Μητσοτάκης: Μοναδική ευκαιρία το Ταμείο Ανάκαμψης και τα 72 δισ. ευρώ

«Να μην πάει καμία μέρα χαμένη» ζήτησε από το Υπουργικό Συμβούλιο

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε στο Υπουργικό Συμβούλιο που συνεδρίασε σήμερα τη συγκρότηση ειδικής Επιτροπής, η οποία αναλαμβάνει να συντονίσει τα υπουργεία, έτσι ώστε στις 15 Οκτωβρίου η Ελλάδα να υποβάλει στις Βρυξέλλες το σχέδιο που οδηγεί στα 32 δισ του Ταμείου Ανάκαμψης. Το βάρος πέφτει στην πράσινη ανάπτυξη, την ψηφιακή διακυβέρνηση, την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή, τις υποδομές και τον παραγωγικό μετασχηματισμό της οικονομίας.

Με κορωνοϊό και Ταμείο Ανάκαμψης το τελευταίο υπουργικό συμβούλιο

Την πενταμελή Εκτελεστική Επιτροπή στη Γραμματεία της κυβέρνησης θα στελεχώνουν ο υφυπουργός Δημοσιονομικής Πολιτικής, Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο υφυπουργός Συντονισμού του Κυβερνητικού Έργου, Άκης Σκέρτσος, ο γγ Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, Δημήτρης Σκάλκος, ο προϊστάμενος του Οικονομικού Γραφείου του, Αλέξης Πατέλης, και ο πρόεδρος του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων, Μιχάλης Αργυρού.

«Μοναδική ευκαιρία για τον εκσυγχρονισμό, την ανασυγκρότηση και τον συνολικό παραγωγικό αναπροσανατολισμό της εθνικής οικονομίας» χαρακτήρισε ενδεικτικά ο πρωθυπουργός τη χρηματοδότηση που θα λάβει η χώρα μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, κατά την εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο. 

Κορωνοϊός: Ανησυχία για την αύξηση των κρουσμάτων

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως η πρόθεσή του «ήταν να μην κάνουμε αυτό το υπουργικό συμβούλιο μέσω τηλεδιάσκεψης, όμως για λόγους συμβολισμού και λαμβάνοντας υπόψη και τη σημασία που αποδίδουμε στο να τηρούνται απόλυτα τα μέτρα, τα οποία μας έχει εισηγηθεί η επιτροπή των επιστημόνων, έκρινα ότι θα κρατήσουμε ακόμα τα υπουργικά συμβούλια για το επόμενο διάστημα με αυτήν τη μορφή. Και βέβαια θα πρέπει και εμείς να δίνουμε το καλό παράδειγμα, όποτε βρισκόμαστε σε συνθήκες συγχρωτισμού και σε εσωτερικούς χώρους να φοράμε τη μάσκα, όπως ήδη το κάνουμε στο Κοινοβούλιο».

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε επίσης «ιστορική» την απόφαση της τελευταίας Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, για την οποία σημείωσε: «Το συνολικό ποσό, το οποίο θα κληθεί να διαχειριστεί η χώρα, τα 72 δισεκατομμύρια ευρώ δηλαδή, που αποτελούν το άθροισμα των νέων πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και των τακτικών πόρων του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου, ουσιαστικά συγκροτούν τη μεγαλύτερη σε καιρούς ειρήνης και δημοσιονομικής ομαλότητας χρηματοδότηση που είχε ποτέ η χώρα μας. Κατά συνέπεια, συνιστούν και μία μοναδική ευκαιρία για τον εκσυγχρονισμό, την ανασυγκρότηση και τον συνολικό παραγωγικό αναπροσανατολισμό της εθνικής οικονομίας».

«Θέλω να τονίσω ότι ειδικά ως προς το Ταμείο Ανάκαμψης παίρνουμε το μεγαλύτερο ποσοστό επιχορηγήσεων ως ποσοστό του ΑΕΠ μας στην Ευρωζώνη. Αυτήν τη στιγμή, είμαστε σε θέση να πούμε ότι αυτήν τη σημαντική επιτυχία τη διαδέχεται μία άλλη πρόκληση: Για να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ δεν πρέπει να χαθεί ούτε ένα λεπτό. Εάν, λοιπόν, για τους περισσότερους συμπολίτες μας η τελευταία μέρα του Ιουλίου είναι η πρώτη μέρα των διακοπών τους, ο Αύγουστος επιφυλάσσει για εμάς λιγότερες παραλίες και περισσότερες ασχολίες», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός. 

Όπως διευκρίνισε «είναι ήδη έτοιμο ένα προσχέδιο έκθεσης της Επιτροπής για την Ανασυγκρότηση της Ελληνικής Οικονομίας. Πανεπιστημιακοί, οικονομολόγοι, εντός και εκτός των συνόρων, υπό την προεδρία του νομπελίστα κ. Πισσαρίδη, έχουν υποβάλει ένα ολοκληρωμένο Σχέδιο Ανάκαμψης. Το προσχέδιό του θα αναρτηθεί στο διαδίκτυο και θα δοθεί σε δημόσια διαβούλευση τη Δευτέρα. Είναι ένα προσχέδιο, το οποίο από τη μία εντοπίζει στρεβλώσεις αλλά αναδεικνύει και τα πλεονεκτήματα της χώρας, τις αιχμές της δυναμικής της. Και υποδεικνύει 15 άξονες για τη μελλοντική ευημερία της πατρίδας μας και όλων των Ελλήνων. Θέλω να τονίσω ότι το σχέδιο αυτό θα υπόκειται, προφανώς, σε διαρκείς επικαιροποιήσεις και προσαρμογές. Ακούγοντας πάντα τα μηνύματα της κοινωνίας, τις προτάσεις των παραγωγικών δυνάμεων, τις απόψεις των κομμάτων, φιλοδοξούμε να είναι μία χρήσιμη, απαραίτητη θα έλεγα, πυξίδα για την ασφαλή πορεία της χώρας στα ταραγμένα νερά της παγκόσμιας οικονομίας».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top