάς, τη μετατροπή της Αγ.Σοφίας σε τζαμί και άλλα. 

Κάλεσε δε την ΕΕ να αναλάβει χωρίς καθυστέρηση το ρόλο της στην περιοχή
και δήλωσε ότι η Ελλάδα αναμένει από το επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σε περίπτωση μη αποκλιμάκωσης πρέπει να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα μέσω έξυπνων κυρώσεων προς την Τουρκία, μεταξύ άλλων και για λόγους αξιοπιστίας, καθώς και άλλοι διεθνείς παράγοντες αναμένουν να ζυγίσουν την ευρωπαϊκή αντίδραση. 

Τέλος, σε σχέση με τον κέντρο μεταναστών της Μόρια, ο Υπουργός τόνισε ότι αυτό που προσπαθούν οι αρχές είναι να παράσχουν καταφύγιο στους μετανάστες, να επαναφέρει το αίσθμα ασφάλειας στο νησί και να περιορίσει τις επιπλοκές από την πιθανή μετάδοση COVID19 από όσους είχαν βρεθεί θετικοί στον ιό. 

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών ενημέρωσε ότι η διάσκεψη των Προέδρων θα αποφασίσει σήμερα αν θα υπάρξει σχετική με την Τουρκία συζήτηση στην ολομέλεια της ερχόμενης εβδομάδας. 

Εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος ο Γενικός Γραμματέας του ΕΛΚ Τόνο Ιστουρίθ υποστήριξε τα λεγόμενα του Υπουργού και ζήτησε κυρώσεις από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σε περίπτωση που δεν υπάρξει αποκλιμάκωση. Για τους Σοσιαλιστές και Δημοκράτες ο Νίκος Ανδρουλάκης πρότεινε να υπάρξει ξεκάθαρη δέσμευση του Συμβουλίου για εμπάρκγο όπλων κατά της Τουρκίας, ώστε να είναι βέβαιοι οι Έλληνες ότι ευρωπαϊκά όπλα δε θα χρησιμοποιηθούν εναντίων τους και χαρακτηρίζοντας τις κυρώσεις που προτείνουν ο ΥΠΕΞ, ως “χάδι για τον Ερντογάν”. 

«Να επέλθει η αποκλιμάκωση για να ξεκινήσει ο διάλογος»

Το μήνυμα ότι πρώτα πρέπει να επέλθει η αποκλιμάκωση και μετά να ξεκινήσει ο διάλογος με την Τουρκία, έστειλε από τις Βρυξέλλες, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, με αρμοδιότητα της ευρωπαϊκές υποθέσεις, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Συγκεκριμένα, ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε τα εξής εξερχόμενος του ΕΚ: "μετά την ενημέρωση που έκανα στα μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του ΕΚ, έδωσα και την ευχή ο κ.Τσαβούσογλου να δει τις αντιδράσεις των κομμάτων της ΕΕ απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα. Γιατί ένα μήνυμα ήταν σαφές και ήταν ένα μήνυμα ειρήνης και αποκλιμάκωσης της έντασης στην περιοχή. Δεν ήταν ένα μήνυμα που υπερασπιζόταν τις τουρκικές μαξιμαλιστικές διεκδικήσεις. Αυτό που ξεκαθάρισα είναι ότι η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου, αλλά δε μπορεί να καθίσει σε ένα τραπέζι διαλόγου εκβιαζόμενη υπό την απειλή των όπλων. Γιατί κανένας από τους Ευρωπαίους εταίρους μας δεν θα καθότανε σε ένα τέτοιο τραπέζι. Και ζητάμε λοιπόν να στείλουμε το μήνυμα στην Τουρκία ότι η αποκλιμάκωση πρέπει να προηγηθεί του διαλόγου, κάτι το οποίο φαίνεται να ενστερνίζεται η συντριπτική πλειοψηφία των μελών του ΕΚ".

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top