Σακελλαροπούλου: Η δική μας ανοχή θεριεύει την εμπορία ανθρώπων        

Η ομιλία της Προέδρου της Δημοκρατίας στη Βουλή για το trafficking

Σε μία κίνηση με ιδιαίτερο συμβολισμό προχώρησε για μία ακόμη φορά η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου

Η κα Σακελλαροπούλου μίλησε στην ολομέλεια της Βουλής σε ειδική συνεδρίαση της επιτροπής ισότητας και δικαιωμάτων με αφορμή την παγκόσμια μέρα κατά της εμπορίας ανθρώπων, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, σε κοινή ειδική συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης και της Υποεπιτροπής για την Καταπολέμηση της Εμπορίας και της Εκμετάλλευσης Ανθρώπων, στην οποία προήδρευσε η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Σοφία Βούλτεψη.

ΠτΔ: Η μουσουλμανική προσευχή στην Αγία Σοφία πληγώνει και προσβάλλει

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας της, η κα Σακελλαροπούλου ανέπτυξε το πρόβλημα σε διεθνές και εθνικό επίπεδο και υπογράμμισε ότι η εμπορία ανθρώπων δεν συναρτάται μόνο με τη δυσχέρεια της καταστολής του, αλλά και με τις κοινωνικές ανισότητες και προκαταλήψεις, ιδίως τη δική μας ανοχή.

Επισήμανε ακόμα την ανάγκη να καλλιεργήσουμε τη συνείδηση της μηδενικής ανοχής στη ζήτηση προϊόντων και υπηρεσιών που παρέχονται από θύματα εκμετάλλευσης και να εμπλουτίσουμε την πολιτική μας με πολλαπλές συνέργειες σε επίπεδο δημόσιας διοίκησης, αυτοδιοίκησης, ιδιωτικής πρωτοβουλίας και κοινωνίας των πολιτών.

«Χώρα προορισμού» η Ελλάδα για παιδιά- θύματα trafficking

Τόνισε, επίσης, ότι η οικονομική κρίση και η πανδημία του κορονοϊού επιτείνουν τις ανισότητες και δημιουργούν συνθήκες ύφεσης, με αποτέλεσμα την έξαρση της εμπορίας. Όπως είπε: «Σε συνθήκες ανέχειας, τα θύματα συνιστούν παθητικούς δέκτες της εκμετάλλευσής τους. Άνθρωποι που έχουν βιώσει τραυματικές εμπειρίες, πολέμους και διωγμούς, και βρίσκονται σε καθεστώς ακραίας ένδειας, γίνονται εύκολα έρμαια κάθε επιτήδειου που τους υπόσχεται ένα καλύτερο μέλλον».

Trafficking: Μαρτύριο για νεαρά κορίτσια - Με 10€ έβλεπαν 40 πελάτες!

Παρατήρησε, ακόμη, ότι η ραγδαία αύξηση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών φέρνει στη χώρα μας ακόμη περισσότερους ευάλωτους ανθρώπους, ενώ είναι δύσκολη η διάκριση ανάμεσα στα θύματα εμπορίας ανθρώπων (trafficking) και εκείνα της παράνομης διακίνησης (smuggling). Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι «απέναντι στη δήθεν ενσωμάτωση που προσφέρει στους κατατρεγμένους το οργανωμένο έγκλημα, μέσω της στρατολόγησής τους στην παρανομία και την εργασία σε συνθήκες εξαθλίωσης, η Πολιτεία μας οφείλει να προτάξει την προστασία, την περίθαλψη και την αλληλεγγύη προς τα θύματα, καθώς και τη βιώσιμη κοινωνική ενσωμάτωση των πλέον ευάλωτων, όπως οι πρόσφυγες και ιδιαίτερα οι ασυνόδευτοι ανήλικοι».

Κλείνοντας τον χαιρετισμό της, επικαλέστηκε τη φράση του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ: «Στο τέλος δεν θα θυμόμαστε τα λόγια των εχθρών μας, αλλά τη σιωπή των φίλων μας».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top