Τουρκικές προκλήσεις: «Διάλογο και αποκλιμάκωση» ζητά η ΕΕ

Μετρά αντίστροφα ο χρόνος για κυρώσεις στην Τουρκία

Δείτε στο βίντεο από το δελτίο του Star τον πυρετό των διπλωματικών επαφών γύρω από τις τουρκικές προκλήσεις

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι διπλωματικές πρωτοβουλίες Βρυξελλών και Βερολίνου για την αποκλιμάκωση και την επίτευξη μόνιμων λύσεων στο φλέγον ζήτημα του καθορισμού των θαλασσίων ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς τρέχει το χρονόμετρο που μετρά αντίστροφα το χρόνο για τις κυρώσεις κατά της Τουρκία. 

Συγκεκριμένα, με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο, Ελλάδα και Τουρκία πρέπει να ανακοινώσουν ότι κάθονται στο τραπέζι για να συζητήσουν τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών πριν από τις 24 Σεπτεμβρίου. Ημερομηνία κλειδί είναι η 21 Σεπτεμβρίου, ημέρα κατά την οποία, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μελβούτ Τσαβούσογλου σχεδιάζει να μεταβεί στις Βρυξέλλες για συζητήσεις. Ο στόχος της διπλωματίας είναι στις 21 να υπάρξουν ανακοινώσεις, οι οποίες θα υλοποιηθούν τις επόμενες ημέρες, δηλαδή πριν από τις 24 -25, τη Σύνοδο των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων. Στην  ίδια την  τουρκική πλευρά προβάλεται η λογική των κινήτρων και της θετικής ατζέντας που θα ξεκινήσει αν ο στόχος της εξομάλυνσης υλοποιηθεί (σε αντιδιαστολή με τις κυρώσεις αν συνεχιστεί η κλιμάκωση). Σύμφωνα με διπλωματικές πηγέςr αυτό βρέθηκε και στην ατζέντα της συζήτησης του Προέδρου Μισέλ με  τον Ρ.Τ.Ερντογάν το απόγευμα της Κυριακής. 

Yeni Safak: Θα πάει σε Καστελόριζο και Ρόδο το Oruc Reis

Στην τρέχουσα φάση υπάρχει μια βεβαιότητα: το μόνο θέμα που θα συζητήσουν Ελλάδα και Τουρκία είναι το θέμα της υφαλοκρηπίδας και της οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών. Η παρέμβαση της Γερμανίας προς την Τουρκία συνίσταται ακριβώς σε αυτό: δηλαδή το μονοθεματικό διάλογο χωρίς άλλη ατζέντα. Το δεύτερο σημείο παρέμβασης έχει να κάνει με τη αλληλουχία των κινήσεων: να τελειώσει η αποστολή του Οruc Reis πριν από την έναρξη του διαλόγου. 

Τόσο το πρώτο όσο και το δεύτερο στοιχείο αποτελούν κίνητρα γοήτρου και όχι ουσίας και για τις δύο χώρες, εκτιμούν Ευρωπαίοι διπλωμάτες. Ωστόσο τονίζουν ότι δουλειά της διπλωματίας είναι να αποφεύγει την αιματοχυσία και τις εντάσεις ακόμα και σώζοντας τα προσχήματα, αν είναι δυνατόν και για τους δύο. Στην πράξη πολλοί αναμένουν ότι πολλά πράγματα θα εκτελεστούν ταυτόχρονα: δηλαδή το Uruc Reis θα σταματήσει (για τους Έλληνες) και θα παγώσει - αναβάλει , ή ολοκληρώσει (για τους Τούρκους) τις έρευνες τη στιγμή που θα ανακοινωθεί η πρωτοβουλία διαλόγου. 

Αυτό δε σημαίνει ότι έχουν με τα δύο παραπάνω έχουν διευκρινιστεί όλα τα ανοιχτά θέματα. Απομένει να καθοριστεί, η μορφή και η ιεράρχηση του διαλόγου: πρώτα διεθνής διάσκεψη με Πρωθυπουργούς που θα ανοίξει το δρόμο σε τεχνικές επαφές, ή το ανάποδο. Το ερώτημα αυτό διαβουλεύεται η διπλωματία. Πρέπει ακόμα να καθοριστεί από την αρχή κοινή παραδοχή για παραπομπή του ζητήματος στη Χάγη αν οι δυό πλευρές δεν καταλήξουν. Πρέπει Ελλάδα και Τουρκία να δηλώσουν ότι αποδέχονται την κρίση της Χάγης. Και αυτό αποτελεί αντικείμενο συζητήσεων των διπλωματών. 

Σε ό,τι αφορά την ένταση, το νέο στοιχεία είναι η έκκληση για ηρεμία στις δημόσιες δηλώσεις. Πρέπει η τουρκική πλευρά να σταματήσει να εκτοξεύει απειλές και υπονοούμενα με ομιλίες προς εσωτερικά ακροατήρια. Οι ίδιες διπλωματικές πηγές εκτιμούν ότι τα “εσωτερικά ακροατήρια” είναι και το μεγαλύτερο πρόβλημα στις δύο χώρες και ως προς αυτό και οι δύο ηγεσίες πρέπει να δείξουν πολιτικό θάρρος και “ηγεσία” για να φέρουν μόνιμες λύσεις στο πρόβλημα που μετράει ήδη πολλές δεκαετίες. 

Σε μια δεύτερη φάση η εκτίμηση όλων είναι πως πρέπει να ξαναρχίσουν και οι συνομιλίες για το κυπριακό. Πλήρης διευθέτηση της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς κανονικοποίηση των σχέσεων Τουρκίας - Κυπριακής Δημοκρατίας και κάτι τέτοιο περνάει μέσα από την επίλυση, στην οποία, όπως γνωρίζουν οι Βρυξέλλες, οι δύο πλευρές έφτασαν πάρα πολύ κοντά το 2017 στο Κραν Μοντανά, τότε που ο Ζ.Κ.Γιούνκερ μιλούσε για “τελευταία ευκαιρία” και προειδοποιούσε ότι το διακύβευμα είναι “η ειρήνη”, κάτι που λίγοι τότε μπορούσαν να αντιληφθούν. 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top