Έντονες πολιτικές αντιδράσεις για τη Μόρια

«Εγκληματικές ευθύνες από κυβέρνηση» - «Να παραιτηθούν οι υπεύθυνοι»

Μόρια φωτιά

Σκληρή επίθεση την κυβέρνηση για τα καταστροφικά επεισόδια στη Μόρια εξαπέλυσε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Σε ανακοίνωσή της, η Κουμουνδούρου τονίζει ότι «αναδεικνύει τις εγκληματικές ευθύνες Μητσοτάκη-Μηταράκη» και πως «για ακόμη μία φορά το μόνο που καταφέρνει (η κυβέρνηση) είναι να βρίσκεται η χώρα μας στην πρώτη θέση των διεθνών ειδησεογραφικών πρακτορείων, πάντα για τους λάθος λόγους».

Φωτιά στη Μόρια: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Λέσβος

Ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι ενώ η ΝΔ έταζε προεκλογικά ότι θα κλείσει τη δομή της Μόριας, κατάφερε σε μια δομή με 5.600 ανθρώπους να ξεπεράσουν τις 20.000 και πως ο κ. Μητσοτάκης, χωρίς να πιέζει για συνολική ευρωπαϊκή πρωτοβουλία, «καθιστά την Ελλάδα μια αποθήκη ψυχών».

«Η κυβέρνηση εθελοτυφλεί και με τις επιλογές της οδήγησε στο τραγικό αποτέλεσμα που βλέπουμε σήμερα στη Μόρια. Στη διάρκεια της πανδημίας άφησε τις δομές στην τύχη τους, δεν φρόντισε για την αποσυμφόρησή τους, αδιαφόρησε για τη στελέχωσή τους. Δημιούργησε μια δομή χωρίς καμία δυνατότητα πρόνοιας αλλά και ελέγχου».

Ο ΣΥΡΙΖΑ απαιτεί μεταξύ άλλων, έκτακτα μέτρα στήριξης της Λέσβου, κάλυψη όλων των υγειονομικών αναγκών, και άμεση αποσυμφόρηση των νησιών, να μην μετατραπούν τα νησιά σε φυλακές και να διεκδικήσει η χώρα μας, άμεσες ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες.

ΚΙΝΑΛ: Έχασε τον έλεγχο η κυβέρνηση - Να παραιτηθούν οι υπεύθυνοι

Σκληρή ανακοίνωση κατά της κυβέρνησης μετά τις καταστροφές στη Μόρια εξέδωσε και το Κίνημα Αλλαγής.

«Η κυβέρνηση έχασε τον έλεγχο των "δομών".  Αδιαφόρησε για την αποσυμφόρηση.  Διατήρησε τις συνθήκες "ζούγκλας".  Έκρυψε το διογκούμενο πρόβλημα πίσω από επικοινωνιακά πυροτεχνήματα του αρμόδιου Υπουργείου», τονίζει το ΚΙΝΑΛ.

Προσθέτει ότι εφόσον πρόκειται για εμπρησμό, όπως όλα δείχνουν, το λόγο έχει η  δικαιοσύνη, «όμως οι πολιτικές ευθύνες της Κυβέρνησης και συγκεκριμένα των υπουργών Μετανάστευσης και Ασύλου και Προστασίας του Πολίτη είναι τεράστιες. Αν υπήρξαν υποκινούμενοι προβοκάτορες, όπως υπαινίσσονται, ποιοι τους άφησαν να δράσουν ανεξέλεγκτα; Αυτοί. Πρέπει να παραιτηθούν».

Το ΚΙΝΑΛ τονίζει ότι χρειάζεται αλλαγή πολιτικής με σχέδιο εκτόνωσης της κρίσης, να καταπολεμηθούν οι εστίες ανομίας, να σταματήσουν να υποφέρουν τοπικές κοινωνίες και αιτούντες άσυλο. Απαιτείται επιχειρησιακός σχεδιασμός για την άμεση αποσυμφόρηση των νησιών και την πρόληψη μεταφοράς του προβλήματος στην ενδοχώρα.

«Η Ελλάδα πρέπει να πάψει να σηκώνει όλο το βάρος της υποδοχής των αιτούντων άσυλο στη νοτιοανατολική Ευρώπη.  Εδώ και τώρα πρέπει να ξεκινήσει μαζικό πρόγραμμα μετεγκατάστασης, αναλογικά σε όλα τα κράτη μέλη.  Η ΕΕ να αναλάβει τις ευθύνες της», αναφέρει στην ανακοίνωσή του το ΚΙΝΑΛ.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top