Πέτσας: Τα γεγονότα στη Μόρια εγείρουν σοβαρά ζητήματα εθνικής ασφάλειας

«Ό,τι είχαν στο μυαλό τους όσοι έβαζαν τις φωτιές, να το ξεχάσουν»

«Είναι, ήδη, προφανές πως τα γεγονότα, που διαδραματίζονται στη Μόρια, εγείρουν σοβαρά ζητήματα εθνικής ασφάλειας ανθρωπισμού και προστασίας της δημόσιας υγείας», είπε ο Στέλιος Πέτσας στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

«Η κατάσταση στη Μόρια δεν μπορεί να συνεχιστεί», είπε και αναφέρθηκε στη δεύτερη φωτιά, που κατέκαψε το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης: «Κάποιοι δεν σέβονται τη χώρα που τους φιλοξενεί. Και πασχίζουν να αποδείξουν ότι δεν ψάχνουν «διαβατήριο» για μια καλύτερη ζωή. Αντίθετα, εκμεταλλεύονται κάθε αφορμή για να πυρπολήσουν κάθε λύση. Και τελικά να διαιωνίζουν το πρόβλημα. Έτσι, έβαλαν δεύτερη πυρκαγιά. Που κατέστρεψε χθες αργά το βράδυ το μεγαλύτερο μέρος της Δομής. Για να ξανα-αφήσουν άστεγους χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, με πρώτες τις οικογένειες με παιδιά. Και το έκαναν αυτό γιατί θεώρησαν ότι αν πυρπολήσουν τη Μόρια, θα φύγουν αδιακρίτως από το νησί. Τους λέμε ότι δεν κατάλαβαν. Δεν πρόκειται να φύγουν εξαιτίας της φωτιάς, παρά μόνο τα ασυνόδευτα ανήλικα που ήδη μεταφέρθηκαν. Επομένως, ό,τι είχαν στο μυαλό τους όσοι έβαζαν τις φωτιές, να το ξεχάσουν».

Μόρια: Οδοφράγματα για να μη φτιαχτεί νέα δομή για τους πρόσφυγες

Τι κινήσεις θα κάνει η κυβέρνηση

«Η Πολιτεία κινείται στο εξής τρίπτυχο: Στέγη, σίτιση, προστασία», είπε ο κ. Πέτσας και συμπλήρωσε:

-    Σήμερα εντός της ημέρας θα καταβληθούν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την στέγαση αρχικά των ευάλωτων και των οικογενειών σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους. 

-    Αναφορικά με τη σίτιση, ήδη συνεχίζεται η ημερήσια τροφοδοσία, κανονικά, στα σημεία που έχουν συγκεντρωθεί προσωρινά οι πρόσφυγες και μετανάστες, σε συνεργασία με τις ανθρωπιστικές οργανώσεις.

-    Αναφορικά με την προστασία, πρώτα από όλα, πρέπει να συγκρατηθεί τυχόν διασπορά του κορωνοϊού.

Μητσοτάκης: Η Τουρκία πρέπει να σταματήσει την επιθετική της συμπεριφορά

-    Για τον λόγο αυτό, έχουν ξεκινήσει να γίνονται χιλιάδες μοριακά τέστ (PCR), καθώς έχουν ήδη σταλεί στο νησί επιπλέον περίπου 19 χιλιάδες, σύμφωνα με το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ. Και θα ακολουθήσουν και άλλα, σύμφωνα με τις ενέργειες, που κάνει η Κυβέρνηση συνολικά και το υπουργείο Υγείας ειδικότερα. 

Τι είπε για την ύπαρξη γραπτής συμφωνίας με Τουρκία

Ο κ. Πέτσας απάντησε και στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης αναφορικά με τα όσα αναφέρει ο πρωθυπουργός στο χθεσινό του άρθρο για ύπαρξη γραπτής συμφωνίας με την Τουρκία.

«Μας κάνει μεγάλη εντύπωση που ο κ. Κατρούγκαλος ρωτάει εμάς και δεν ρωτάει τον αρχηγό του. Να ρωτήσει τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για να ενημερωθεί. Ο κ. Τσίπρας είχε πλήρη ενημέρωση από τον πρωθυπουργό για το περιεχόμενο όλων αυτών των συζητήσεων, όλο το προηγούμενο διάστημα. Νομίζω ότι έχει χαθεί στην μετάφραση του πρόσφατου ανασχηματισμού», ήταν η απάντηση του Στέλιου Πέτσα στις σημερινές δηλώσεις του τομεάρχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Παράλληλα, ο Στέλιος Πέτσας τόνισε ότι η κυβέρνηση θα δώσει στη δημοσιότητα το περιεχόμενο της συμφωνίας «όταν κριθεί ότι αυτό εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα» και παρέπεμψε στους λόγους που επικαλέστηκε ο κ. Τσαβούσογλου προκειμένου να τορπιλίσει τη συμφωνία.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top