ΠτΔ: Η μουσουλμανική προσευχή στην Αγία Σοφία πληγώνει και προσβάλλει

Δεξίωση στο Προεδρικό για την 46η επέτειο Αποκατάστασης της Δημοκρατίας

Με τους κανόνες που επιβάλλουν οι συνθήκες της πανδημίας πραγματοποιήθηκε φέτος η δεξίωση στον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου για την 46η επέτειο από την Αποκατάσταση της Δημοκρατίας.

 δεξίωση στον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου για την 46η επέτειο από την Αποκατάσταση της Δημοκρατίας

Η ΠτΔ Κατερίνα Σακελλαροπούλου στη δεξίωση για την 46η επέτειο από την Αποκατάσταση της Δημοκρατίας- φώτο Eurokinissi

Μητσοτάκης για Αγιά Σοφιά: Απόδειξη αδυναμίας όσα συμβαίνουν στην Τουρκία

Για πρώτη φορά φέτος, η «οικοδέσποινα» είναι γυναίκα, η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία έστειλε ηχηρό μήνυμα για τη μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί.

H ΠτΔ συζητά με τον Κ. Μητσοτάκη, τον Κ.Τασούλα, τον Α.Τσίπρα και τη Φ. Γεννηματά

H ΠτΔ συζητά με τον Κ. Μητσοτάκη, τον Κ.Τασούλα, τον Α.Τσίπρα και τη Φ. Γεννηματά- φώτο Ιntime

«Μετά από 86 χρόνια έγινε στην Αγία Σοφία μουσουλμανική προσευχή, γεγονός που μας πληγώνει βαθιά, Προσβάλλει βάναυσα όχι μόνο τους Ορθοδόξους και όλους τους Χριστιανούς αλλά συνολικά την πολιτισμένη ανθρωπότητα» σημείωσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Στιγμιότυπο από τη δεξίωση στον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου

Στιγμιότυπο από τη δεξίωση στον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου - φώτο Eurokinissi

Όπως παρατήρησε «η Τουρκία απομακρύνεται από τις αρχές του κοσμικού κράτους και τις αξίες της ανεκτικότητας και του θρησκευτικού πλουραλισμού. Διολισθαίνει προς τον ακραίο εθνικισμό και εξισλαμισμό και αλλοιώνει ένα τόπο συνάντησης θρησκειών και πολιτισμών».

Στιγμιότυπο από τη δεξίωση- Συζήτηση ΠτΔ με πολιτικούς αρχηγούς

Στιγμιότυπο από τη δεξίωση- Συζήτηση ΠτΔ με πολιτικούς αρχηγούς - φώτο Ιntime

Ωστόσο, τόνισε ότι ματαιοπονούν, όμως, όσοι πιστεύουν ότι η κίνηση αυτή μπορεί να πλήξει, στο ελάχιστο, τη διαχρονική ακτινοβολία της Αγίας Σοφίας. «Tο περίλαμπρο αυτό οικοδόμημα, όσο υπάρχει ιστορική μνήμη, θα εξακολουθήσει να αποκαλείται με το όνομά του και να παραμένει σύμβολο της θρησκευτικής συνύπαρξης και μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς» πρόσθεσε.

«Ο σεβασμός στη δημοκρατία και η προσήλωση στην υπεράσπιση της πατρίδας είναι σήμερα το πιο ηχηρό μήνυμα ενότητας και ευθύνης όλων μας» τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου κατά την ομιλία της στη δεξίωση για την 46η Επέτειο της Αποκατάστασης της Δημοκρατίας.

O Γιώργος Πατούλης και ο Νίκος Χαρδαλιάς

O Γιώργος Πατούλης και ο Νίκος Χαρδαλιάς - φώτο Eurokinissi

Όπως σημείωσε, η ακλόνητη πίστη μας στη δημοκρατία είναι αυτή που μας επιτρέπει να σχεδιάζουμε το μέλλον μας και να συνυπάρχουμε, να συνθέτουμε τις διαφορές μας και να προοδεύουμε. Έτσι ξεπερνάμε κάθε δυσκολία και προχωράμε στην ιστορία μας.

O υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος

O υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος - φώτο Eurokinissi

Η κυρία Σακελλαροπούλου, αφού υπογράμμισε ότι η επέτειος της αποκατάστασης της Δημοκρατίας είναι ημέρα Τιμής, επισήμανε ότι «σαράντα έξι χρόνια μετά την πτώση του καθεστώτος, η δημοκρατία μας διαθέτει πλούσιο θεσμικό κεκτημένο. Στάθηκε όρθια στις κρίσεις και εμπεδώθηκε στη συνείδηση του λαού μας. Δεν είναι πλέον μόνον η αδιαπραγμάτευτη βάση του πολιτεύματός μας, αλλά συνδέεται αναπόσπαστα με τις αξίες μας και τον τρόπο ζωής μας».

Υπενθύμισε, επίσης, ότι «Η επέτειός μας είναι και ημέρα θλιβερής μνήμης. Η βάρβαρη τουρκική εισβολή και κατοχή στην Κύπρο είναι μία οδυνηρή στιγμή στην ιστορία μας και ανοικτή πληγή για τον Ελληνισμό» και επανέλαβε ότι η χώρα μας βρίσκεται σταθερά στο πλευρό της Κυπριακής Δημοκρατίας και εργάζεται με όλες τις δυνάμεις της για την εξεύρεση μιας δίκαιης και λειτουργικής λύσης, με βάση το Διεθνές Δίκαιο και τις Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

H Ντόρα Μπακογιάννη με τον γιο της δήμαρχο Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη

H Ντόρα Μπακογιάννη με τον γιο της δήμαρχο Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη - φώτο Eurokinissi

Ειδική αναφορά έκανε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας και στις ειδικές συνθήκες που γιορτάζεται σήμερα η επέτειός για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, υπογραμμίζοντας ότι το υγειονομικό πρωτόκολλο επέβαλε να έχουμε πολύ λιγότερους προσκεκλημένους, ώστε να μπορούν να τηρηθούν οι φυσικές αποστάσεις.

H Όλγα Γεροβασίλη και ο Γιάννης Μπουτάρης

H Όλγα Γεροβασίλη και ο Γιάννης Μπουτάρης - φώτο Eurokinissi

Όπως παρατήρησε η πανδημία του κορωνοϊού μας θέτει μπροστά σε νέες προκλήσεις και τόνισε ότι η Πολιτεία μας έγινε διεθνές παράδειγμα και πέτυχε να ανακόψει το πρώτο κύμα. «Εμπιστευθήκαμε το Κράτος και εκείνο εμπιστεύθηκε τους πολίτες του: τους ειδικούς, τους γιατρούς και τους νοσηλευτές που σήκωσαν το μεγαλύτερο βάρος της κρίσης. Στην πρώτη γραμμή βρέθηκαν επίσης άνθρωποι της παραγωγής και της εργασίας, αυτοί που δούλεψαν και για όσους από μας είχαμε την πολυτέλεια να μείνουμε σπίτι», είπε.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top